9 αγαπημένες ταβέρνες με αυλή

Ζεστό βραδάκι καθημερινής και η παρέα έχει όρεξη για κουβεντούλα, μεζεδάκια και δροσερό κρασάκι. Πού; Σε ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια με αυλή της πόλης που κέρδισαν με το μεράκι τους (και τις τιμές τους) την εκτίμησή μας.
9 αγαπημένες ταβέρνες με αυλή
των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη, Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του καλοκαιριού στην Αθήνα είναι τα «ανοιχτά» ταβερνάκια της. Είτε δίπλα στην θάλασσα, είτε πάνω στον πεζόδρομο ή με την δική τους καταπράσινη αυλή, σου δημιουργούν ένα τόσο ευχάριστο και φιλικό αίσθημα, σου φτιάχνουν την διάθεση μετά από μία δύσκολη μέρα στην δουλειά, σε ξεκουράζουν και σε δροσίζουν ένα ζεστό κυριακάτικο μεσημέρι… Και αν το μεράκι του μαγαζάτορα φτάνει ατόφιο και μέχρι την κουζίνα, τότε έχουν καταφέρει να σε κερδίσουν τόσο που αυτόματα μετατρέπονται σε στέκι, αποτελώντας χωρίς δεύτερη σκέψη τον προορισμό για την επόμενή σου έξοδο.

Καλοφαγάδες και… καλοπερασάκηδες, καθώς μας αρέσει να αποκαλούμαστε, συγκεντρώσαμε παρακάτω τα αγαπημένα μας ταβερνάκια με αυλή (και με εξαιρετικό φαγητό) στην πόλη για να επιλέξετε πού θα φάτε απόψε.

Άλιμος: Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα…
Ποσειδώνος 10, Παραλία Αλίμου, Άλιμος, τηλ. 210 9850550, 210 9859705
Το εστιατόριο «Άλιμος» δεν το βρίσκεις αν δεν στο μάθει κάποιος. Η’ αν δεν είσαι από τους λάτρεις του τζόκινγκ που τρέχουν αργά το βραδύ στην παραλία του Φαλήρου και του Αλίμου. Από την κάτω πλευρά της Ποσειδώνος, δίπλα σχεδόν στην θάλασσα, χωμένο μέσα σε μία μεγάλη έκταση με πράσινο και δέντρα, το «Άλιμος» απλώνει στην μεγάλη αυλή του τα τραπεζάκια του, με τα λουλουδάκια τους, τα γλαστράκια τριγύρω, ένα πέτρινο πηγάδι παραπέρα, τον χαμηλό φωτισμό με τα φαναράκια. Σκηνικό διακοπών, δηλαδή, από όλες τις απόψεις.

Στο «ψητό» τώρα, κυριαρχεί το ψάρι. Ψάρι φρέσκο που το διαλέγεις από το μεγάλο ψυγείο, επίσης, στην αυλή του «Άλιμος» και το στέλνεις για ψήσιμο. Ανάλογα την ημέρα το ψάρι αυτό μπορεί να διαφέρει. Το λαυράκι που πετύχαμε εμείς πάντως ήταν φρεσκότατο και εξαιρετικό. Συνοδεία ψαριού επιλέξτε γεμιστό, ψητό καλαμάρι, που είναι μία από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, χταποδάκι στα κάρβουνα, γαρίδες τηγανιτές και εξαιρετικές σαλάτες. Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια προτιμήστε τα γεμιστά, είναι φανταστικά. Και φυσικά συνοδεύστε όλα τα παραπάνω με ούζο Βαρβαγιάννη πράσινο –μακράν το καλύτερο.

Συμπερασματικά, είναι σχεδόν αδύνατο να μην φάτε καλά στον «Άλιμο». Το περιβάλλον είναι εξαιρετικό, το σέρβις επίσης, και αν είστε λάτρεις των ψαρικών θα τα ευχαριστηθείτε και με το παραπάνω. Πάρτε μόνο μαζί σας κάποια αντικουνουπική λοσιόν ή αλοιφή γιατί η συχνή υγρασία και τα πολλά φυτά προσφέρονται για τα ενοχλητικά έντομα. Όσο για το κόστος, ανάλογα τι θα επιλέξετε, θα πληρώσετε από 20 έως 40 ευρώ το άτομο.

Γιορτή Μπαξεβάνη, Πολυχώρος γεύσεων: Απόλαυση με… όνομα
Τέρμα Ιεράς Οδού, Δαφνί, τηλ. 210 5326163
Ο γνωστός σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, με τον φανταστικό κήπο, την απίστευτα φιλική ατμόσφαιρα και το εξαιρετικό σέρβις. Στον συγκεκριμένο χώρο γινόταν επί πολλά χρόνια η περίφημη «γιορτή του κρασιού», εξού και το πλήρως ενημερωμένο κελάρι, η οποία πραγματοποιείται και σήμερα στα μέσα περίπου κάθε Ιουνίου. Το περιβάλλον του εστιατορίου θυμίζει πραγματικό δάσος, με το καταπράσινο τοπίο και τα ψηλά δέντρα γύρω-γύρω, ενώ χάρη στην μεγάλη του έκταση μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό πελατών χωρίς, όμως, να καταπιέζονται από στριμωγμένα τραπέζια.

Το δε μενού είναι ακόμα πιο συναρπαστικό, αφού αποτελείται τόσο από ψαρομεζέδες (μύδια σαγανάκι, θαλασσινοί ντολμάδες, λαδοπαξίμαδο κυθήρων με αχινό) όσο και από κρεατικά (κοκκινιστή κατσίκα, κόκκορας χωριάτικος, μπριζόλα αγριογούρουνο, κουνέλι με περγαμόντο και πουρέ πατάτας με παρμεζάνα), καλύπτοντας έτσι όλα τα γούστα στο έπακρο. Όσο για τα γλυκά… αυτά αποτελούν λόγο από μόνα τους για να επισκεφθείτε το εστιατόριο, καθώς εκεί, εκτός των άλλων, θα δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα σουφλέ σοκολάτας. Και για όλα αυτά δύσκολα θα πληρώσετε πάνω από 30 ευρώ το άτομο.

Τρίκυκλο: Ραντεβού στο στέκι
Θ. Γεωμέτρου & Πυθέου 34, Λόφος Λαμπράκη – Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9232384
Στο Τρίκυκλο θα πας ένα ζεστό βραδάκι καθημερινής, με τους κολλητούς και με διάθεση και χαλάρωση και κουβεντούλα. Στεγασμένο σε ένα ανακαινισμένο διώροφο του 1931, πάνω ακριβώς στον πεζόδρομο και δίπλα στο καταπράσινο άλσος του Λόφου Λαμπράκη, δε μπορεί παρά να σου δημιουργήσει το αίσθημα της φιλικότητας και της ζεστασιάς. Σε αυτό βοηθά φυσικά και το σέρβις που σε αντιμετωπίζει σαν τακτικό θαμώνα ακόμα κι αν πας εκεί για πρώτη φορά. Πάνω στον πεζόδρομο, λοιπόν, με τον χαμηλό του φωτισμό και τα ψηλά του δέντρα, θα δοκιμάσει κανείς κάποιους από τους πιο καλομαγειρεμένους μεζέδες.

Οι σαλάτες του είναι όλες μία και μία, με αποκορύφωμα την παντζαροσαλάτα. Το γεμιστά μανιτάρια, το απάκι και οι πατάτες τύπου σουφλέ με λιωμένα τυριά και ζαμπόν θα αποτελέσουν την καλύτερα εισαγωγή για να ακολουθήσουν τα κρεατικά στην σχάρα –δοκιμάστε τα μπιφτέκια του, είναι φανταστικά. Ενώ για τους μη κρεατοφάγους, η λευκή μακαρονάδα με λιγκουίνι είναι νοστιμότερη και από του καλύτερου ιταλικού. Συνοδεύστε όλα αυτά με τσίπουρο ή κρασάκι του μαγαζιού και θα μας θυμηθείτε. Όσο για τον επίλογο; Μωσαϊκό σοκολάτας! Απλά και αγαπημένα. Πόσο θα πληρώσετε; Περίπου 15 με 20 ευρώ. Είπαμε, είναι στέκι!

Γάιδαρος: Στην αυλή του Διονύσου
Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, Αγία Παρασκευή , τηλ.: 210 6004724
Πίσω από μια ξύλινη πόρτα που δεν την πιάνει το μάτι, μια μεγάλη, πλακόστρωτη αυλή στολίζεται με γλαστρούλες με πολύχρωμα γεράνια και ψηλά δέντρα και περιμένει να σας σερβίρει τους μεζέδες της σε μια όαση δροσιάς στην Αγία Παρασκευή.

Και τι μεζέδες! Το μενού έχει στην κυριολεξία τα πάντα: αγαπημένες σπεσιαλιτέ ελληνικής κουζίνας όπως θα τις έφτιαχνε η μαμά, «πειραγμένες» γεύσεις όπως ο κοκκινιστός κόκορας με λιαστή ντομάτα και χειροποίητες χυλοπίτες που λατρέψαμε, τεράστια ποικιλία τυριών «από τη στάνη στο τραπέζι σας», εξαιρετική σχάρα, μυρωδιές από τον ξυλόφουρνο –must το αγριογούρουνο και το αρνάκι μαστέλο με μαστίχα Χίου– ολόφρεσκες σαλάτες και ορεκτικά απ’ όλη την Ελλάδα –μη χάσετε για κανένα λόγο τη σαντορινιά φάβα και τους ρεβιθοκεφτέδες.

Τα επιδόρπια έχουν… μεράκι και παράδοση –ραβανί με παγωτό, γαλακτομπούρεκο, σπιτικό παγωτό καϊμάκι– ενώ και η λίστα κρασιών είναι ικανοποιητικότατη, με ελληνικές αποκλειστικά ετικέτες. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα επίπεδα των 20-25 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί. Ο Γάιδαρος σας περιμένει στη δροσερή αυλή του μεσημέρι βράδυ, καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Ελιά: Και κουζίνα... βασιλιά
Μυλοποτάμου 28, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6910100
Ίσως το ομορφότερο ντεκόρ που έχουμε δει ποτέ σε αυλή. Γυάλινη πόρτα, πέτρινα τοιχάκια, αφράτοι καναπέδες και ξύλινες λεπτομέρειες πλαισιώνουν το πλακόστρωτο δάπεδο και τα δεντράκια που βάζουν την τελευταία πινελιά στο σύνολο.

Η κουζίνα παντρεύει συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας με μεσογειακές πινελιές, φέρνοντας στο τραπέζι ένα αποτέλεσμα ευφάνταστο, και πάνω απ’ όλα γευστικότατο. Λατρεύουμε το μιλφέιγ με ντομάτες, χαλούμι και πέστο, του ντοματοκεφτέδες και τη φάβα Σαντορίνης και τους κολοκυθοκεφτέδες με φινόκιο από τα ορεκτικά, ενώ τα κυρίως μας προβληματίζουν πάντα. Τι να πρωτοδιαλέξεις από το μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ και σάλτσα ντομάτας με κανέλα, τις φαρφάλες με σολομό και μπρικ, το φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με λαχταριστά τυριά;

Αγαπημένη λεπτομέρεια, το μηχανηματάκι που υπάρχει σε κάθε τραπέζι, με ξεχωριστό κουμπί για νερό, παραγγελία, σερβιτόρο και λογαριασμό που καταφθάνει σε κλάσματα δευτερολέπτου στο τραπέζι μας. Λαχταριστά και τα επιδόρπια –αν τα καταφέρετε, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι οι μερίδες είναι τεράστιες– με τη μους σοκολάτα με πορτοκάλι να κλέβει την παράσταση. Οι τιμές ανεβαίνουν μια σκάλα πάνω, στα 25-30 το άτομο, οι γεύσεις και το μέγεθος των πιάτων, όμως, τις δικαιολογούν απόλυτα. Ελάτε πεινασμένοι, καθημερινά από το μεσημέρι έως τη 1.00 το βράδυ.

Μάσα: Απλά και γνήσια
Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 240-244, Καισαριανή, τηλ.: 210 7236177
Μια αυλή που σίγουρα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Στην Καισαριανή από το 1978, κάτω από τα πανύψηλα δέντρα της, με το όμορφο πλακόστρωτο, τις πέτρινες λεπτομέρειες, τις γλαστρούλες και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό όταν πέφτει το σκοτάδι, έχει ταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων, βγάζοντας… γεύσεις και μυρωδιές από μια κουζίνα που έχει στην κυριολεξία τα πάντα.

Υλικά και συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ορεκτικά που θα σας βάλουν σε πειρασμό να γεμίσετε ένα τραπέζι με μεζεδάκια –ακόμη και αν δεν το κάνετε, ζητήστε οπωσδήποτε τη μελιτζανοσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια, που ετοιμάζεται μπροστά σας, δίπλα στο τραπέζι– και κυρίως που θα σας ανταμείψουν για τη γενναία απόφαση να συγκρατηθείτε στα ορεκτικά. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το ζακυνθινό μοσχαράκι με ρύζι, αρακά, καρότα και τυρί που λιώνει στο φούρνο σε πήλινο, το αρνάκι γκιούλμπασι, σε αλουμινόχαρτο με πατάτες, τυρί, δάφνη, σκόρδο, κρεμμύδι και ντομάτα, που σιγοβράζει στο ζουμί του και κατόπιν ξεροψήνεται στο πήλινο, αλλά και το φιλέτο γαλοπούλας σωταρισμένο σε ελαιόλαδο, σβησμένο με ουίσκι, με σως ροκφόρ, βραστά λαχανικά και ρύζι.

Συγκλονιστικά –και ξακουστά ανά την αττική επικράτεια– είναι και τα κάρβουνα, που βγάζουν ζουμερά κρεατικά, αλλά και θαλασσινά όπως γαρίδες, ξιφία και φιλέτο πέρκας. Οι μεγάλες παρέες ορκίζονται στο όνομα της grande ποικιλίας «ξίφος του κυνηγού», με αγριογούρουνο, ορτύκια, φιλέτο γαλοπούλας, στρουθοκάμηλο και μπόν-φιλέ. Εκτενής η λίστα κρασιών, με ελληνικές μόνο ετικέτες, και οι τιμές σε χαμηλότατα επίπεδα –υπολογίστε περί τα 20 ευρώ το άτομο. Η Μάσα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, μόνο βράδυ, ενώ Σαββατοκύριακα και το μεσημέρι.

Τσιφλίκ Μπαχτσέ: Με άρωμα Πολίτικο
Τριπτολέμου 26, Γκάζι 210-34.62.926 και Παύλου Μελά 44, Κορυδαλλός. Τηλ. 210 4945080
Ξεκίνησε από τον Κορυδαλλό και επεκτάθηκε στο Γκάζι με μεγάλη επιτυχία. Με ατμόσφαιρα και πιάτα νοσταλγικά αλλά και μοντέρνα ταυτόχρονα, στέκεται επάξια στο ύψος των.. πολίτικων περιστάσεων και ξεχωρίζει. Επισκεφτήκαμε το Τσιφλίκ Μπαχτσέ στην Παύλου Μελά στον Κορυδαλλό και μείναμε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι. Πολύ όμορφη ανατολίτικη ατμόσφαιρα με τους εσωτερικούς χώρους να δανείζονται ονόματα από πόλεις της Μικράς Ασίας (Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Σμύρνη, Πριγκηπονήσια) και την διακόσμηση να κινείται σε γήινα πλαίσια, με καναπέδες, ξύλο και πήλινα σκεύη να γεμίζουν τον χώρο.

Κάτσαμε στα «Πριγκιπονήσια», συνειδητοποιώντας πόσο τυχεροί ήμασταν. Ο χώρος ήταν γεμάτος και δεν είχαμε κάνει κράτηση, αλλά ευτυχώς βολευτήκαμε σε ένα τραπεζάκι στο κέντρο. Η ζωντανή μουσική ήταν αδιάφορη, αλλά αυτό δεν μας απασχόλησε και πολύ μιας και περιμέναμε πως και πώς να γευτούμε τα άκρως ενδιαφέροντα γεύματα του καταλόγου. Και πράγματι δεν μας απογοήτευσαν. Πικάντικα όσο θα έπρεπε, ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες μας. Δοκιμάσαμε χούμους και ταμπουλέ που ήταν αρκετά δροσιστικά και γευστικά, ενώ από ορεκτικά το ατζέμ πιλάφ σε ζωμό κρέατος ήταν όσο «βαρύ» έπρεπε με τα μπαχαρικά και το άρωμα του κρέατος να κάνουν παιχνίδι. Στα κυρίως, το γιαουρτλού κεμπάμπ ήταν αρκούντως ζουμερό και εύγευστο αν και το περιμέναμε κάπως πιο όμορφα σερβιρισμένο. Επίσης ζουμερό και με ιδιαίτερη γεύση το κοτόπουλο με σως γιαουρτιού και πάπρικα. Το σέρβις ήταν ικανοποιητικό, αν και αρκετές φορές καθυστερούσε αρκετά δεδομένου ότι το μαγαζί ήταν γεμάτο. Κάθε Πέμπτη στο Τσιφλίκ Μπαχτσέ έχει Oriental χορό , ενώ την Παρσκευή και το Σάββατο παίζει dj σε ρυθμούς ρεμπέτικους και λαϊκούς. Η τιμή κατ’ άτομο χωρίς κρασί δεν ξεπερνάει τα 25€.

Έναστρον: Μεζέδες με στυλ στου Ψυρρή
Μίκωνος 4 & Καραϊσκάκη, Πλ. Ψυρρή, 2103216796
Λίγες ταβέρνες έχουν το ατού να σε γοητεύουν με την διακριτική τους ατμόσφαιρα και τα εκλεκτά πιάτα τους. Η αυλή του Έναστρον στην οδό Μίκωνος σε προετοιμάζει για τον χαρακτήρα του μαγαζιού. Χτιστές ασβεστωμένες ζαρντινιέρες, γλαστρούλες με γεράνια, βουκαμβίλιες, χαμηλός φωτισμός, τζάκι με ξύλα (το οποίο χρησιμοποιείται κιόλας) και χαλαρή έντεχνη μουσική χωρίς φασαριόζικες εξάρσεις δημιουργούν μια γαλήνια ατμόσφαιρα που συνοδεύει αρμονικά το γεύμα σας. Πήγαμε καθημερινή και το μαγαζί ήταν σχεδόν άδειο. Έτσι ακριβώς όπως μας αρέσει.

Ξεκινήσαμε με σαλάτα ρόκα παρμεζάνα, ζουμερή και με μπόλικο ξύδι βαλσάμικο. Τα μανιτάρια πλευρώτους δεν τσιγκουνεύτηκαν σε ποσότητα και κατέφτασαν ψημένα στην σχάρα με λεμόνι και αρωματικά. Πολύ νόστιμα. Από τα κυρίως πιάτα, οι προτάσεις του Έναστρον δεν περιορίζονται στα κλασσικά «σχαροειδή». Έχει και διεθνείς προτάσεις, όπως το ζουμερό και μυρωδάτο φιλέτο κοτόπουλο με σως μπύρας και ρυζάκι, τέλεια μαγειρεμένο έλιωνε στο στόμα. Επίσης πολύ καλό το ψητό φιλέτο κοτόπουλο με λαχανικά σχάρας, στάθηκε αξιοπρεπέστατα στην… γεύση των περιστάσεων. Το σέρβις ήταν άψογο, επαγγελματικό και ευγενέστατο. Η όμορφη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τα ποιοτικά πιάτα και τις πολύ καλές τιμές (περίπου 20 ευρώ το άτομο), κάνουν το Έναστρον μια επιλογή που θα προτιμήσουμε ξανά λίαν συντόμως. Παρασκευή και Σάββατο βράδυ έχει και ζωντανή μουσική για τους μερακλήδες. Ανοιχτά Τετάρτη έως Σάββατο βράδυ και κάθε μεσημέρι.

Κύθηρα: Μοντέρνες γεύσεις σε λευκό φόντο
Πεντέλης & Υμηττού 8, Π. Φάληρο, 2109405711, 6948601371
Με όμορφο ντεκόρ και μοντέρνα αισθητική τα Κύθηρα στο Παλαιό Φάληρο αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για ψαροφαγία και κρεατοφαγία. Η αυλή με τα πεύκα είναι πολύ όμορφη και σε εμπνέει να απολαύσεις τους γευστικούς μεζέδες του μαγαζιού. Ξεκινάμε λοιπόν, με την κλασσική σαλάτα ρόκα παρμεζάνα περιχυμένη με γλυκό ξύδι μπαλσάμικο και στολισμένη με αποξηραμένα σύκα. Πρωτότυπη και γευστική όπως την περιμέναμε. Οι τυροκροκέτες με μείγμα τριών τυριών ήταν όσο πικάντικες έπρεπε και οι κολοκυθοκεφτέδες αρωματικοί και έντονοι. Οι γαρίδες σαγανάκι ήρθαν με τριμμένο κεφαλοτύρι και ήταν αρκετά ζουμερές και αρωματώδεις. Η ψητή σουπιά δεν μας εντυπωσίασε, αλλά τα γεμιστά μπιφτέκια με τυρί και ντοματούλα παραμένει το ατού του μαγαζιού, μαζί με τα υπόλοιπα κρεατικά, τα οποία ξεφεύγουν από την πεπατημένη των κλασσικών ψητοπωλείων. Είδαμε και κοτόπουλο με γλυκιά σάλτσα, και ψαρονέφρι με σως μουστάρδας στο μενού. Το σέρβις ήταν πολύ προσεκτικό και εξυπηρετικό και συνέβαλε στην γενικότερη καλή εντύπωση που σχηματίσαμε για το πρόσφατα ανακαινισμένο μαγαζί. Με 25 ευρώ το άτομο -χωρίς κρασί- θα χορτάσετε και με το παραπάνω. Τις Δευτέρες είναι κλειστά, ενώ αν πάτε Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή μεσημέρι θα φάτε μετά μουσικής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v