Όσα δεν πρέπει να χάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών

Θέατρα, χορός, Tindersticks στο Ηρώδειο, sold out παραστάσεις να κλαίμε που τις χάσαμε, και όλα τα καταπληκτικά που συμβαίνουν τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Κυψέλη – New Kids on the Block
Δευτέρα 1 έως Πέμπτη 4 Ιουλίου - 15ο Λύκειο Κυψέλης

Ο Παντελής Φλατσούσης σκηνοθετεί μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου με κύριο όχημα τις αφηγήσεις παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων που μένουν στην Kυψέλη. Η παράσταση, που θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήριο του 15ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα «πώς βλέπουν τα παιδιά τη ζωή τους στη γειτονιά;» και «πώς βιώνουν τον κόσμο των ενηλίκων και πώς επηρεάζεται η ζωή τους από τις κοινωνικοπολιτικές εντάσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί;». Λεπτομέρειες εδώ.

Κόντρα στην Ελευθερία
Τρίτη 2 έως Παρασκευή 5 Ιουλίου - Πειραιώς 260

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί το έργο του καταλανού Εστέβα Σολέρ, στο οποίο επτά μονόπρακτα καταπιάνονται με θέματα όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στον γάμο, η «διαστροφή» της ανάγνωσης βιβλίων, η παιδοφιλία, η κοινωνική κρίση την οποία προκάλεσε η αντίστοιχη οικονομική των τελευταίων χρόνων, η «ζωή» στο Φέισμπουκ και η γνωστή −γυναικεία κυρίως− ατάκα «δεν έχω τίποτα να φορέσω». Λεπτομέρειες εδώ.

Αυτόχειρες Παρθένοι
Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Ιουλίου - Πειραιώς 260

Η ανερχόμενη γερμανίδα σκηνοθέτης Susanne Kennedy υπογράφει το ανέβασμα του πολύ αγαπημένου βιβλίου του «δικού μας» Τζέφρι Ευγενίδης. Στο έργο, οι γείτονες πέντε κοριτσιών που μεγαλώνουν σε μια καταπιεστική οικογένεια στο Μίσιγκαν των 70s αφηγούνται τη ζωή τους −και την τραγική κατάληξη που μαρτυρά ο τίτλος. Η παράσταση της Kennedy έχει όλα τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να ξεχωρίσει στη σύγχρονη θεατρική σκηνή: ασύγχρονη αφήγηση (voice over), εκτενή χρήση μάσκας και multimedia. Περισσότερα εδώ.

Ημέρα χορού
Δευτέρα 8 Ιουλίου - Πειραιώς 260

Δεν είναι μόνο για θέατρο η Πειραιώς 260. Έχει και ο χορός εδώ την τιμητική του. Μετά την επιτυχημένη πρώτη απόπειρα στο περσινό Φεστιβάλ, το εγχείρημα συνεχίζεται με μια ολόκληρη μέρα αφιερωμένη στον χορό. Εναλλακτικές μορφές παρουσίασης, εργαστήρια για τα πιτσιρίκια, συλλογικές δράσεις, χορευτικές εμπειρίες και καλλιτεχνικά πειράματα συμπληρώνουν το πρόγραμμα της ημέρας που θα ξεκινήσει από τις 11.00 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 22.30 το βράδυ. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

In/Finito
Πέμπτη 11 Ιουλίου - Αρχαία Αγορά Αθηνών

Η Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto φέρνει στον υπέροχο χώρο της Αρχαίας Αγοράς έξι χορογραφίες από ισάριθμους νέους χορογράφους, οι οποίες αντιδιαστέλλουν το σώμα που χορεύει –μια κίνηση εξ ορισμού εφήμερη– με τη φωτογραφική αναπαράστασή του. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου. Περισσότερα εδώ.

Tindersticks
Σάββατο 13 Ιουλίου - Ηρώδειο

Ένα από τα πιο σημαντικά και αγαπημένα στο ελληνικό κοινό βρετανικά συγκροτήματα, οι Tindersticks, έρχεται στο Ηρώδειο για μια σαγηνευτική βραδιά κάτω από την φωτισμένη Ακρόπολη. Λεπτομέρειες εδώ.

Kanata: Επεισόδιο 1ο - Η διαμάχη
Σάββατο 13 έως Δευτέρα 15 Ιουλίου - Μέγαρο Μουσικής

Για πρώτη φορά στα 54 χρόνια ζωής του Θεάτρου του Ήλιου, η Αριάν Μνουσκίν παραδίδει τα ηνία του θρυλικού θιάσου σ’ έναν προσκεκλημένο σκηνοθέτη, τον καναδό Ρομπέρ Λεπάζ. Στην παράσταση Kanata – Επεισόδιο 1ο – Η διαμάχη, ο Λεπάζ, κατασκευάζει ένα ποιητικό, σκοτεινό και επικών διαστάσεων σύμπαν, ανατρέχοντας σε διακόσια χρόνια καναδικής ιστορίας. "Kanata" σημαίνει χωριό στη γλώσσα των Ιροκουά και είναι η λέξη που κατέληξε να βαφτίσει ολόκληρη τη χώρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

infini (άπειρο)
Πέμπτη 11 έως Κυριακή 14 Ιουλίου - Πειραιώς 260

Το νέο έργο του κορυφαίου γάλλου χορογράφου Μπορίς Σαρμάτς, που απολαύσαμε πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών με το enfant, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το Infini μιλά για το άπειρο, και την αίσθηση του πεπερασμένου στην οποία μοιάζει παγιδευμένο το ανθρώπινο σώμα. Περισσότερα εδώ.

Ερωτευμένα Άλογα
Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Ιουλίου - Πειραιώς 260

Οι καλλιτέχνες της κολλεκτίβας Εν Δυνάμει, που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία, ανεβάζουν υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Ελένης Ευθυμίου ένα έργο που επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «τι είναι ο έρωτας; πώς τον βιώνουμε; έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν;». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τραβιάτα
Σάββατο 27 έως Τετάρτη 31 Ιουλίου - Ηρώδειο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί τη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2019, την περίφημη Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Λιζέτ Οροπέσα, μια από τις δημοφιλέστερες σοπράνο παγκοσμίως. Λεπτομέρειες εδώ.

(*) Επίσης εξαιρετική θα είναι η παράσταση του Romeo Castelucci, La vita nuova (Η νέα ζωή). Ελπίζουμε να προνοήσατε για εισιτήρια, γιατί είναι sold out όλες τις μέρες.
Το ίδιο ισχύει και για τις Ξένες Πόρτες του Μάνου Ελευθερίου, που σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης.

Για τις παραστάσεις της Επιδαύρου που δεν πρέπει να χάσεις, κλικ εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v