5 θεατρικές παραστάσεις για τον Σεπτέμβρη

Συγκλονιστικές τραγωδίες, ξεκαρδιστικές κωμωδίες αλλά και ενδιαφέροντες πειραματισμοί πάνω στο διασημότερο έργο του Σαίξπηρ. Απ’ όλα έχει ο θεατρικός Σεπτέμβρης.
5 θεατρικές παραστάσεις για τον Σεπτέμβρη
Θεατρικές παραστάσεις που έκαναν πρεμιέρα στην Επίδαυρο, επιτυχημένες καλοκαιρινές παραγωγές των μεγάλων σκηνών της χώρας, αλλά και μικρότερου βεληνεκούς θεατρικά εγχειρήματα συνεχίζουν όλα ακάθεκτα τις περιοδείες τους τον Σεπτέμβρη, και βρίσκονται –αργά ή γρήγορα– σε ένα θέατρο δίπλα μας. Ιδού πέντε παραστάσεις που θα δούμε αυτόν τον μήνα… κάπου στην Αττική.

Ηλέκτρα του Ευριπίδη
Σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου
Πού; Στο Άλσος Βεΐκου στις 15/09, στο Δημοτικό Θέατρο "Αλέξης Μινωτής" στο Αιγάλεω στις 16/09 και στο Θέατρο Badminton στις 26/09.
Εισιτήρια: 10€ έως 18€

Μια σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης, η Ηλέκτρα είναι η ιστορία της κόρης του Αγαμέμνονα, που θέλει να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα της, βάζοντας τον αδερφό της να σκοτώσει την μητέρα τους και τον εραστή της. Τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμηνεύει μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, η κάτοχος του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» Μαρίνα Ασλάνογλου και το ρόλο του Ορέστη ο Θανάσης Κουρλαμπάς. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης βρίσκονται, επίσης, η Μαρίνα Ψάλτη (Κλυταιμνήστρα), ο Θοδωρής Κατσαφάδος (Αγγελιαφόρος), ο Γιώργος Ψυχογιός (Γεωργός) και ο Γιάννης Βόγλης (Παιδαγωγός).

Αχαρνής του Αριστοφάνη
Σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
Πού; Στο Κατράκειο της Νίκαιας στις 13/09, στο Άλσος Βεΐκου στις 14/09 και στο Θέατρο Βράχων στις 17/09 και 18/09.
Εισιτήρια: 15€


Το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του μεγάλου αυτού σατιρικού ποιητή: Την αιχμηρή καταγγελία για τη διαφθορά του δημόσιου βίου, την αηδία του για τους δημαγωγούς που διαφθείρουν την συνείδηση των πολιτών και πάνω απ’ όλα την αντίθεση του στην ψύχωση για πόλεμο που κατέλαβε τους Αθηναίους και οδήγησε σε καταστροφή την αθηναϊκή δημοκρατία. Θα γράφαμε και το κλισέ για το επίκαιρο του Αριστοφάνη, αλλά πιστεύουμε ότι περιττεύει. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2
Πού; Στο Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) στην Ηλιούπολη
Εισιτήρια: 8€ έως 10€


Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου, με απίστευτο χιούμορ και κορυφαίες δραματικές στιγμές, σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, σε μια θεατρική περιπέτεια που ισορροπεί ανάμεσα στον εμφύλιο σπαραγμό και το ξύπνημα του έρωτα. Σκηνοθετούν, διασκευάζουν και συμπρωταγωνιστούν οι Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Τρωάδες του Ευριπίδη
Σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη
Πού; Στο Ηρώδειο στις 22/09
Εισιτήρια: 10€ έως 35€


Το σπαρακτικό έργο του Ευριπίδη για τη φρίκη του πολέμου ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο στο ατμοσφαιρικότατο Ηρώδειο, με ονόματα… πρώτης γραμμής στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι η τραγική Εκάβη, η Κόρα Καρβούνη η Κασσάνδρα, η Μαρία Κίτσου η Ανδρομάχη. Μαζί τους πρωταγωνιστούν οι Κρατερός Κατσούλης, Θέμης Πάνου, Ελένη Ρουσσινού, Κωνσταντίνα Τάκαλου και Νίκος Ψαρράς.

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου
Σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου
Πού; Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος στον Κορυδαλλό στις 16/09 και στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου στις 17/09.
Εισιτήρια: 14€


Ο Κώστας Φιλίππογλου, που μας εντυπωσίασε τον χειμώνα του 2013-14 με την υπέροχη Τίρζα του, σκηνοθετεί τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, με τον Τάσο Νούσια στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο, το ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου μιλά για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v