ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Έπεσε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου έριξε την αυλαία της παρθενικής του διοργάνωσης, υποσχόμενο να γίνει κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του ελληνικού καλοκαιριού.

Έπεσε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου

Μετά από αλλεπάλληλα sold out για έναν ολόκληρο μήνα, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, που φιλοξενήθηκε ολόκληρη τον Αύγουστο στο ολοκαίνουριο ανοικτό θέατρο της Χώρας, έριξε στις 30 του Αυγούστου την αυλαία του, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το κοινό τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Ζήσαμε όλοι έντονα τη συγκίνηση της μηνιάτικης προσπάθειας για πολιτισμό», επισημαίνει ο βραβευμένος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της πετυχημένης διοργάνωσης, Παντελής Βούλγαρης. «Το θέατρο έγινε κέντρο συνάντησης. Ο κόσμος το αγάπησε από την πρώτη ημέρα. Δεν υπήρχε εκδήλωση που δεν ήταν γεμάτο. Και δεν υπήρχε εκδήλωση που δεν έπρεπε να είχαμε προβλέψει και δεύτερη παράσταση. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μαζεύονταν 1.000 άνθρωποι κάθε βράδυ για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση. Αλλά ήταν επίσης συναρπαστική η εντύπωση που έκανε το θέατρο στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, ο πολιτισμός του θεάτρου, η συμμετοχή του κόσμου. Το θέατρο αλλά και το φεστιβάλ ήταν κάτι που έλειπε από την Άνδρο. Στεριώνει ένας θεσμός που θα έχει πορεία και μέλλον», αναφέρει για την διοργάνωση του Δήμου Άνδρου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και έφερε για πρώτη φορά στο νησί παραστάσεις της Επιδαύρου και του Εθνικού Θεάτρου.

Το 2016, το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, με στέγη το ολοκαίνουριο ανοικτό θέατρο της Χώρας Ανδρου που δώρισε ο ανδριώτης Αλκιβιάδης Τάττος στον τόπο του, η διοργάνωση θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας κι εμβέλειας: Με ξένες μετακλήσεις ή συμπράξεις με συγκροτήματα από το εξωτερικό, καλλιτεχνικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για την Άνδρο, αλλά και παραστάσεις που θα μεταφερθούν και σε άλλα σημεία του νησιού.

«Η δουλειά μας για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ξεκινά σήμερα», λέει χαρακτηριστικά ο Παντελής Βούλγαρης. «Ο δεύτερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να υποστηριχθεί ο διεθνής χαρακτήρας της διοργάνωσης. Το 2016 σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε και όσα δεν προφτάσαμε φέτος: Χορό, κινηματογράφο, κλασική μουσική».

Ειδικότερα, στον αποχαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση λήξης της διοργάνωσης, τον Μαθητικό Διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης «Ανδρέας Εμπειρίκος», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Ανδρέας Εμπειρίκος θα χαιρόταν το θέατρο, αν ήταν εδώ, θα χαιρόταν γιατί όλο αυτό το μήνα γνωριστήκαμε μεταξύ μας μέσα από τις εκδηλώσεις. Η ιστορία της τέχνης δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από αυτό που προκύπτει κατόπιν: Η επικοινωνία, η ανάγκη για κουβέντα, η ανάγκη για σκέψη».

Κατέληξε συγχαίροντας τους δασκάλους που ενθαρρύνουν τους μαθητές να προστρέχουν στην ποίηση: «Ανοίξτε την ποίηση μες στο σπίτι! Κλείστε την τηλεόραση! Και λιγάκι σκεφτείτε τον Ρίτσο, τον Μανώλη Αναγνωστάκη, τον Πατρίκιο, την Κική Δημουλά. Έναν κόσμο που μόχθησε για να διασώσει μια γλώσσα που είναι προτέρημα να την έχουμε».

«Μετά τον πετυχημένο Αύγουστο με το θέατρο κατάμεστο σε όλες τις εκδηλώσεις, διαβεβαιώνουμε πως αυτό το καινούριο που γεννήθηκε φέτος στην Ανδρο πολύ γρήγορα θα απλώσει τα φτερά του και θα γίνει ένα από τα κορυφαία γεγονότα του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα»,
υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης. Την χαρά και την ικανοποίησή του δεν κρύβει ούτε ο θεμελιωτής και δωρητής του θεάτρου Αλκιβιάδης Τάττος: «Το Φεστιβάλ τα κατάφερε: Το νησί θα αλλάξει. Η επόμενη χρονιά προβλέπεται ακόμη πιο δυναμική. Ο Παντελής Βούλγαρης έχει μεγάλα σχέδια για το 2016».

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου φιλοξένησε επιδαυρικές παραστάσεις (Τρωάδες, Αχαρνής) και συναυλίες (Δήμητρα Γαλάνη, Πλιάτσικας, Μηλιώκας, Κατερίνα Πολέμη κ.ά.), μαζί με ανδρεώτικα καλλιτεχνικά σχήματα. Το νέο θέατρο, ένα κοχύλι από σχιστόλιθο που “κλειδώνει” απόλυτα στο ανδρέωτικο φυσικό τοπίο, είναι έργο των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η υπομονή είναι πικρή, αλλά ο καρπός της είναι γλυκός."

Ζαν-Ζακ Ρουσσώ

  • 1876 - Ιδρύεται το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, από την κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου

    1983 - Συναυλία στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο δίνει ο Γιώργος Νταλάρας, σημειώνοντας ρεκόρ για έλληνα καλλιτέχνη, όσον αφορά την προσέλευση κόσμου. «Η ελληνική μουσική εισέρχεται στο χώρο των σταδίων» γράφει το περιοδικό «Rolling Stone».

    1987 - Το «Γκάζι», το παλιό εργοστάσιο, μεταβάλλεται σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2