Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015: Όλο το πρόγραμμα

Τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου; Τα μεγάλα ονόματα, οι παραγωγές και οι εκπλήξεις, όπως ανακοινώθηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015: Όλο το πρόγραμμα
της Ιωάννας Μπλάτσου

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ο Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιώργος Λούκος ανακοίνωσε τον φετινό προγραμματισμό, παρ' όλο που δεν έχει ακόμα σαφή προϋπολογισμό στα χέρια του, πέραν των υποσχέσεων και της συμπαράστασης της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και φυσικά του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για πρώτη φορά, άλλωστε, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των άνωθεν δημοσίων φορέων ταυτόχρονα σε συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι κ.κ. Νίκος Ξυδάκης, Ρένα Δούρου και Γιώργος Καμίνης προσέφεραν την αμέριστη υποστήριξή τους στο έργο του κ. Γιώργου Λούκου. Με βάση αυτές τις υποσχέσεις και το θετικό, ευχάριστο κλίμα μεταξύ των φορέων, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ έκανε τον φετινό προγραμματισμό του, βάσει του περσινού, κατά τον οποίο είχε λάβει «2 εκ. ευρώ από το ΥΠΠΟ και άλλα 2,5 εκ. ευρώ από καζίνο και λοιπά, αν και μας χρωστούσαν 1,5 εκ. ευρώ από το ΥΠΠΟ, για την περσινή χρονιά, το οποίο πήραμε μόλις την περασμένη βδομάδα», όπως δήλωσε.

Φεστιβάλ Επιδαύρου: Στον αυτόματο πιλότο

Τι θα δούμε, όμως, τη φετινή καλοκαιρινή φεστιβαλική σεζόν; Φοβάμαι πως σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ της Επιδαύρου -με εννιά παραγωγές, ήτοι με γεμάτο το πρόγραμμα Ιουλίου και Αυγούστου, για να μην παραπονιούνται και οι ντόπιοι επιχειρηματίες, έχουμε μία από τα ίδια (δηλαδή, λίγο Αριστοφάνη, λίγο Ευριπίδη και έναν Σοφοκλή), πλην ίσως της πρότασης του Μιχαήλ Μαρμαρινού να ανεβάσει την ενδεκάτη ραψωδία της «Οδύσσειας» «Νέκυια» σε συνεργασία με το θέατρο Νο της Ιαπωνίας και τον μεγάλο μάστερ Gensho Umewaka.

Κατ’ εμέ, όμως, η Επίδαυρος θα έπρεπε να στεγάζει ένα διεθνές φεστιβάλ κλασικών έργων, με πολύ γνωστά ονόματα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής, πράγμα που θα αξιοποιείτο και καλλιτεχνικά, και τουριστικά, και οικονομικά. Για παράδειγμα, ποιος θεατρόφιλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα αδημονούσε να δει τις «Δούλες» του Ζενέ με τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ισαμπέλ Ιπέρ, που παίχτηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στο Lincoln Center Festival στη Νέα Υόρκη; Ή να δει να κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο ο πολυαναμενόμενος «Άμλετ» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς που θα ανεβεί τον Αύγουστο στο Barbican στο Λονδίνο;

Φεστιβάλ Αθηνών: Με τον Οστερμάγιερ, τον Καστελούτσι και τα άλλα παιδιά

Στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ Αθηνών, ξεχωρίζουν –για άλλη μια χρονιά– οι γνωστοί «αγαπημένοι» του Γιώργου Λούκου: Τόμας Οστερμάγιερ με τις «Μικρές αλεπούδες», Ρομέο Καστελούτσι με το «Go down, Moses», Σιλβί Γκιλέμ «Life in Progress», Αλβις Χερμάνις «Σόνια». Επίσης, ο Δημήτρης Μαυρίκιος ολοκληρώνει φέτος τη σκηνική του πρόταση όσον αφορά την «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, την οποία είδαμε πέρσι σε μια work-in-progress παράσταση, ο Χάρης Φραγκούλης δοκιμάζεται ως σκηνοθέτης στο «Ο Αρντεν από το Φέβερσαμ» μαζί με τους Γιάννο Περλέγκα, Αργύρη Πανταζάρα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Μαρία Πανουργιά, Θάνο Τοκάκη, η Γιολάντα Μαρκοπούλου δουλεύει με μετανάστες στο «Είμαστε οι Πέρσες!» με αφορμή τους «Πέρσες» του Αισχύλου, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί τον σαιξπηρικό «Ιούλιο Καίσαρα», ο Πρόδρομος Τσινικόρης δουλεύει με άστεγους το «Στη μέση του δρόμου», ο Κωνσταντίνος Ντέλλας συμπράττει με την Ολια Λαζαρίδου, τον Γιάννη Αγγελάκα και τον Γιάννο Περλέγκα στην «Ηλέκτρα, το τελευταίο αίμα», ο Άρης Μπινιάρης μετά «Το θείο τραγί» προτείνει το «’21».

Δείτε αναλυτικά τον προγραμματισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ 2015, κάνοντας κλικ στη δεξιά στήλη Σχετικά Έγγραφα.
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v