Φιλοκτήτης: Πρεμιέρα με Σοφοκλή στην Επίδαυρο

Ο «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, με πρωταγωνιστές τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Αιμίλιο Χειλάκη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη «ανοίγει» για φέτος την Επίδαυρο.
Φιλοκτήτης: Πρεμιέρα με Σοφοκλή στην Επίδαυρο
Στην καρδιά του καλοκαιριού και στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου συμπράτει με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Κωσταντίνο Μαρκουλάκη για την παρουσίαση του «Φιλοκτήτη» το διήμερο 18 και 19 Ιουλίου.

Η παράσταση θα ανέβει στην Επίδαυρο σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της ομάδας του Αιμίλιου Χειλάκη Aptivities, ενώ αναμένεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα για αυστηρά περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, ενώ ο Θοδωρής Αμπαζής υπογράφει τη μουσική σύνθεση, ο Κένι ΜακΛέλλαν τα σκηνικά και τα κοστούμια και ο Νίκος Βλασόπουλος τον σχεδιασμό των φωτισμών.

Ακολουθεί απόσπασμα από το σκηνοθετικό σημείωμα του Κώστα Φιλίππογλου:

«Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι. Πρόσωπα συμπαγή, απόλυτα πεπεισμένα πως καθένα έχει το δίκιο με το μέρος του, πάντα πρόθυμα να επαναληφθούν και να επαναλάβουν τα λάθη τους. Άνθρωποι οχυρωμένοι πίσω από τον οίκτο για τον ίδιο τον εαυτό τους. Σπατάλησαν μια ολόκληρη ζωή καμαρώνοντας για όσα υπέφεραν και τώρα περιφέρουν τις παλιές πηγές τους σαν παράσημα...

»Η Λήμνος στην τραγωδία του Σοφοκλή είναι ακατοίκητη. Ένα βραχώδες νησί με ένα ηφαίστειο στο κέντρο του, περιτριγυρισμένο από μια μαύρη άγρια θάλασσα. Ένα απόκοσμο τοπίο φιλοξενεί τον Φιλοκτήτη, που νιώθει απόκοσμο πόνο και θεϊκό θυμό. Πως είναι δυνατόν να αποκολληθεί, να προχωρήσει, να συγχωρήσει. Με κανένα αντάλλαγμα. Προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να ενδώσει. Αν δεν υπήρχαν οι θεοί, που παρεμβαίνουν, ο Οδυσσέας θα έχανε. Για πρώτη φορά! Όμως κέρδισε και πάλι... Ας είναι καλά ο δόλιος Ερμής και η σοφή Αθηνά που είναι πάντα στο πλευρό του».

Info: «Φιλοκτήτης», στις 18 και 19 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v