Όσα θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο την σεζόν 2014-15

Είκοσι παραστάσεις, κοινωνικό «άνοιγμα», νέες είσοδοι-εκπλήξεις σκηνοθετών και ηθοποιών, και όλα όσα θα δούμε στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου την επόμενη σεζόν.
Όσα θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο την σεζόν 2014-15
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Ελαφριά κλίση προς το εμπορικό, μαξιμαλισμός (20 παραστάσεις, εκ των οποίων 5 επαναλήψεις), άνοιγμα σε νέο χώρο (Θέατρο Χώρα), και κοινωνικές πρωτιές, με θέατρο στα νοσοκομεία, στα σχολεία αλλά και παραχώρηση στέγης σε άστεγες ομάδες. Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού θεάτρου για το χειμώνα του 2014-2015 θέλει -και δεν το κρύβει - να συνδυάσει τάσεις και να καλύψει όλα τα γούστα.

Επιστρέφει σε αυτό ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και κάνουν νέα είσοδο η Ελένη Ράντου και η Σοφία Φιλιππίδου. Στις εκπλήξεις ο Αγγελος Μέντης που σκηνοθετεί το «Σρεκ» για τα παιδιά, η Ελεονώρα Ζουγανέλη που θα υποδυθεί στο ομώνυμο μιούζικαλ την Πιάφ, και η Πηγή Δημητρακοπούλου (του τηλεοπτικού «10») που ανεβάζει Τένεσι Ουίλιαμς.

Το μαξιμαλισμό τον δικαιολόγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Σωτήρης Χατζάκης, με 4 επιχειρήματα: «Γιατί, πρώτον, πήγαμε καλά πέρσι (επιφυλάσσεται να δώσει απολογισμό), δεύτερον, δεν έχουμε πλέον συμφόρηση χώρων, τρίτον οι καλές παραστάσεις έπρεπε να επαναληφθούν και, βεβαίως, γιατί το Εθνικό πρέπει να είναι χώρος που να απασχολεί τους ηθοποιούς. Δεν πρέπει να είναι στο ρελαντί και να κόβει παραγωγές. Πρέπει να έχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που να δίνει θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας είναι πιο σημαντικές από το αισθητικό στοίχημα», είπε.

Γκρουπάροντας, ανά χώρο, το ρεπερτόριο του 2014-2015, που περιλαμβάνει έργα των Ξενόπουλου, Παντελή Χορν, αδελφών Κούφαλη, Γ.Μανιώτη, Μπέκετ, Ζενέ, Φασμπίντερ, Μπολτ και Ντε Φίλιππο, βλέπουμε πως τα κλασικά έργα θα ανεβούν στην κεντρική σκηνή του Τσίλερ, η σκηνή Νίκος Κούρκουλος θα φιλοξενήσει το ελληνικό έργο (πλην των επαναλήψεων), στο μικρό REX (πρώην σκηνή Κατίνα Παξινού), θα υπάρξει «ένας είδος πειραματικής σκηνής» και το REX, όπου θα ανηφορίσει και η παιδική σκηνή, θα είναι η στέγη για τα «εξωστρεφή, μεγάλα θεάματα». Στο «Χώρα», που θα επινοικιάσει, θα φιλοξενηθούν οι νεανικές και ρηξικέλευθες παραστάσεις. Το παιδικό επεκτείνεται και στο κτήριο Τσίλερ, με νέα ιστορία της Λιλιπούπολης.

Αναλυτικά το ρεπερτόριο της σεζόν 2014-2015

Κεντρική Σκηνή
Μεφίστο» της Αριάν Μνουσκίν, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (επανάληψη), Σεπτέμβριος 2014
- «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπόλτ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Γιώργο Μοσχίδη, Δημήτρη Πιατά, Μάνο Βακούση, Αννέζα Παπαδοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Αλέξανδρο Μυλωνά, Γιάννη Τσορτέκη κ.ά. (Σεπτέμβριος 2014)
Φιλουμένα (Γάμος αλά Ιταλικά)» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Nίκου Μαστοράκη. Με τους Ελένη Ράντου, Αλκή Κούρκουλο (Φεβρουάριο 2015)
-Παιδική Σκηνή: «Το αστέρι της Λιλιπούπολης» των Ρεγγίνα Καπετανάκη , Βασίλη Ρίσβα και Δημήτρη Μαραγκόπουλου, σε σκηνοθεσία Ρεγγίνας Καπετανάκη (Νοέμβριος 2014 )

Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές , σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ (επανάληψη, Σεπτέμβριος 2014)
Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, σε σκηνοθεσία-διασκευή Νίκου Καραθάνου (επανάληψη, Οκτώβριος 2014)
Συγχώρεσέ με» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Παίζουν Μαρία Σκουλά, Μαρία Καλιμάνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Αναστασία Κονίδη, Ελένα Τοπαλίδου, Ηρώ Μπέζου, Πηνελόπη Τσιλίκα (Νοέμβριος 2014)
Το Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη (επανάληψη, Φεβρουάριος 2015)
Φλαντρώ» του Παντελή Χορν (επανάληψη, Μάρτιος 2015)

Θέατρο REX - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»
Μυστικοί αρραβώνες» του Γρηγορίου Ξενοπούλου, σε διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Παίζουν: Άλκης Κούρκουλος, Δανάη Σκιάδη, Μαρίνα Καλογήρου (Οκτώβριος 2014)
Πιάφ» μιούζικαλ της Παμ Γκεμς, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με την Ελεονώρα Ζουγανέλη (Φεβρουάριος 2015)
Σρεκ-το μιούζικαλ» σε σκηνοθεσία και με σκηνικά-κοστούμια Άγγελου Μέντη (Οκτώβριος 2014)

Μικρό Rex-Σκηνή-«Κατίνα Παξινού»
Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του Ρ. Β. Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιούλικα Σκαφιδά, Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη (Νοέμβριος 2014)
Οι ευτυχισμένες μέρες» του του Σάμουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μανιώτη, με τη Σοφία Φιλιππίδου (Φεβρουάριος 2015)
Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Μπρους Μάγερς, με τις Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Κίτσου και Ραφίκα Σαουίς (Μάρτιος 2015)
PARADISE» του του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου (Μάρτιος 2015)

Θέατρο Χώρα
-Εφηβική Σκηνή: «Το κύμα» των Ron Jones και Joseph Robinette, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη (Οκτώβριος 2014)
Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, με τους Θέμις Πάνου, Δημήτρη Πασσά, Μαρία Κίτσου (Δεκέμβριος 2014).
Ο λάκκος της αμαρτίας» του Γιώργου Μανιώτη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη (Μάρτιος 2015)

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: Χώρος έκφρασης των νέων άστεγων δημιουργών (Μάιος 2015)
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
-«Το μελτεμάκι » του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη.
ΆΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
-Θέατρο κατ'οίκον
-Επισκεπτήριο
-ΦΟ ΡΑ STOP (Φόβος Ρατσισμός Στοπ)

Περισσότερα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.

 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v