ΚΘΒΕ: Έξι μοναδικές καλοκαιρινές παραστάσεις και δράσεις

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει έξι μοναδικές παραστάσεις και δράσεις για αυτό το καλοκαίρι. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα.
ΚΘΒΕ: Έξι μοναδικές καλοκαιρινές παραστάσεις και δράσεις
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καλωσορίζει το καλοκαίρι με έξι ενδιαφέρουσες θεατρικές παραγωγές και κοινωνικές δράσεις: την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, τον «Λεπρέντη» του Μιχαήλ Χουρμούζη, τον «Πειρασμό» του Ξενόπουλου, το P.I.G.S Revolution της ομάδας ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι, το Κοινωνικό Θεατροπωλείο και το Θέατρο Κατ’ οίκων.

«ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη

Η αντιπολεμική oυτοπία του Αριστοφάνη, «Eιρήνη», είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Τρυγαίος) και ο Φάνης Μουρατίδης (Ερμής) μαζί με πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Την Παράβαση του έργου ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων (5-6 Ιουλίου) ανοίγοντας το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, για να ακολουθήσει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλα τα φεστιβάλ σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Η «Ειρήνη» θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους (10 & 11 Ιουλίου) ενώ, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 26 & 27 Ιουλίου. Ο κύκλος της καλοκαιρινής περιοδείας θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με παραστάσεις που θα δοθούν στην Αττική και στο Ηρώδειο στην Αθήνα.

Η Υπόθεση του έργου
Ο Πόλεμος έχει φυλακίσει σε μια σπηλιά τη θεά Ειρήνη και ετοιμάζεται να βάλει μέσα σ' ένα πελώριο γουδί τις ελληνικές πόλεις και να τις “κοπανίσει”. Τότε, ο Τρυγαίος, ένας αμπελουργός, ανεβαίνει στον ουρανό μαζί με τον Ερμή και καλεί τους Έλληνες να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Η απελευθέρωση της θεάς Ειρήνης, μαζί με την Οπώρα, θεά της καρποφορίας, και τη Θεωρία, θεά του πανηγυριού, αποτελεί το επίκεντρο του έργου. Η κωμωδία κλείνει με την επιστροφή στη γη του θριαμβευτή Τρυγαίου που φέρνει και πάλι τη θεά Ειρήνη στους ανθρώπους.

«Ο ΛΕΠΡΕΝΤΗΣ» του Μιχαήλ Χουρμούζη- ΘΕΡΙΝΗ ΣΚΗΝΗ ΚΘΒΕ

Το ΚΘΒΕ συνεχίζει την Θερινή Σκηνή, θεσμό που εγκαινίασε με επιτυχία τον Ιούλιο του 2012. Στο πλαίσιο αυτής, θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2013 το έργο του Μιχαήλ Χουρμούζη «Ο Λεπρέντης», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη.

«Ο Λεπρέντης» είναι μια μετεπαναστατική κωμωδία, στην οποία κυριαρχεί η σάτιρα της Βαυαροκρατίας και της ελληνικής άρχουσας τάξης του 19ου αιώνα. Ο ήρωας του έργου είναι ένας πλούσιος και άσχημος γέρος που ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή κοπέλα. Πάνω σ' αυτόν τον καμβά παρελαύνουν διάφοροι τύποι της γειτονιάς, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα. Οι προσπάθειες γίνονται αφορμή για να δημιουργηθούν πολλές αστείες σκηνές, που συμπληρώνονται με ζωντανή μουσική και τραγούδια.

«Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ», του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2013 το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο πειρασμός», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Η γλυκιά κωμωδία του Γρηγορίου Ξενόπουλου διηγείται την ιστορία μιας αθώας καμαριέρας που ξετρελαίνει τους άνδρες και τους βάζει στον πειρασμό να διαπράξουν το έγκλημα της απιστίας.

Διανομή: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Πάολα Μυλωνά, Αστέρης Πελτέκης, Σπύρος Σαραφιανός, Πολυξένη Σπυροπούλου.

“P.I.G.S Revolution”, από την ομάδα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι

Η μουσικο-θεατρική παράσταση “P.I.G.S Revolution” που παρουσιάστηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν με μεγάλη επιτυχία από την ομάδα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι, στο πλαίσιο των εναλλακτικών δράσεων του ΚΘΒΕ, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι, καθώς θα συμμετάσχει, κατόπιν μετακλήσεων σε επιλεγμένα Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Οι ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι είναι μια ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ, οι οποίοι με κέφι και μπρίο παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν, σχολιάζοντας με φρενήρη ρυθμό τον εφιάλτη μιας «πτωχευμένης» πραγματικότητας, καθώς αυτή συγκρούεται με τις μικρές ή μεγάλες γουρουνιές της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και της ανθρώπινης φύσης! Με όπλο τους ατακαριστούς διαλόγους, τις πειραγμένες ενορχηστρώσεις και τις κεφάτες χορογραφίες οι ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι P.I.G.S. θα συνεχίσουν να κάνουν την επανάστασή τους απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ»

Το ΚΘΒΕ θα συνεχίσει τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», Θέατρο Αλληλεγγύης από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ όπου οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα.
Το καλοκαίρι του 2013, θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται παραστάσεις του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», οι οποίες θα παιχτούν στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και στους όμορους δήμους.

«ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤ’ΟΙΚΩΝ»

Το Κ.Θ.Β.Ε., στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής, συνεχίζει μια σειρά δράσεων (στην πόλη μας, στο νομό Θεσσαλονίκης, στους όμορους Δήμους και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας), που στόχο τους έχουν την προσφορά σε όσες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη, καθώς θεωρεί ότι η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενών σε εκφράσεις πολιτισμού όπως το Θέατρο είναι σημαντική για την ποιότητα της ζωής τους και για την κοινωνική τους επανένταξη.

Το καλοκαίρι του 2013, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, το Θέατρο «Κατ’Οίκων» θα επεκτείνει τη δράση του σε κεντρικούς δήμους νομών της Μακεδονίας και της Θράκης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v