Mistero Buffo: Το θεατρικό γεγονός της χρονιάς

Χωρίς σκηνικά και κοστούμια, αλλά με ένα καυστικά σατιρικό κείμενο και έξι καταπληκτικές ερμηνείες, ο Θωμάς Μοσχόπουλος και η νεοσύστατη ομάδα Επτάρχεια στήνουν μια απολαυστική παράσταση που είναι εύκολα το θεατρικό γεγονός της χρονιάς.
Mistero Buffo: Το θεατρικό γεγονός της χρονιάς
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Η «μεγάλη», με αμιγώς καλλιτεχνικούς όρους, παράσταση της σεζόν είναι μακράν το «Mistero Buffo» του Ντάριο Φο, στη διδασκαλία - σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου στο θέατρο Θησείον. Μια γιορτή για τη θεατρική τέχνη και θρίαμβος της δυτικής πεσσιμιστικής σκέψης, που γεννιέται σαν θείο βρέφος αναβαπτισμένη μέσα από το γέλιο. Ένα outsider που με το «καλημέρα» συζητιέται ως το καλλιτεχνικό γεγονός του Χειμώνα.

Είναι περίεργο αλλά αίφνης παρουσιάζονται 5-6 έργα του Ιταλού νομπελίστα στην ελληνική σκηνή. Ξαφνικά ανακάλυψαν την ιδιαίτερη ευφυία του αγέραστου Ντάριο Φο, και οι Έλληνες. Άργησαν πολύ. Το καυστικά σατιρικό σπονδυλωτό Mistero Buffo είναι η πρώτη δουλειά της νεοσύστατης ομάδας Επτάρχεια του Θωμά Μοσχόπουλου.

Δεν χρειάζεται εξαντλητική ανάλυση μια παράσταση χωρίς σκηνικά, χωρίς φώτα, χωρίς μουσικό χαλί, χωρίς ουσιαστικά κάποια ισχυρή έξωθεν βοήθεια, η οποία με μοναδικό όπλο τον καίριο, βαθιά υπαρξιακό και άκρως πολιτικό λόγο του ποιητή και τις δυνάμεις των σημαντικών ηθοποιών δημιουργεί ένα θεατρικό μείγμα υπαρξιακά εκρηκτικό, άγρια αποδομητικό, αιχμηρό όσο και απολαυστικό.



Εμπνεόμενος από τα μεσαιωνικά λειτουργικά δράματα του Καθολικισμού και μεταγράφοντας τη Σφαγή των Νηπίων, την Ανάσταση του Λαζάρου (εστιάζοντας στην κλοπή μέσα στον όχλο που έχει μαζευτεί για να δει το θέαμα), τη γέννηση του Γελωτοποιού και το ερωτικό ενσταντανέ με το Διάβολο –το τελευταίο, κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου σε καπηλειό– ο Ντάριο Φο ξηλώνει δεξιοτεχνικά την υποκρισία του χριστιανικού κόσμου μας. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, μύστης του πνεύματος του ποιητή και γνώστης των μυστικών της δραματουργίας του, κατόρθωσε και την ξεκλείδωσε με παροιμιώδη άνεση.

Θα ήθελα να σταθώ και στις ερμηνείες, πραγματικά μία και μία, και των έξι ηθοποιών. Η Άννα Μάσχα επιτυγχάνει να είναι ερμηνευτικά αφρός και βάθος ταυτόχρονα. Η Άννα Καλαϊτζίδου αποκαλύπτει και το κωμικό βάθος της. Ο Κώστας Μπερικόπουλος, ο Αργύρης Ξάφης και ο Γιώργος Χρυσοστόμου σαν αιλουροειδή σαρώνουν τη σκηνή . Αποκαλυπτικός ως προς το εύρος των δυνάμεών του ο Θάνος Τοκάκης. Οι ηθοποιοί «κεντάνε» με ένα τρελό, ιερό κέφι σε μια σκηνική πρόταση κρυστάλλινης καθαρότητας, που απογειώνει το καθαρτικό γέλιο. Μην την χάσετε.

Info:

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Παίζουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Άννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο, τηλ.: 210 3255444 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη 21.00, Παρασκευή 23.45, Κυριακή 21.30 
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό, ανέργων: 10 ευρώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v