ΕΛΘΕΑ: «Θεαματικός» χειμώνας προ των πυλών

Ελληνικός και διεθνής κινηματογράφος, θεαματικά μιούζικαλ και απρόσμενα «χαρτιά» - κράχτες περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα της Ελληνικής Θεαμάτων για αυτόν τον χειμώνα. Ποιες παραστάσεις θα μας απασχολήσουν φέτος;
ΕΛΘΕΑ: «Θεαματικός» χειμώνας προ των πυλών
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

H Άννα Βίσση με τη σύγχρονη ... συνέχεια των ‘’Δαιμόνων’’ του Νίκου Καρβέλα , δυο δεκαετίες μετά. Η Μαρινέλλα σε ρόλο ηθοποιού σε κανονική παράσταση. Και πάρα πολύς δημοφιλής κινηματογράφος (παλιός ελληνικός αλλά και διεθνής οσκαρικός) που θα βρει το δρόμο ακόμη και για πρώτη φορά ως το ελληνικό σανίδι.

Η Ελληνική Θεαμάτων, η «ναυαρχίδα» του «πολυτελούς» εμπορικού λαϊκού θεάτρου δεν καταφεύγει στις γνωστές «συνταγές» και τα μεγάλα ονόματα με τα οποία έχει ταυτιστεί. Επιστρατεύει και απρόσμενα δυνατά «χαρτιά»-κράχτες την προσεχή δύσκολη σεζόν, προκειμένου να προσελκύσει το μουδιασμένο κοινό. Συγχρόνως, κάνει άνοιγμα κα προς ένα πιο εναλλακτικό κοινό, «στρατολογώντας», μετά την Κατερίνα Ευαγγελάτου, την Ελενα Σκώττη, ιδρύτρια του Θεάτρου Επι Κολωνώ. 

Η ΕΛΘΕΑ βάζει μπροστά για πέντε νέες μεγάλες παραγωγές
(μεταξύ αυτών και οι συναυλίες των Γιάννη Πάριου και Μαρινέλας), στις οποίες τον τόνο δεν δίνει τόσο το καθαρό θέατρο, όσο το θέατρο μετά μουσικής-άλλως, το μιούζικαλ κι η ροκ όπερα- και ο διασκευασμένος κινηματογράφος.

Αποκαλείται στην «πιάτσα» Rolls Royce των musicals, έχοντας τιμηθεί με 6 Tony, 2 Olivier, 5 βραβεία Κριτικών (Drama Desk Awards) αλλά και το βραβείο Grammy για το καλύτερο Musical Album το 1998, πραγματοποιώντας συνολικά 6.472 παραστάσεις. Το πασίγνωστο, δημοφιλέστατο “Chicago” καταφθάνει στο Παλλάς. Θα το σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής , με τις Σμαράγδα Καρύδη και Τάνια Τρύπη στους ρόλους των Ρενέ Ζιλβέγκερ και Κάθριν Ζίτα Τζόουνς , και τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αντώνη Λουδάρο. Σε ρόλο-έκπληξη που δεν ανακοινώνεται η Μαρινέλλα. Πρεμιέρα: 27 Οκτωβρίου.

Νέος Ακης Δήμου, στα κατάλληλα χέρια, με γερό πρωταγωνιστικό δίδυμο, και ένα καλοδεχούμενο comeback αναμένονται στο Θέατρο Δημήτρης Χορν. «Όθων και Ποθούλα» η νέα κωμωδία του Άκη Δήμου που ανεβάζει ο Σταμάτης Φασουλής με τον ίδιο Οθωνα και Ποθούλα ένα ασυγκράτητο κωμικό τάλαντο, την Σοφία Φιλιππίδου. «Ένας, άλλοτε οικονομικά κραταιός, βιοτέχνης πτωχεύει και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη μεζονέτα του στα βόρεια για να εγκατασταθεί με τη γυναίκα του στο προικώο της στο Κουκάκι. Θα μπορούσε να είναι μια ακόμη ιστορία στον καιρό της κρίσης. Αλλά δεν είναι. Από την Αθήνα του 2012 σ’ εκείνη του 1837 - με μια ενδιάμεση στάση στο 1942 - μια… εκτός εαυτού κωμωδία, που δε βάζει γλώσσα μέσα της. Αφιερωμένη εξαιρετικά σε μια Ελλάδα που πέφτει συνέχεια του θανατά αλλά ποτέ δεν τα τινάζει». Επί σκηνής ξανά η Βέρα Κρούσκα.

Μια "Τρελή τρελή σαραντάρα" θα μας αναστατώνει , πενήντα δύο χρόνια μετά το πρώτο σκηνικό ανέβασμα, τον Οκτώβριο στο Μικρό Παλλάς . Με την Βίκυ Σταυροπούλου, άξια και πληθωρική κωμικό, στο ρόλο της αξεπέραστης Ρένας Βλαχοπούλου. Η διασκευή του έργου των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιανακόπουλου υπογράφει ο δοκιμασμένος Θοδωρής Πετρόπουλος και τη σκηνοθεσία ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

Στην εποχή του υπήρξε με ένα τρόπο πρωτοπορία για τα ελληνικά μουσικά ειωθότα των σκυλάδικων και των μεγάλων πιστών. Η ροκ όπερα «Δαίμονες» του Νίκου Καρβέλα και του Σταύρου Σιδερά επιστρέφει 22 χρόνια μετά. Κανείς δεν ξέρει αν αντέχει στο διάβα του χρόνου. Ένα μεγάλο στοίχημα που στις πλάτες της θα σηκώσει στη σκηνή του Παλλάς ως επί το πλείστον η αγέραστη κεντρική ερμηνεύτρια Άννα Βίσση ως βασίλισσα Ροζάνα και ένας σκηνοθέτης που ξέρει τι θα πει μεγάλο, «ανοικτό» θέαμα όσο λίγοι, ο Γιάννης Κακλέας. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2013.

Οι δημιουργοί του “Full Monty” Stephen Sinclair και Anthony McCarten έρχονται στην Ελλάδα και δη στο θέατρο Λαμπέτη με το μιούζικαλ “Ladies Night”, που οι δαιμόνιοι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας μετέτρεψαν σε «Άνδρες έτοιμοι για όλα». Πέντε Ελληνάρες αποφασίζουν να χορέψουν γυμνοί για τον επιούσιο. Τους υποδύονται οι Κώστας Κόκλας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης και Μάνος Ιωάννου.

Το θέατρο μπορεί να λέγεται Εμπορικόν όμως θα φιλοξενήσει την λιγότερο εμπορική δουλειά της ΕΛΘΕΑ , το «Κράμερ εναντίον Κράμερ », την ταινία που άφησε εποχή με τη Μέριλ Στριπ και τον Ντάστιν Χόφμαν και το 1985 σάρωσε τα Όσκαρ. Η απόδοση θα είναι της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και η σκηνοθεσία της Ελενας Σκότη σε συνεργασία με την Δάφνη Λαρούνη. Τη μουσική θα συνθέσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τους ρόλους του Χόφμαν και της Στριπ θα υποδυθούν οι Δημήτρης Αλεξανδρής, και Μαρία Ζορμπά .

Πριν από 16 χρόνια, στον απόηχο του «άρρωστου» πλέον παπανδρεϊσμού, οι Παπαθανασίου και Ρέππας παρουσίασαν την κωμωδία “Βγάλ' τον υπουργό απ' την πρίζα». Οι καιροί άλλαξαν, όχι όμως και τα πολιτικά ήθη. Και φέτος το «δίδυμο» επανέρχεται στο Θέατρο Πειραιώς 131 με το «Βάλ’τον υπουργό στην μπρίζα». Όλες οι πολιτικές …παραφωνίες σκαρφαλώνουν στη σκηνή, με τον ίδιο τον Ρέππα με τη Χρυσούλα Διαβάτη.

Το τεράστιο θέατρο Αλίκη θα «καταλάβει» ολομόναχος ένας ιδιαίτερος ερμηνευτής που ενσαρκώνει καταπληκτικά, μεταξύ άλλων την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο μίμος Τάκης Ζαχαράτος με το σόου «I AM WHAT I AM», επανέρχεται μετά από 3 χρόνια σιωπής στη σκηνή ως Αλίκη, Μελίνα και Μέριλιν, Μαρινέλλα, Ρένα Βλαχοπούλου και Πιαφ.

Επαναλήψεις

Στις επαναλήψεις οι «Απατεώνες και Τζέντλεμεν», με τους Γιάννη
Μπέζο και Πέτρο Φιλιππίδη, στο Παλλάς, που παρακολούθησαν ήδη σαράντα χιλιάδες θεατές. Από τις 20 Σεπτεμβρίου μόνο για 15 παραστάσεις.

Επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Χορν και το hit «Ο Γυάλινος Κόσμος», στη μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v