Μια νύχτα στους Δελφούς

Μετά από 37 χρόνια σιωπής, το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών ανοίγει τις πόρτες του το Σάββατο 21 Ιουλίου, για μια μοναδική νύχτα γεμάτη θέατρο και μουσική, με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες να ανεβαίνουν στη σκηνή του.
Μια νύχτα στους Δελφούς
Ύστερα από τριάντα χρόνια σιωπής, το αρχαίο θέατρο των Δελφών θα ανοίξει για μια μοναδική παράσταση, που διοργανώνει το Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 21.30, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού πήρε την πρωτοβουλία να δώσει και πάλι ζωή στο αρχαίο θέατρο Δελφών, με στόχο την ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας.

Στην απέριττη θεατρική και μουσική εκδήλωση θα πάρουν μέρος πολλοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες.

· Αποσπάσματα από έργα αρχαίου δράματος και ποίηση θα αποδώσουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

· Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, που αποτελούν οι Γιώργος Δεμερτζής (βιολί α’), Δημήτρης Xανδράκης( βιολί β’), Ντέηβιντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και ‘Αγγελος Λιακάκης (τσέλλο), θα ερμηνεύσει τις Πέντε Ελληνικές Μελωδίες του Μωρίς Ραβέλ, με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και το Κουϊντέτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ, με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου.

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται εντός του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό άκρο του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Το πρώτο λίθινο θέατρο κτίστηκε από ντόπιο ασβεστόλιθο τον 3ο αι. π.Χ. Το 160/159 π.Χ. ο Ευμένης ο Β΄, βασιλιάς της Περγάμου, χρηματοδότησε την επισκευή του θεάτρου, που απόκτησε πιο μνημειακή μορφή. Η σημερινή μορφή του θεάτρου ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.). Κατά την αρχαιότητα φιλοξενούσε μουσικούς και δραματικούς αγώνες, στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών των Πυθίων, των οποίων η σημασία προσέδωσε στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αίγλη.

Το 1927 ο Άγγελος Σικελιανός και η Εva Palmer-Σικελιανού αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο Προμηθέας Δεσμώτης, η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους, παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Το 1930, στις δεύτερες (και τελευταίες) Δελφικές Εορτές παρουσιάστηκε σε επανάληψη ο Προμηθέας Δεσμώτης, μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Έκτοτε, στο αρχαίο θέατρο των Δελφών δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο (Οιδίπους Τύραννος, 1951, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή), το Θέατρο Τέχνης (Πέρσες, 1967 και Όρνιθες, 1967, σκηνοθεσία Κάρολου Κουν) και άλλους θιάσους. Η τελευταία παράσταση (1992), πριν αρχίσουν τα έργα αναστηλώσεως, ήταν μία εορταστική μουσική εκδήλωση για την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη της μεγάλης ανασκαφής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο χώρο των Δελφών.

Η ιστορία της παράστασης της 21ης Ιουλίου έχει κι αυτή το δικό της ενδιαφέρον. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, κ. Γιώργος Λούκος, στη Συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε με την ευκαιρία από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας και η Γενική Γραμματέας, κα. Λίνα Μενδώνη, στην αρχή είχε πολλές επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά οι καλλιτέχνες με τους οποίους επικοινώνησε το αγκάλιασαν με τέτοιο ενθουσιασμό, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετέτρεψαν την ιδέα από όραμα σε παράσταση.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό μίλησε και ο Υπουργός, ο οποίος συνεχάρη για την ιδέα και ευχαρίστησε το Γιώργο Λούκο για τη υποστήριξη, υλική και ηθική της μοναδικής αυτής βραδιάς που σκοπό έχει να δώσει ζωή και να αναδείξει άλλο ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο της χώρας. Παρατήρησε δε με χιούμορ ότι «η ζωή των Ελλήνων είναι ένα πήγαιν’ έλα μεταξύ του Απόλλωνα και του Διονύσου» και πως παραμένει πάντα επίκαιρο το ερώτημα αν είναι η ομορφιά που σώζει τον κόσμο ή η αγάπη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κα Μενδώνη που υπογράμμισε ότι «Η ιδέα της εκδήλωσης ανήκει στην Τατιάνα Καραπαναγιώτη και η στιγμή υλοποίησής της είναι σημαντική, καθώς γίνεται σε μία συγκυρία που κουβαλά πολλούς και έντονους συμβολισμούς». Τόνισε δε, ότι σε συνεργασία με το Διάζωμα έχει γίνει ήδη η μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου και το όλο έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.300.000 €.

Αλλά και οι καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση εξέφρασαν τη συγκίνηση που τους προκαλεί η συμμετοχή τους σ’ αυτή. Οι Ρένη Πιττακή, Λυδία Κονιόρδου και Γιάννης Βογιατζής θυμήθηκαν στιγμές από τη συμμετοχή τους σε παραστάσεις που είχαν δοθεί στο υπέροχο Αρχαίο Θέατρο, ενώ ο νεότερος της παρέας, Νίκος Καραθάνος που έχει αναλάβει μαζί με την Όλια Λαζαρίδου τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς, μίλησε για τα διαδικαστικά και τη χαρά της συμμετοχής του.

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα εκδοτήρια και το site του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής : Α ΖΩΝΗ 30 € – Β ΖΩΝΗ 20 € – ΜΕΙΩΜΕΝΟ 15 € (μόνο για Β ζώνη) & ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 10 € (μόνο για Β ζώνη)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v