Rootless Root: Ο χορευτής στη Στέγη

Συνδυάζοντας τις πολεμικές τέχνες με τα ακροβατικά και τον σύγχρονο χορό, η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ παρουσιάζουν μια παράσταση... ποιητικού χορού, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Rootless Root: Ο χορευτής στη Στέγη
Μια αναζήτηση του Εγώ σε μια παράσταση διάσπαρτη από ποίηση και εικόνες. Μια πολυεπίπεδη σύνθεση για τρεις χορευτές, τα σώματά τους και την απόσταση που τα χωρίζει. Η δυναμική ομάδα RootlessRoot συγκινεί και συνεπαίρνει με όχημα το ανθρώπινο σώμα, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 11 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011.

Με αφετηρία και προορισμό το σώμα, η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ επιθυμούν μέσα από κάθε χορογραφική τους απόπειρα να διερευνούν το προσωπικό τους στυλ στην κίνηση. Δεν αρέσκονται στη λογική του καθαρά «χορευτικού λεξιλογίου»• επικεντρώνονται σε αυτό που μπορεί να εκφραστεί μέσω της κίνησης, την ανάδειξη του συναισθηματικού κόσμου, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία επί σκηνής.

Οι κινησιολογικοί κώδικες της ομάδας είναι συνέπεια ανταλλαγής και συγχώνευσης υλικών διαφορετικής προέλευσης: από τις πολεμικές τέχνες και τα ακροβατικά μέχρι το σύγχρονο χορό. Η δουλειά τους προφανώς δεν περιορίζεται στη σκηνική δράση. Αναζητώντας δραματουργικό υπόβαθρο σε κάθε νέα τους δημιουργία, αυτή τη φορά με τη συμβολή της Χίλντεγκαρντ Ντε Βάυστ, καταπιάνονται με την κρίση ταυτότητας μιας κοινωνίας που επιθυμεί να μείνει αναλλοίωτη, αλλά τα όρια ασφαλείας της έχουν αλλάξει.

Πώς μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει από την (αυτο)καταστροφική δίνη της σκέψης και να ξαναγίνει κύριος του εαυτού του; Με αφορμή αυτή την ιδεολογική τοποθέτηση, οι δημιουργοί επιστρέφουν στην ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων και αφουγκράζονται το σώμα προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους «σε μια στιγμή βαθύτερου αντικατοπτρισμού της πραγματικότητας». Έτσι, παρότι η επικινδυνότητα και η υψηλής τάσης κίνηση παραμένουν πάντα στο επίκεντρο της δουλειάς της ομάδας RootlessRoot, μια νέα ποιητικότερη πνοή διαπερνά το έργο τους δημιουργώντας τα ημιτόνια για τις εναλλαγές ύφους στη ροή της παράστασης. 

"Η τρυφερότητα συμπληρώνει πολλές φορές την παροξυσμική δράση επί σκηνής – τα σώματα υποκύπτουν στη φθορά και τα πάντα επιστρέφουν σε μια εσωτερικότητα, μια πλευρά απολύτως και απαραιτήτως ανθρώπινη" αναφέρει το δελτίο τύπου. Η μουσική και τα σκηνικά, καθώς και οι φωτισμοί, που προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία της ομάδας με τους Βασίλη Μαντζούκη και Γιούκκα Χουιτίλα αντίστοιχα, δεν στέκονται απλώς περιφερειακά στο έργο – είναι ενεργά στοιχεία της παράστασης. Μεγεθύνουν τη δράση, δίνουν στην κίνηση μια νέα δυναμική και αναδεικνύουν χωρίς υπερβολή το στοιχείο της δραματικότητας του έργου.

Info:
Χορογραφία: Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Μικρή Σκηνή 
11-13 και 16-20 Φεβρουαρίου 2011
Ώρα έναρξης: 21:00

Συντελεστές:
Σύλληψη και Χορογραφία: Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček
Δραματουργός: Hildegard De Vuyst
Σκηνικά: RootlessRoot, Βασίλης Μαντζούκης
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Σχεδιασμός φωτισμών: Jukka Huitila
Βοηθός σκηνογράφου: Ηλιάνα Σκουλάκη
Ερμηνεύουν: Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček, Γιώργος Φριντζήλας
Γραφείο Τύπου: Βάσω Βασιλάτου
Σύμβουλος παραγωγής, Management: Αλέξανδρος Βρεττός

Τιμές εισιτηρίων: 22 € | Φοιτ. 12 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων, τηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: Επισκεφθείτε την 
ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.

Εκδοτήρια εισιτηρίων: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

***
Παράλληλες δράσεις
Χορός και Δραματουργία
Τριήμερο εργαστήριο από την Hildegard De Vuyst, δραματουργό της ομάδας RootlessRoot
Παρασκευή 11, Σάββατο 12, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011, 11:00-16:00 (διάλειμμα 13:00-14:00), Αίθουσα χορού (4ος όροφος)

Τι βλέπετε; Πόσο πιο απλή από αυτήν μπορεί να είναι μια ερώτηση; Κι όμως, είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί. Έτσι αρχίζει ένα τριήμερο εργαστήρι Χορού και Δραματουργίας για χορογράφους και χορευτές. Ας το διατυπώσουμε ως εξής: ακόμα κι αν δεν υπάρχει δραματουργός, υπάρχει δραματουργία, και είναι καλύτερο να συνειδητοποιούμε την ύπαρξή της. Το εργαστήριο προσφέρει εξαντλητικό στοχασμό πάνω στην πρακτική του στησίματος μιας χορευτικής παράστασης και τη δημιουργία μιας προσωπικής πορείας του καλλιτέχνη. Αυριανοί δραματουργοί μπορούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας. Απαραίτητη είναι η συμμετοχή και τις τρεις ημέρες. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει μετά την αποστολή σύντομου βιογραφικού και μικρής παραγράφου, αίτησης ενδιαφέροντος στο: [email protected]. Θα προτιμηθούν τελειόφοιτοι φοιτητές σχολών χορού και επαγγελματίες χορευτές και χορογράφοι.
Κόστος συμμετοχής: €80 ανά άτομο (για το σύνολο των τριών ημερών)

Συζήτηση με τους συντελεστές
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση με τους συντελεστές της παράστασης.
Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος.
Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v