Τζόρνταν: Η Μ. Ασλάνογλου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο

Βασισμένος σε αληθινή ιστορία, ο μονόλογος μιας σύγχρονης Μήδειας, σκηνοθετημένος από τον Νίκο Μαστοράκη και ερμηνευμένος συγκλονιστικά από την βραβευμένη Μαρίνα Ασλάνογλου, είναι μία από τις μεγάλες θεατρικές εκπλήξεις της χρονιάς.
Τζόρνταν: Η Μ. Ασλάνογλου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο
της Κατερίνας Σφοντούρη

Η περσινή νικήτρια του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», Μαρίνα Ασλάνογλου, αφήνει -ίσως για λίγο- τη θεατρική στέγη του Σ. Ευαγγελάτου και αναμετράται φέτος με ένα σκληρό έργο, στο θέατρο Αμιράλ. Μονόλογος για πολύ γερό στομάχι, ο «Τζόρνταν», των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι καταπιάνεται με ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, αυτό της παιδοκτονίας.
 
Η πραγματική ιστορία της φυλακής
Βγαλμένο μέσα από την ίδια τη ζωή -αφού πρόκειται για πραγματική ιστορία που αποκάλυψε στην Α. Ρέυνολντς μια συγκρατούμενή της στη φυλακή- το έργο «Τζόρνταν» μας μεταφέρει κάπου έξω από το Λονδίνο. Σε μια αίθουσα αναμονής δικαστηρίου, η 20χρονη Σίρλεϊ Τζόουνς περιμένει την ετυμηγορία των ενόρκων, καθώς κατηγορείται για τη δολοφονία του παιδιού της, του Τζόρνταν.

Βήμα-βήμα το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των θεατών. Περιγραφές που κατ' ευθείαν δημιουργούν εικόνες στο μυαλό μας, με τη Σίρλεϊ να μιλά για το οικογενειακό της περιβάλλον και τα βιώματά της. Δύσκολη παιδική ηλικία, με έναν πατέρα-δυνάστη, εφιαλτική όμως και η ενηλικίωσή της πλάι στον επιθετικό κι άπιστο σύντροφό της, τον Ντέιβι. Την εγκαταλείπει ενώ εκείνη είχε μείνει έγκυος. Η συνέχεια βρίσκει τη Σίρλεϊ να παλεύει μόνη της για να μεγαλώσει το βρέφος της αλλά και να το προστατέψει από τα χέρια του δυνάστη της. Η «λύση» είναι μία στα μυαλό της. Και δεν είναι άλλη από τη μεταμόρφωσή της σε μια σύγχρονη Μήδεια...

Η λεπτή ισορροπία του θέματος
Η συνάντηση δύο σπουδαίων καλλιτεχνών, της Μ. Ασλάνογλου και του σκηνοθέτη Νίκου Μαστοράκη δεν θα μπορούσε παρά να φέρει τουλάχιστον αξιοπρεπές σκηνικό αποτέλεσμα. Με την ισορροπία ανάμεσα στο μελό και το πραγματικά ευαίσθητο να είναι πραγματικά λεπτή, η εξαιρετική ηθοποιός αγγίζει το θέμα ακριβώς όπως θα έπρεπε. «Αγκαλιάζει» την άτυχη μάνα, «χτίζει» έναν χαρακτήρα δυνατό και ταυτόχρονα τόσο ευάλωτο. Με μοναδική εσωτερικότητα, η κλιμάκωση της ιστορίας συγκινεί ακόμη και τους πιο σκληρούς θεατές.

Είναι δυνατόν μία μάνα που δολοφονεί το παιδί της να δικαιολογείται στα μάτια μας; Κι όμως. Όταν τα κίνητρα είναι ξεκάθαρα. Ο Νίκος Μαστοράκης εμπιστεύεται την Μ. Ασλάνογλου (και αντίστροφα) στον μονόλογο αυτό κι ανεβάζει στη σκηνή μερικούς «συμπρωταγωνιστές». Πολυθρόνες, ένα λούτρινο κουκλάκι κι ένα μαγνητόφωνο αποτελούν τα σκηνικά αντικείμενα του χώρου που σχεδίασε ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Αποσπάσματα του «Τotal eclipse of the heart» της Bonnie Tyler συντροφεύουν τη μοναχική Σίρλεϊ. Φτηνό το αποτέλεσμα; Καθόλου. Η κραυγή της μάνας απλώνεται στην πλατεία του θεάτρου «Αμιράλ» απόλυτα ρεαλιστικά, χωρίς να χρειάζεται καν η συνοδεία μουσικής. Οι υπαινικτικοί φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα δημιουργούν την ατμόσφαιρα της φυλακής, του εγκλεισμού.
 
Φεύγοντας
Μια νέα δύναμη στα θεατρικά πράγματα, η Μ. Ασλάνογλου ήδη αποδεικνύει ότι το περσινό βραβείο δεν της δόθηκε τυχαία. Ευχόμαστε να δούμε εξίσου επιτυχημένες συνεργασίες στο θέατρο, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.

INFO:
Τζόρνταν
των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι
Θέατρο Αμιράλ, Αμερικής 10, τηλ.: 210 3639385, 210 3608856
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:15
Τιμές εισιτηρίων: 18 €, φοιτητικό 15 €

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v