Café la Femme: Θέατρο σε νεοκλασικό

Με όχημα την φωνή της Έλλης Λαμπέτη και τη μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη, δυο γυναίκες στήνουν ένα θεατρικό παιχνίδι που μοιάζει με πολυπρόσωπο μονόλογο, στο νεοκλασικό της οδού Φιλοπάππου.
Café la Femme: Θέατρο σε νεοκλασικό
της Μάνιας Ζούση

Μια φροντισμένη και νοικοκυρεμένη μονοκατοικία στις παρυφές του Φιλοπάππου, που αναδύει την γοητεία, την φινέτσα και την αισθητική των ενοίκων της, μεταμορφώνεται κάθε Σάββατο βράδυ σε «Café la femme».

Βασισμένη στο μονόπρακτο του Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή», η ιστορία του « Cafe la femme», ξετυλίγεται παραμονές Χριστουγέννων σε ένα καφέ, όπου συναντιούνται δυο γυναίκες. Είναι φίλες, συνάδελφοι και αντίζηλες. Η μία είναι η σύζυγος και η άλλη η ερωμένη. Η μια -Δέσποινα Γκάτζιου- μιλάει και η άλλη –Ειρήνη Ράπτη– ακούει. Με πρόσχημα τον διεκδικούμενο άνδρα, οι δύο γυναίκες στροβιλίζονται σε μία περιδίνηση της ψυχής, της ύπαρξης και του ρόλου τους, με όχημα τη φωνή της Έλλης Λαμπέτη και τη μουσική σε ρυθμό τάγκο που συνέθεσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Το θεατρικό παιχνίδι αρχίζει και το νήμα ξετυλίγεται, περνώντας από τη φωνή της Λαμπέτη, στον προσωπικό κόσμο της κάθε μιας από τις δυο γυναίκες που μοιάζουν να στήνουν με αυτόν τον τρόπο έναν μονόλογο μέσα από πολλά στόματα. Με την εμμονή, το πάθος και την αφοσίωση ενός χειροτέχνη και την δημιουργική απομόνωση ενός ασκητή, οι ηθοποιοί του «Πρόχειρου Θεάτρου» δημιουργούν μια παράσταση - ακριβό απόσταγμα, σερβιρισμένο μετά από κοπιώδη ζύμωση σπάνιων και πολυτελών υλικών, αποτέλεσμα πολυετούς εργαστηριακής έρευνας, βαθιάς μελέτης, μεθόδου και σκληρής άσκησης.

Πρόκειται –όπως λένε και οι ίδιοι– για ένα καταφύγιο μαστόρων της τέχνης του θεάτρου, οι οποίοι απελπισμένα αναζητούν έναν χώρο που θα φιλοξενεί την ανάγκη τους να εξασκούν την τέχνη αυτή. "Για να αποφύγουμε τον μαρασμό και την εξαφάνιση, δεδομένου ότι η μακροχρόνια απουσία ενός τεχνίτη από την τέχνη του σημαίνει αυτόματα την κατάργησή του, αποφασίσαμε την ίδρυση του Πρόχειρου Θεάτρου το 1994. Εξασκούμαστε με αφοσίωση, και αυστηρότητα σαν να δίναμε καθημερινά παράσταση. Η έλλειψη χρημάτων και χώρου, κάνει το προϊόν του μόχθου μας να έχει ελάχιστες ελπίδες να παρουσιαστεί στο κοινό. Ωστόσο η πρώτη παράσταση του «Cafe la femme» είχε την τύχη να στεγαστεί στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου 14 ενώ φιλοξενήθηκε και στην αίθουσα των εκδόσεων «Αλεξάνδρεια» Σόλωνος 133".

Για τα επόμενα Σάββατα –22 και 29 Ιανουαρίου– θα παρουσιάζεται στο διατηρητέο νεοκλασικό της οδού Φιλοπάππου 39.

Info:
Σάββατα 22 και 29 Ιανουαρίου, ώρα 21.00
Τηλέφωνο 213 0240243
Διάρκεια: 1 ώρα
Είσοδος 15,00 Ευρώ & 10 Ευρώ (νέων, ανέργων)

Συντελεστές
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γκάτζιου
Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Πηνελόπη Τριανταφύλλου
Κείμενα, στίχοι τραγουδιών: Δέσποινα Γκάτζιου
Ηθοποιοί: Ειρήνη Ράπτη, Μάυ Χάννα, Δέσποινα Γκάτζιου
Πιάνο: Άρης Νικόλης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v