«Δεν έχει Ωραίες Εικόνες»: Πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο

Η «Πάνδημος Ηώς» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην χώρα μας θεατρικό κείμενο της Γερτρούδης Σταίν. Η παράσταση για έναν –γυναικείο- ρόλο ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο και προειδοποιεί: «Δεν έχει ωραίες εικόνες».
«Δεν έχει Ωραίες Εικόνες»: Πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο
Η αναγνώστρια που κερδίζει μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση της Τετάρτης 13/10 είναι η Παρασκευή Κρίτσα. Ο τυχερός αναγνώστης για την Πέμπτη 14/10 είναι ο Βασίλης Ψυλλάς. Η τυχερή αναγνώστρια για την Παρασκευή 15/10 είναι η Τσαμπίκα Αϊβαζή. Για την Δευτέρα 18/10 η Αουρέλα Ντάκου. Για την Τρίτη 19/10 ο Σωτήρης Βουλγαράκης. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας.

Στο Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο κάνει πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου η παράσταση «Δεν έχει ωραίες εικόνες», η οποία θα παίζεται για επτά συνεχόμενες παραστάσεις, μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια μοναδική «one-woman» παράσταση, βασισμένη σε θεατρικό κείμενο της Γερτρούδης Στάιν,το οποίο γράφτηκε ανάμεσα στα 1908 και 1912. Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στην Ελλάδα θεατρικό κείμενο της μεγάλης θεατρικής φιγούρας.

Δύο γυναίκες. Θα μπορούσαν να είναι η ίδια η Γερτρούδη Στάιν και η επί σαράντα χρόνια σύντροφος της, Αλις Τόκλας. Θα μπορούσαν να είναι απλώς δύο γυναίκες που αγαπιούνται και ζουν εδώ και πολλά χρόνια μαζί. Ανάμεσά τους, ο χρόνος. Ο χρόνος που κυλάει φθείροντας τα πάντα στο πέρασμά του. Και πρώτα και πάνω απ’ όλα, τον ίδιο τον έρωτα.

Η Γερτρούδη Στάιν μετατρέπει την αγωνία και τον πόνο που της γεννάει το πέρασμα του χρόνου, σε θεατρική πράξη. Παίζοντας με την ίδια την έννοια του θεάτρου, προσπαθεί να ανακαλύψει αν η «ζημιά» που κάνει το πέρασμα του χρόνου έξω και μέσα μας, έχει κάποια θεραπεία ή κάποιο νόημα.

«Ποιά είναι η απάντηση; Κι αν είναι έτσι, ποιά είναι η ερώτηση;», όπως είπε και η συγγραφέας πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Βέβαιο είναι, ότι στο εξαιρετικό, ακόμα και σήμερα πρωτοποριακό κείμενο της Στάιν, δεν υπάρχει απάντηση, δεν υπάρχει ερώτηση, υπάρχει μόνο παιχνίδι, ένα τρελό, μαγικό παιχνίδι με τις λέξεις και τις εικόνες.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη. Τον μοναδικό ρόλο ερμηνεύει η Δήμητρα Χατούπη. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου, τα σκηνικά και κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, ο Νέστωρ Κοψιδάς έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια, την κίνηση επιμελείται και συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Γιώργος Τέλλος.

«Δεν έχει ωραίες εικόνες» από την Πάνδημο Ηώ
Θέατρο Τέχνης–Υπόγειο
(Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210-3228.706)

Ημέρες παραστάσεων: Καθημερινά από τις 13/10 ως τις 19/10
Ώρα έναρξης: 21.00’
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, ατέλειες
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v