Το όνομά μου είναι Rachel Corrie: Θεατρικό μανιφέστο για την ειρήνη

Μια παράσταση γροθιά στο στομάχι, βασισμένη στην αλληλογραφία της ακτιβίστριας Rachel Corrie, ανεβαίνει στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου χωρίς περιττούς μελοδραματισμούς, αλλά με αμεσότητα και δυνατές ερμηνείες.
Το όνομά μου είναι Rachel Corrie: Θεατρικό μανιφέστο για την ειρήνη
Οι νικητές του διαγωνισμού που κερδίζουν από μία διπλή πρόσκληση για το Σάββατο 5/2 είναι οι: Κάλλια Ξεστέρνου, Φώτης Νατσούδης. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας.
*** 
της Κατερίνας Σφοντούρη

Μία αληθινή συγκλονιστική ιστορία, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2003, μεταφέρεται στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Είναι η ιστορία της νεαρής Αμερικανοεβραίας ακτιβίστριας Rachel Corrie, η οποία έχασε τη ζωή της ορθώνοντας το ανάστημά της ενάντια στην αδικία.

Τόσο συνηθισμένη και τόσο ξεχωριστή
Συλλέγοντας υλικό από τα ημερολόγια που κρατούσε η Rachel αλλά και τα e-mails που συχνά έστελνε στην οικογένειά της, σε φίλους και γνωστούς, ο σκηνοθέτης Alam Rickman και η δημοσιογράφος Katharine Viner, συνέγραψαν το έργο «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie».

Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται την ιστορία της νεαρής ακτιβίστριας όπως μεταδιδόταν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το συγγραφικό δίδυμο κατάφερε να διασώσει πολύτιμο υλικό και να κάνει ευρέως γνωστή όχι μόνο την ιστορία της Rachel αλλά και μια σειρά από γεγονότα στην λωρίδα της Γάζας, ειδωμένα μέσα από τα μάτια μιας Αμερικανοεβραίας.

Μεγαλωμένη σε μια τυπική αμερικανική οικογένεια, η Rachel από μικρή ηλικία έδειχνε μεγάλη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικά. Ήθελε να γίνει συγγραφέας και καλλιτέχνης. Μεγαλώνοντας κι ενώ φοιτούσε στο τμήμα Καλών Τεχνών κολλεγίου της Αμερικής, παράλληλα συμμετείχε σε οργανισμούς υπέρ της ειρήνης, της προστασίας φυσικών πηγών ενέργειας αλλά και άλλους. Το ταξίδι της μάλιστα κάποια στιγμή στη Ρωσία της είχε αφήσει ανεξίτηλες μνήμες από εικόνες γεμάτες φτώχεια και μιζέρια.

Η συμμετοχή της σε δύο σημαντικά κινήματα υπέρ της ειρήνης και υπέρ των Παλαιστινίων -αν και προερχόταν από την αντίθετη πλευρά- είχε σαν φυσικό επακόλουθο για εκείνη το ταξίδι στη Λωρίδα της Γάζας. Σκοπός της; Η προστασία σπιτιών Παλαιστινίων, τα οποία απειλούνταν από τις στρατιωτικά εξοπλισμένες μπουλντόζες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος της, καθώς στην καθορισμένη ως ζώνη ασφαλείας περιοχή Ράφα η Rachel έβαλε το σώμα της ως εμπόδιο σε μια μπουλντόζα η οποία ποτέ δεν σταμάτησε.

Περιγραφές γεμάτες εικόνες
Ικανό να συγκινήσει ακόμη και τους πιο «σκληρούς» θεατές, το έργο είναι «γροθιά στο στομάχι». Όλα όσα ακούμε κατά καιρούς και βλέπουμε στις ειδήσεις, γίνονται θέατρο. Ένα θέατρο πολιτικό, που προβληματίζει και προσπαθεί να μας αφυπνίσει. Μια παράσταση η οποία διακρίνεται από την αμεσότητα της Δήμητρας Σύρου, ως Rachel Corrie, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Μάνιας Παπαδημητρίου.

Η μικρή σκηνή του Δώματος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου μετατρέπεται σε δωμάτιο εφηβικό. Φωτογραφίες που κοσμούν τους τοίχους της πάντα ανήσυχης, ενεργητικής και θαρραλέας Rachel. Μια σύγχρονη έφηβη που την απασχολούν όλα. Η οικογένειά της, οι σχέσεις της αλλά πάνω απ’όλα η αδικία στον κόσμο που ζει. Η Δήμητρα Σύρου μάς γεμίζει με εικόνες μέσα από τις περιγραφές της. Είναι τα ταξίδια στη Ρωσία κι έπειτα στη Λωρίδα της Γάζας. Μεστός ο λόγος της, δουλεμένη η κίνησή της. Δυνατή η ερμηνεία της, ίσως από τις καλύτερες πρωτοεμφανιζόμενες ηθοποιούς φέτος. Μαζί της, η Μάρω Αγρίτη, την ακολουθεί πιστά. Είναι ο χρόνος, είναι η μητέρα της που αλληλογραφεί για να μάθει τα νέα της.

Φεύγοντας
Χωρίς περιττούς μελοδραματισμούς, χωρίς μεγαλειώδη σκηνικά, αλλά απλά, στοχευμένα, με μηνύματα ειρήνης και ισότητας, όπως ακριβώς η ζωή της Rachel. Αυτή είναι η παράσταση του έργου «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie», στην δεύτερη διανομή που γίνεται στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι το έργο έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις ανά τον κόσμο, ενώ στη Νέα Υόρκη το 2006 ακυρώθηκε το ανέβασμα της παράστασης για το φόβο πολιτικών αντιποίνων.



INFO:
Το όνομά μου είναι Rachel Corrie των Alam Rickman και Katharine Viner
Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Ν. Κόσμος, τηλ: 210-9212900
Παραστάσεις: Σάββατο στις 19.00, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30.
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, φοιτητικό 10 €
Διάρκεια: 70 '
Το in2life είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης

Η παράσταση περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα την θεατρική σαιζόν 2010-11. Το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου έχει ως εξής:

ΑΓΡΙΝΙΟ
Τετάρτη 2 & Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου στο Μικρό Θέατρο.
Ώρα έναρξης: 21.30. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.
Προπώληση: 26410 46619

ΚΕΡΚΥΡΑ
Τετάρτη 16 & Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.
Ώρα έναρξης: 21.15. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων: ticketbox.gr τηλ. 26610-27400

ΠΑΡΟΣ
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στον πολιτιστικό σύλλογο «Αρχίλοχος» στην Παροικιά.
Ώρα έναρξης: 19.00 – Παράσταση για μαθητές - Είσοδος δωρεάν
Ώρα έναρξης: 21.00 – Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Νηρέας της Νάουσας.
Ώρα έναρξης: 21.00.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v