Ο βιοπαλαιστής στη στέγη: Τηλεοπτικός Λαζόπουλος στο «Θέατρον»

Ο Λάκης Λαζόπουλος επιχειρεί να σατιρίσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας από τη σκηνή του "Θέατρον", δεν καταφέρνει όμως (θέλει άραγε;) να ξεφύγει από την τηλεοπτική του περσόνα, με αποτέλεσμα να κουράζει όσους δεν είναι fans του.
Ο βιοπαλαιστής στη στέγη: Τηλεοπτικός Λαζόπουλος στο «Θέατρον»
της Κατερίνας Σφοντούρη

Μετά την περσινή επιτυχία, ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει -για περίπου έναν μήνα ακόμη- στη σκηνή του «Θέατρον», με την παράσταση «Ο βιοπαλαιστής στη στέγη». Μαζί του, η Χρύσα Ρώπα και μια ομάδα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών οι οποίοι πλαισιώνουν τη ζωή του πρωταγωνιστή.

Ένας σύγχρονος Οδυσσέας
Γνωστό για την προσφορά του στα πολιτιστικά πράγματα το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, απέκτησε πρόσφατα έναν υπερσύγχρονο, πολυδύναμο χώρο, το «Θέατρον», ικανό να φιλοξενήσει ακόμη και τις πιο απαιτητικές παραγωγές. Εμείς αφού εντυπωσιαστήκαμε από τον μοντέρνο χώρο του φουαγιέ, μπήκαμε στην κυρίως αίθουσα (Αντιγόνη), χωρητικότητας χιλίων θέσεων.

Με τη «σφραγίδα» του σεναρίου και της σκηνοθεσίας να ανήκει στον Λάκη Λαζόπουλο, ο ίδιος δανείζεται το όνομα του πολύπαθου Οδυσσέα, και ανεβαίνει στη στέγη ενός σπιτιού που βουλιάζει για να μας διηγηθεί τα πάθη του. Είναι οι τελευταίες ώρες που του απομένουν στη ζωή και όλα όσα έχει βιώσει περνούν από μπροστά μας. Μεταφερόμαστε στη δεκαετία του ’60, γνωρίζουμε τη σύζυγό του (Χ. Ρώπα), το γιο του, την κλασική Ελληνίδα μάνα του, την πεθερά αλλά και τον προσωπικό του άγγελο που τον ακολουθεί.

Με όπλο του το πανέξυπνο χιούμορ, τις ατάκες και φυσικά με άφθονο «υλικό» βγαλμένο από την επικαιρότητα, ο Λ. Λαζόπουλος με απλά ελληνικά μιλά για την άνοδο του εγώ, τη διαφθορά, την εξαπάτηση, τον εύκολο δρόμο της επιτυχίας. Την μίζερη καθημερινότητα που ζούμε χωρίς να απολαμβάνουμε τις μικρές στιγμές ευτυχίας, τις κομπίνες, τα πρόσωπα που καθορίζουν τη ζωή μας. Είναι ο μέσος Έλληνας που πλούτισε κι έχτισε ένα ακριβό αυθαίρετο και τώρα..; Βουλιάζει το σπίτι του και μαζί ο ίδιος εξαιτίας μιας πλημμύρας...

Περισσότερο τηλεοπτικός και λιγότερο θεατρικός Λάκης
Αν και το σενάριο είναι από μόνο του ένα δυνατό «χαρτί» αφού αντικατοπτρίζει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και ο καθένας μας συναντά στοιχεία στους χαρακτήρες του έργου, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που μας θυμίζει το τηλεοπτικό «Αλ Τσαντίρι». Είναι η σάτιρα για τον Κούγια, οι ατάκες για τη Μιμή Ντενίση, ειπωμένες ξανά και ξανά που μολονότι προκαλούν το γέλιο στο φανατικό κοινό του Λ. Λαζόπουλου, στερούνται πλέον πρωτοτυπίας. Οι εκτενείς μονόλογοι επίσης, στο δεύτερο μέρος, κουράζουν τον θεατή ενώ η Χ. Ρώπα δεν σταματά να τσιρίζει.

Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι πραγματικά εντυπωσιακά δείγματα για τα ελληνικά δεδομένα. Το νερό κυριαρχεί δίνοντας την αίσθηση της πλημμύρας και οι προβολές που επιμελήθηκε ο Γιώργος Γραμματόπουλος ζωντανεύουν το σκηνική δράση. Την μουσική έχει επιμεληθεί ο Σταμάτης Κραουνάκης ενώ την κίνηση ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Φεύγοντας
Δεν μας απογοήτευσε, σίγουρα όμως δεν μάς άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις η θεατρική επιστροφή του Λ. Λαζόπουλου. Μεγάλη σε διάρκεια η παράστασή του -σχεδόν δυόμιση ώρες- και μια παρτεναίρ που μάς τσίτωσε λίγο παραπάνω τα νεύρα.. Εφοδιαστείτε με ζεστά ρούχα, καθώς η θερμοκρασία στην αίθουσα είναι σχετικά χαμηλή.

INFO:
Ο βιοπαλαιστής στη στέγη του Λ. Λαζόπουλου
Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικό Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 212 2540311
Παραστάσεις: Τετάρτη 19:30, Πέμπτη 20:45, Παρασκευή 20:45, Σάββατο 20:45, Κυριακή 19:30
Τιμές εισιτηρίων: 35 € (γενική είσοδος), 22 € (εξώστης), 15 € (φοιτητικό), Κάθε Πέμπτη οι θεατές άνω των 65 ετών με την επίδειξη ταυτότητας, θα πληρώνουν το αντίτιμο του φοιτητικού εισιτηρίου, δηλαδή 15 €. On-line αγορά εισιτηρίων:
tickets.theatron254.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v