ΤΕΛΕΙΑ gr: Θυμός και αγανάκτηση σε άφθονα σκετς

Μία φρέσκια ματιά για την σύγχρονη Ελλάδα στοχεύει να παρουσιάσει η νέα παράσταση της ομάδας Ex-animo, του θέατρο Στοά και του συγγραφέα Παναγιώτη Μέντη, μέσα από σκετσάκια που σχολιάζουν και διαμαρτύρονται για την κατάσταση της χώρας μας, η οποία σίγουρα δεν είναι... τέλεια.
ΤΕΛΕΙΑ gr: Θυμός και αγανάκτηση σε άφθονα σκετς
της Κατερίνας Σφοντούρη

Από το 1971 μέχρι σήμερα το θέατρο «Στοά» παραμένει πιστό στις επιλογές του. Με διευθυντή τον Θανάση Παπαγεωργίου, επιλέγει έργα κυρίως νεοελλήνων συγγραφέων δίνοντας πάντα βήμα στους νέους ανθρώπους. Φέτος, η συνεργασία του με τη νέα ομάδα Ex animo -όσο και αν απέχουν ηλικιακά- έχει έναν κοινό στόχο. Να προβληματιστούν και να παρουσιάσουν μια παράσταση που να έχει τη δική τους ματιά για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Μαζί τους βρίσκεται και ο πολυγραφότατος Παναγιώτης Μέντης. Εδώ και κάποια χρόνια «μαγείρευαν» τα σκετσάκια οι τρεις αυτές «δυνάμεις» και να που ήρθε σήμερα η ώρα να εκφραστούν επί σκηνής. Γράφουν, παίζουν και μαζί συναντώνται στη δική τους διαμαρτυρία για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

Η συνάντηση τριών γενεών
Εμείς οι νεότεροι, παρακολουθούμε με περισσότερο ενδιαφέρον τα σκετσάκια που έχουν σχέση με τη τεχνολογία. Νέο λεξιλόγιο εισβάλλει στην καθημερινότητα των εφήβων, το διαδίκτυο και η μόδα αλλάζει, δημιουργώντας μια νέου είδους κουλτούρα. Στο σχολείο, στην καφετέρια, παντού. Όταν μάλιστα η τεχνολογία αγγίζει μέχρι και τους ηλικιωμένους, κάτι συμβαίνει που αξίζει να το παρατηρήσουμε.

Ακόμη, θέμα αποτελεί η διαφήμιση και η δύναμή της. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας χαρίζει τη φωνή του στην πιο επιτυχημένη διαφήμιση της χρονιάς, η οποία αφορά στην αποταμίευση... σπέρματος. Και από την άλλη, σχολιάζεται η υπερπροστασία των μαμάδων που φτάνει σε σημείο οριακό. Τέτοιο που παρουσιάζει παιδιά να λιάζονται, κατά την καθιερωμένη βόλτα στο πάρκο, δεμένα με λουρί.

Το δημόσιο φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την σάτυρα. Έξυπνοι στίχοι που ρίχνουν το δικό τους «άκυρο» στην σημερινή εικόνα της δημόσιας διοίκησης. Είναι τα πρότυπα που μας επιβάλλονται. Είναι τα μπερδεμένα νιάτα που ψάχνουν ένα «μέσο», να δικτυωθούν και να βρουν δουλειά.

Είναι όμως και κάτι νύχτες ατέλειωτες, στους δρόμους της Αθήνας. Εκεί όπου ζουν στα χαρτόκουτά τους αρκετοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι δεν παύουν να ονειρεύονται. Είναι οι τσιγγάνοι, οι μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, αλλά είναι και το ξεπούλημα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Αυτοσχεδιασμοί και ρυθμός
Τα ολιγόλεπτα σκετς που σκηνοθετεί ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι ευφάνταστα και συχνά σε αυτά παρεμβάλλονται αυτοσχεδιασμοί. Ξεχωρίζουμε τον Ζήση Ρούμπο στον αυτοσχεδιασμό αυτοκτονίας και στο τηλεπαιχνίδι. Πρόσωπο εκφραστικό, με ερμηνευτική ποικιλία.

Απολαυστικοί σαν δίδυμο οι Θ. Παπαγεωργίου και Π. Μεντής, ως ξεχασμένοι ονειροπόλοι. Γεμάτοι όρεξη και ζωντάνια τα μέλη της ομάδας ex-animo -Ζήσης Ρούμπος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμαλία Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου- δίνουν τη δική τους «νότα» σε όλα όσα τους τρελαίνουν.

Νέο ταλέντο, η Νάντια Περιστεροπούλου -την είδαμε πέρυσι στον «Κυνηγό», στο θέατρο Πορεία-, δίνει κι εκείνη με τη σειρά της τον καλύτερό της εαυτό κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Στη σκηνή του θεάτρου Στοά, η καλά οργανωμένη ομάδα -όσο ανομοιογενής κι αν είναι- συντονίζεται άψογα. Ρυθμός υπάρχει και το γέλιο από την πλατεία πολλές φορές είναι αβίαστο.

Στις χορογραφίες συναντούμε την Μαρία Αλβανού ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια αναλαμβάνει η Λέα Κούση.

Φεύγοντας
Όμορφα γραμμένα κείμενα, που «μιλούν» κατευθείαν στο μυαλό και την καρδιά των Ελλήνων, αναγνωρισμένοι παλαιότεροι και ταλαντούχοι νεότεροι ηθοποιοί ανεβαίνουν μαζί στη σκηνή του θεάτρου Στοά. Οργή, αγανάκτηση, διαμαρτυρία μοιρασμένα σε πολλά σκετς. Αντέχετε;

Μην ξεχάσετε να αγοράσετε το πρόγραμμα. Κοστίζει μόλις 5 ευρώ, ενώ συμπεριλαμβάνει και τα κείμενα της παράστασης.

INFO: ΤΕΛΕΙΑ gr
Θέατρο Στοά: Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, Τηλ: 210-7702830, 210-7770145
Παραστάσεις: Τετάρτη (λαϊκή) 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 22 €, φοιτητικό-λαϊκή 15 €, κάθε Πέμπτη 10 €
Διάρκεια: 140'
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v