Παντογνώστης και Ζωντόβολος: Ένα παραμύθι γεμάτο έρωτα

Ένα έργο με έντονα στοιχεία commedia del’arte, με κεντρικό θέμα τον έρωτα και με την ευφυή σκηνοθεσία του Μιχάλη Κοιλάκου μας περιμένει στο θέατρο Βαφείο κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για λίγες μόνο παραστάσεις.
Παντογνώστης και Ζωντόβολος: Ένα παραμύθι γεμάτο έρωτα
Για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου, προσκλήσεις κερδίζουν οι:

Δευτέρα 07/12
ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΟΥΡΗ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

Τρίτη 08/12
ΑΛΙΚΗ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΒΑΙΝΑΣ
ΑΝΘΟΥΛΑ ΣΟΥΡΤΖΗ
ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ ΑΡΗΣ
 

Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.

της Κατερίνας Σφοντούρη


Νέα πρόσωπα, φρέσκες ιδέες και φυσικά μια πρωτότυπη επιλογή έργου μας περίμεναν στο «ζεστό» θέατρο Βαφείο. Ο λόγος για τον «Παντογνώστη και Ζωντόβολο» της Coline Serreau, που ανεβαίνει για λίγες μόνο παραστάσεις.

Στοιχεία commedia del’arte
Το γνωστό αγαπημένο είδος της λαϊκής ιταλικής αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας της αναγέννησης έχει ακόμη φανατικούς υποστηρικτές. Εμείς, σε αυτήν την σουρεαλιστική κωμωδία που στρέφεται γύρω από το θέμα του έρωτα, συναντούμε το γνωστό «αχτύπητο» δίδυμο του αφέντη και του πιστού του υπηρέτη (zanni). Μαζί γευματίζουν, μαζί ταξιδεύουν αλλά και μαζί ερωτεύονται... την ίδια γυναίκα.

Χρησιμοποιώντας προσωπεία, η ολόφρεσκη διανομή μας εισάγει στους κόλπους της commedia del’arte από μια πιο σύγχρονη ματιά.

Επτά εικόνες, όπως τις διαβάζουμε στο πρόγραμμα της παράστασης, είναι αρκετές για να ξεκινήσουμε από το σπίτι του Παντογνώστη, να επιβιβαστούμε στο πλοίο μαζί με τον υπηρέτη-Ζωντόβολο και να συναντήσουμε στο πάρκο την θελκτική Βαρώνη.

Ένα γράμμα είναι η αφορμή για το ταξίδι αυτό. Ο ανασφαλής Παντογνώστης, με τη βοήθεια του Ζωντόβολου, ξεδιπλώνει το μεγάλο γράμμα. Ευθύς επιβιβάζονται στο πλοίο. Εκεί ονειρεύονται, μιλούν για αστρονομία και ψάχνουν το νόημα της ζωής. Γνωρίζουν μάλιστα και παράξενα πλάσματα, όπως είναι η Πιανίστρια του πλοίου. Κάπου εκεί, οι ρόλοι μπερδεύονται και ο έρωτας χτυπά και την πόρτα του Ζωντόβολου. Τελικά; Ποιοί είναι οι κερδισμένοι και ποιοί οι χαμένοι;

Έξυπνες σκηνικές λύσεις
Υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Μιχάλη Κοιλάκου, ο σκηνικός χώρος μετατρέπεται πανεύκολα σε σπίτι, πλοίο, πάρκο. Αρκεί ένα σωσίβιο, μερικές ταμπέλες και το κέφι των νέων ηθοποιών.

Στον ρόλο του Παντογνώστη βρίσκεται ο 26χρονος Αλέξανδρος Γιάννου -τον θυμόμαστε και από το σήριαλ «Πολυκατοικία». Καρτουνίστικη φιγούρα που συμπληρώνεται από τον Ζωντόβολο-Γιώργο Ρουσσάκη.

Πληθωρική παρουσία η Στέλλα Φώτση ως Βαρώνη, κερδίζει την καρδιά τόσο του Παντογνώστη όσο και του Ζωντόβολου. Μαζί τους, η Βαλεντίνα Φυλακτού στον ρόλο της Πιανίστριας του Πλοίου που με με την διαπεραστική φωνή της ξεσηκώνει τους επιβάτες του ρομαντικού αυτού πλοίου.

Με ζωντανή μουσική
Όταν ο έρωτας ταξιδεύει δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η μουσική συνοδεία. Γι’αυτό, ζωντανά στη σκηνή βρίσκεται η Αγγέλικα Παπανικολάου. Πότε με το ακορντεόν της, πότε στα πλήκτρα δημιουργεί ατμόσφαιρα και συντονίζει τις κινήσεις των ηθοποιών.

Φεύγοντας
Μια παράσταση γεμάτη από θεατρικά στοιχεία που πολλές φορές δεν συναντούμε στο εμπορικό θέατρο. Μια διανομή γεμάτη ενέργεια, ρυθμό και συντονισμό των αυτοσχεδιασμών που χρησιμοποιεί. Ένα παραμύθι που θα σας παρασύρει στον δικό του κόσμο. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για λίγες μόνο παραστάσεις.

INFO: Παντογνώστης και Ζωντόβολος
Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλης:
Αγίου Όρος 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, ατέλειες δεκτές
Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά
Κρατήσεις: τηλ. 6948-05.06.58 και στο ταμείο του θεάτρου: 210-3425637
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v