33 φορές να φύγεις: Χλιαρή κωμωδία με δυνατούς πρωταγωνιστές

Σε ένα πρωτότυπο σενάριο με πολλά στοιχεία stand up comedy βασίζεται η θεατρική επιστροφή της Ελένης Ράντου. Αν και το ενδιαφέρον της ιστορίας εξαντλείται γρήγορα, η παράσταση σώζεται τελικά από τους δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές της.
33 φορές να φύγεις: Χλιαρή κωμωδία με δυνατούς πρωταγωνιστές
της Κατερίνας Σφοντούρη

Προτεραιότητα αποτελούσε για εμάς να πάμε να παρακολουθήσουμε –ύστερα από έναν χρόνο θεατρικής απουσίας– την Ελένη Ράντου, η οποία επέστρεψε στο «στέκι» της, το θέατρο «Διάνα». Αυτή τη φορά όμως, όχι με δικό της έργο αλλά με την κωμωδία «33 φορές να φύγεις» του Νίκου Ποριώτη.

Κοινός τόπος... η μοναξιά
Μια πρωτότυπη σύγχρονη ιστορία για δύο έπλασε ο συγγραφέας Ν. Ποριώτης, προκαλώντας το ενδιαφέρον της Ε. Ράντου να πρωταγωνιστήσει σε αυτή. Συνοδοιπόρος της σε ετούτο το θεατρικό ταξίδι είναι για πρώτη φορά ο Άκης Σακελλαρίου.

Μια απρόβλεπτη συνάντηση λαμβάνει χώρα στο σπίτι του κυρίου Καμαρινού. Ο ξεχασμένος αλκοολικός ηθοποιός και συγγραφέας, ο οποίος βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι του εδώ και δυο χρόνια, κάνει την λάθος κίνηση. Δέχεται στο σπίτι του την απρόσκλητη Δέσποινα Παστή. Μια νέα ηθοποιό-κολλιτσίδα, η οποία αναζητά κάποιον να ακούσει τα σχέδια της. Θέλει να γράψει ένα έργο για δύο. Και συγκεκριμένα για εκείνη και τον κ. Καμαρινό. Εκείνος μάταια προσπαθεί... 33 φορές να τη διώξει από το σπίτι του και να διασφαλίσει την ησυχία του. Μέσα από γρήγορους διαλόγους στήνεται επί σκηνής ένα θέατρο εν θεάτρω όπου συχνά η πραγματικότητα μπερδεύεται με το επικείμενο έργο της Δ. Παστή.

Δύο εντελώς διαφορετικοί -φαινομενικά- χαρακτήρες βρίσκονται κλεισμένοι στον ίδιο χώρο. Ανασφάλειες, ψυχολογικά προβλήματα, η ανάγκη για επικοινωνία αλλά και για απομόνωση βγαίνουν σύντομα στην επιφάνεια και ξαφνικά τι παρατηρούμε; Ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι μέσα στην ιδιορυθμία και ιδιοτροπία τους τελικά αλληλοβοηθούνται. Φοβίες, αδυναμίες και ένα παρελθόν που δε λέει να ξεκολλήσει από το μυαλό του κου Καμαρινού «χτυπούν το καμπανάκι» για να βγει επιτέλους από τη μοναξιά του.

Ένα ολιγοπρόσωπο «παιχνίδι»...
Σα να εισβάλλουμε κι εμείς στο προσωπικό χώρο του κου Καμαρινού αισθανόμαστε καθώς παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στη σκηνή. Από την «κλειδαρότρυπα» κοιτάμε την προσωπική ζωή εκείνου και την «βίαιη» εισαγωγή σε αυτή της Δ. Παστή.

Ένα παιχνίδι αυστηρά για δύο πρόσωπα, με πολλά στοιχεία stand up comedy και μια σκηνή «εκτεθειμένη» από τις δύο πλευρές της, στα μάτια του κοινού. Παρά τις νέες ιδέες, το πρωτόπυπο σενάριο και τη σκηνική καθοδήγηση με πολλές δόσεις έντασης από τον Γιάννη Κακλέα η παράσταση δεν "απογειώνεται". Αντίθετα αισθανόμαστε ότι ήδη κάπου στο πρώτο μέρος το ενδιαφέρον της ιστορίας εξαντλείται. Στα θετικά όμως της παράστασης υπάρχουν δυο πολύ δυνατά «χαρτιά»: η Ε. Ράντου και κυρίως ο Α. Σακελλαρίου, που «σώζουν» την κατάσταση.

Από τη μια η Ε. Ράντου, έχει την κωμωδία στο πετσί της. Παίρνει την ηρωίδα Δ. Παστή, που γίνεται και Πάστα καμιά φορά, και την ξεσηκώνει. Έχει μια τρέλα αυτός ο ρόλος, με πολλές δόσεις αφέλειας.

Από την άλλη είναι ο Α. Σακελλαρίου. Αλήθεια, δεν μπορούμε να σκεφτούμε πιο κατάλληλο ηθοποιό για τον ρόλο αυτό. Ξεπεσμένος, αλκοολικός συγγραφέας-ηθοποιός που ζει τη μοναξιά του. Δεν διαπραγματεύεται την ποιότητα στη δουλειά του, μέχρι που στη ζωή του μπαίνει η Δ. Παστή. Σκληρός αλλά ταυτόχρονα τόσο εύθραυστος. Και μέσα σε όλα, ένας έρωτας που ματαιώθηκε.



Φεύγοντας
Οι δυο τους έχουν την εμπειρία, την τρέλα και την όρεξη. Βρίσκουν τη χημεία τους και καταφέρνουν εν τέλει να πάρουν εντελώς επάνω τους το «33 φορές να φύγεις». Στα συν οι ενδυματολογικές επιλογές του Μανώλη Γαλετάκη και τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη.


INFO:
33 φορές να φύγεις του Νίκου Ποριώτη, Θέατρο Διάνα, Ιπποκράτους 7, τηλ.: 210 3626596
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:30, Κυριακή 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 25 €, 22 €, φοιτητικό 18 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v