«Φουρκέτα»: Γέλιο και συγκίνηση σε μια λαμπερή πρεμιέρα

Μετά τους "Ήρωες" της, η Ελένη Γκασούκα γράφει μια συγκινητική κωμωδία που συνεχίζεται με επιτυχία για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Εμπορικόν. Η "Φουρκέτα" μας ενθουσίασε με τον λυρισμό, το χιούμορ και την ανθρωπιά της.
«Φουρκέτα»: Γέλιο και συγκίνηση σε μια λαμπερή πρεμιέρα
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δεύτερη χρονιά για την επιτυχημένη παράσταση «Φουρκέτα» της Ελένης Γκασούκα στο θέατρο Εμπορικόν, στου Ψυρρή. Βρεθήκαμε την περασμένη Πέμπτη στην πρεμιέρα, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και πολλές φορές να ταυτιστούμε με την Αλίκη, την κεντρική ηρωίδα του έργου.

Κείμενο που «μυρίζει» Ελλάδα

Συμβαίνει μερικές φορές, μας συνέβη και στη «Φουρκέτα». Ενώ περιμέναμε να δούμε μια «κωμωδία» από αυτές που με το ζόρι χαμογελάμε, τελικά μας «πήρε μαζί της», παρουσιάζοντας με μοναδικό τρόπο την σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Μεγαλύτερο ατού της παράστασης, το κείμενο της Ελ. Γκασούκα (συγγραφέας του ‘Ήρωες’ αλλά και χορογράφος κατά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004) και φυσικά η ηθοποιός Μαρία Καβογιάννη.

Μετά την επιτυχία της παράστασης «Ήρωες» στο Μικρό Παλλάς, η Ελ. Γκασούκα έγραψε μια κωμωδία που συνδυάζει πολύ εύστοχα την πρόζα, το τραγούδι και το χορό. Η ιστορία έχεις ως εξής: Η Αλίκη είναι μια γυναίκα που ζει στο σήμερα. Λογίστρια στο επάγγελμα, με έναν σύζυγο, έναν γιο κι έναν πατέρα μεγάλης ηλικίας έχει τόσα πολλά κάθε μέρα στο μυαλό της. Αν και η ζωή της φαίνεται φυσιολογική, αρχίζουν να της συμβαίνουν διάφορα τραγικά γεγονότα. Από τη μία έχει να αντιμετωπίσει τον γιο της, Νεκτάριο, που πέφτει στα ναρκωτικά, από την άλλη η οικονομική κρίση χτυπά και τη δική της πόρτα. Λίγο αργότερα μαθαίνει πως υπάρχει κι άλλη γυναίκα στη ζωή του συζύγου της, Αντώνη. Κι αν όλα αυτά δεν είναι προβλήματα, τότε η αρρώστια, που κλονίζει πραγματικά όλη την οικογένεια, φέρνει τα «πάνω-κάτω» στην Αλίκη...Η ίδια, ούσα πάντοτε αφιερωμένη στην οικογένειά της, σαν την φουρκέτα που φοράει στα μαλλιά της αλλάζει ρώτα, στρίβοντας 180 μοίρες. Δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει να ζει έχοντας όμως πάρει πια αποφάσεις ζωής.

Η Αλίκη δεν παύει να ζει

Ενεργητική, «δοσμένη» στον ρόλο της, η Μαρία Καβογιάννη μεταδίδει απλόχερα στο κοινό το γέλιο και αργότερα τη συγκίνηση. Ισορροπεί ανάμεσα στα συναισθήματα, όπως άλλωστε αναγκαζόμαστε και στην πραγματική ζωή μας. Πόσες φορές γελάμε με κάτι τραγικό; Το χιούμορ είναι η «σανίδα σωτηρίας» όχι μόνο της Αλίκης αλλά και πολλών από εμάς. Το θέμα είναι ότι η Αλίκη υπομένει, επιμένει και όταν «φάει το χαστούκι» ξυπνάει και βλέπει ότι δεν μπορεί να αναβάλλει πλέον τα όνειρά της. Δεν της μένει χρόνος. Μαζεύει ολόκληρη την οικογένειά της και τα λέει «έξω απ’τα δόντια». Η δεδομένη μάνα, σύζυγος, αδελφή και κόρη δεν θα είναι για πολύ ακόμη δίπλα τους.

Ο Αντώνης, ο Νεκτάριος, η γειτόνισσα...

Ο άντρας ο πολλά βαρύς, ο Αντώνης, είναι ένας εξαίρετος δικηγόρος που έχει βγάλει 17.000 διαζύγια. Στην πραγματικότητα όμως θα ήθελε να είναι κάποιος άλλος. Θα συνέλθει μόνο όταν φάει κι αυτός το «χαστούκι» του. Ο Κώστας Κόκλας «ντύνεται» τον ρόλο του νταή συζύγου με επιτυχία. Μοναχογιός ο Νεκτάριος (Θανάσης Αλευράς), αποσπά πολλές φορές το χειροκρότημα του κοινού. Ατάκες που ξεφεύγουν από το στόμα του “junky”, είναι ο κακομαθημένος γιος που αν και 30 χρονών, αρνείται να μεγαλώσει.

Η σκηνή μεταμορφώνεται σε καμπαρέ, κάθε φορά που η γειτόνισσα της Αλίκης εξασκεί τις φωνητικές της ικανότητες. Ο λόγος για τη Βικτωρία Ταγκούλη (που γνωρίσαμε μέσα από την ομάδα του Σ. Κραουνάκη ‘Σπείρα-Σπείρα’) και τη βελούδινη φωνή της, η οποία προσδίδει ατμόσφαιρα στο έργο. Αποτελεί σίγουρα τον ρόλο-έκπληξη.

Φεύγοντας

Πιο «σφιχτή» η σκηνοθεσία της Ελ. Γκασούκα στο πρώτο μέρος, περισσότερες οι «κοιλιές» στο δεύτερο. Μας φαίνεται επίσης κάπως ασύνδετο το χορευτικό με τις καρέκλες σε σχέση με την εξέλιξη της ιστορίας..Τους φωτισμούς επιμελείται η Κατερίνα Μαραγκουδάκη ενώ το μουντό περιστρεφόμενο σκηνικό ο Γιώργος Γαβαλάς.

Ένα κείμενο που γράφτηκε πάνω στην Μαρία Καβογιάννη, μια παράσταση ευαίσθητη που αν τη δείτε ίσως εκτιμήσετε πράγματα και ανθρώπους που θεωρείτε τόσα αυτονόητα στη ζωή σας...

INFO:
Φουρκέτα
της Ελένης Γκασούκα
Θέατρο Εμπορικόν
Σαρρή 11, Ψυρρή
Τηλ: 210-3211750
Παραστάσεις: Τετάρτη 18:30, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 23 €, εξώστης 22 €, λαϊκή-φοιτητικό 18 €, κάθε Πέμπτη για θεατές κάτω των 26 και άνω των 60 ετών 18 €.
Διάρκεια: 105'
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v