Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου: Η σκηνή στη σκιά της Ακρόπολης

Διακόσιες παραστάσεις θεάτρου και χορού υπόσχονται να ξαναζωντανέψουν τον δημόσιο χώρο, μετατρέποντας το ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε μία μεγάλη, πολύχρωμη σκηνή. Από σήμερα έως τις 20/10... σε μια πλατεία κοντά σας.
Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου: Η σκηνή στη σκιά της Ακρόπολης
Αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε έναν επιπλέον λόγο να βολτάρουμε όλη μέρα στο ιστορικό κέντρο και γύρω από την Ακρόπολη. Μετά από πολλές αναβολές, προσπάθειες και δυσκολίες, το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου της Αθήνας είναι γεγονός και, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού.

Από σήμερα, 16 Οκτωβρίου, έως και την Τρίτη 20/10, σαράντα πέντε ελληνικές ομάδες, δώδεκα ομάδες από το εξωτερικό, και πάνω από τετρακόσιοι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν συνολικά διακόσιες παραστάσεις. Σημαντικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες από την Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βραζιλία, και Βουλγαρία θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ εκτός από τις παραστάσεις θεάτρου δρόμου θα περιλαμβάνει και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης, χοροθεατρικές παραστάσεις, happenings, workshop, παραστάσεις Κουκλοθέατρου, καθώς και μικρές μουσικές μπάντες, με αφετηρία πάντα τον δημόσιο χώρο.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, «το Θέατρο Δρόμου χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, πολυμορφία, χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά και έχει ποικίλες αφετηρίες, στοχεύοντας πάντα στον δημόσιο χώρο. Επιτυγχάνει την παρέμβαση και μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Το Φεστιβάλ θα στοχεύει σ’ αυτή την πολυμορφία και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου σε χώρο έκφρασης και επικοινωνίας του καλλιτεχνικού έργου με το ευρύ, πολυποίκιλο και διαφορετικό κοινό».

Κι αυτό είναι κάτι που λείπει από την Αθήνα: μια πρωτοβουλία που θα (ξανα)ζωντανέψει τον δημόσιο χώρο της, μια δράση που θα μας κρατήσει περισσότερο σε μια πλατεία, σε έναν πεζόδρομο, σε μια διασταύρωση από εκείνες που διασχίζουμε συνήθως αφηρημένοι ή ακόμα χειρότερα βιαστικοί. Ένα πρόγραμμα που θα μας φέρει από την Πλατεία Ασωμάτων στην Κλαυθμώνος, κι από εκεί στην Καπνικαρέα.

Το Φεστιβάλ έχει δύο ενότητες: το κεντρικό και το ελεύθερο. Στο κεντρικό Φεστιβάλ θα συμμετέχουν επιλεγμένες ομάδες, ενώ στο ελεύθερο θα συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες απ’ όλο το φάσμα και τις εκφράσεις του Θεάτρου Δρόμου.

Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό και θα δοθούν τέσσερα βραβεία. Για το κεντρικό πρόγραμμα υπάρχουν δύο ισότιμα βραβεία: Βραβείο «Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης» και Βραβείο «Πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο». Τα βραβεία αυτά θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 4.000 € έκαστο.

Ένα βραβείο θα δίνεται αποκλειστικά σε ελληνική ομάδα και θα συνοδεύεται από πρόσκληση σ’ ένα Διεθνές Φεστιβάλ του εξωτερικού. Για την φετινή περίοδο έχει οριστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και Κουκλοθέατρου “Puppet Fair”, που γίνεται στη Σόφια στη Βουλγαρία. Ένα τέταρτο βραβείο θα απονέμεται σε ομάδα ή καλλιτέχνη του open προγράμματος, που θα ισοδυναμεί με πρόσκληση για το Κεντρικό Φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς και χρηματικό έπαθλο 2.000 €. Τα βραβεία θα απονέμουν δύο επιτροπές από ανεξάρτητα και καταξιωμένα πρόσωπα της Τέχνης και του Θεάτρου.

Την τελευταία ημέρα, 20/10, το απόγευμα, στην πλατεία Ασωμάτων θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης, θα παρουσιαστούν τα γκρουπ που έλαβαν μέρος και θα γίνει η απονομή των Βραβείων. Νωρίτερα στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των ομάδων από την Πλατεία Μακρυγιάννη προς το Θησείο και η γιορτή θα τελειώσει με πάρτι στη Πλατεία Ασωμάτων.

Θα σας δούμε εκεί.

Η.Κ.

Δείτε στη Δεξιά Στήλη, Σχετικά Documents, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και πληροφορίες για τις συμμετέχουσες ομάδες στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v