"Πουθενά": Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου "απογυμνώνει" το θέατρο

Νέα περίοδος για το Εθνικό Θέατρο, που μας συστήνει την ανακαινισμένη του Κεντρική Σκηνή με το έργο "Πουθένα" του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Μία παράσταση για τον χώρο της θεατρικής σκηνής, από έναν δημιουργό που δεν παύει στιγμή να μας εκπλήσσει.
Πουθενά: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου απογυμνώνει το θέατρο
Έγινε ευρέως γνωστός με την σύλληψη και την σκηνοθεσία της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, αλλά η καλλιτεχνική του καριέρα είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έγινε αρχικά γνωστός ως κομίστας και ζωγράφος μόλις στα 19 του χρόνια. Το 1983 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για σπουδές χορού και 3 χρόνια αργότερα, το 1986, ίδρυσε μαζί με την Αγγελική Στελλάτου την Ομάδα Εδάφους, ένα χορευτικό σχήμα του οποίου την πλήρη επιμέλεια έχει ο ίδιος.

Οι κριτικές που συγκέντρωσαν οι παραστάσεις της ομάδας από τον ελληνικό και τον διεθνή τύπο ήταν κάτι παραπάνω από θετικές, αποδεικνύοντας ότι ο τρόπος με τον οποίον τάραζε τα νερά του σύγχρονου ελληνικού χορού εξερευνώντας τα όρια ανάμεσα στο θέατρο και τον χορό ήταν απλά μοναδικός. Πολλοί θα θυμάστε την Μήδεια του 1993 (Βραβείο Καλύτερης Χορογραφίας) και τα Ανθρώπινη Δίψα (1999) και Για Πάντα (2001) που απέσπασαν τα βραβεία Καλύτερης Παραγωγής, σημειώνοντας ρεκόρ εισητηρίων.

Εκτός από την δουλειά του με την Ομάδα Εδάφους, ο Παπαϊωάννου σκηνοθέτησε όπερες και μεγάλα μουσικά θεάματα (Νεφέλη (1995) και Δέντρο (1998) με τη Χάρις Αλεξίου, Ηφαίστειο (1998) και Παραμύθι (2000) με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη). Το τελευταίο του έργο, το πολυσυζητημένο 2 (2006) γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία, πουλώντας πάνω από 100.000 εισιτήρια. Με την μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και την προκλητική του θεματολογία, το "2" προκάλεσε, εντυπωσίασε, γοήτευσε και ουσιαστικά απογείωσε το όνομα του μεγάλου αυτού δημιουργού, φέρνοντας τον για πρώτη φορά σε επαφή με το mainstream κοινό.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του κτιρίου Τσίλλερ στις 14 Οκτωβρίου, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου - μαζί με τον Coti K., τον Ζάφο Ξαγοράρη, τον Αλέκο Γιάνναρο και τον Θάνο Παπαστεργίου - κατασκευάζει ένα έργο αξιοποιώντας απογυμνωμένους τους καινούργιους μηχανισμούς της Κεντρικής Σκηνής. 26 ερμηνευτές μετρούν και αναμετριούνται με τις διαστάσεις και δυνατότητες του χώρου σε ένα ειδικά σχεδιασμένο έργο που δεν θα μπορεί να παρουσιαστεί πουθενά αλλού. Tο "Πουθενά" είναι ένα έργο για τον χώρο της θεατρικής σκηνής. Τον χώρο-μηχανή που μεταβάλλεται διαρκώς και καθορίζεται από την ανθρώπινη παρουσία, για να σημαίνει αμέτρητους τόπους, ενώ έχει σχεδιαστεί για να είναι μη-τόπος. Το έργο έχει συντεθεί από ασκήσεις φαντασίας που είχαν βασικό στόχο τα ανθρώπινα σώματα να μετρήσουν το μέγεθος και τις δυνατότητες των καινούργιων σκηνικών μηχανισμών. Ο τίτλος, όπως δηλώνει ο ίδιος σκηνοθέτης, αναφέρεται σε μια παράσταση που δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού, ο μη τόπος μετατρέπεται σε διάφορους τόπους με την παρουσία των ανθρώπων στην σκηνή.  

Η ταυτότητα της παράστασης :

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Μουσική σύνθεση - Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K.
Σκηνικός σχεδιασμός: Ζάφος Ξαγοράρης
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου
Βοηθός σκηνοθέτη - Διεύθυνση καλλιτεχνικής παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου



Το Πουθενά είναι ένα έργο μισής ώρας το οποίο θα παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα από Τετάρτη έως Σάββατο, στις 21:00 και στις 21:45 και Κυριακή στις 19:00 και στις 19:45, με ειδικό ενιαίο εισιτήριο 10€. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στη Νέα Σκηνή - «Νίκος Κούρκουλος» (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210 52 88 170) και στα εκδοτήρια του Εθνικού Θεάτρου (Υπηρεσίες εισιτηρίων, Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσματζόγλου, τηλ. 210 72 34 567). Επίσης, εισιτήρια προπωλούνται και μέσω πιστωτικής κάρτας στο τηλ. 210 72 34 567 και online από τη σελίδα του Εθνικού Θεάτρου.




 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v