ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

"Νεφέλες" του Αριστοφάνη: Αυλαία για το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Με τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη ξεκινάει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή, μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη και μουσική επένδυση του Σταμάτη Κραουνάκη.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ταξιδεύει για 27η χρονιά στο αργολικό θέατρο, με μια πλειάδα αξιόλογων συντελεστών και ηθοποιών, στις 3 και 4 Ιουλίου 2009, για να ανοίξει το Φεστιβάλ Επιδαύρου με την κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες. Η πολυαναμενόμενη παραγωγή του ΘΟΚ για το καλοκαίρι θα δώσει την επίσημη πρώτη της παράσταση την Τετάρτη 24 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία.

Οι Νεφέλες παρουσιάστηκαν το 423 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια και απέσπασαν το τρίτο βραβείο. Πιστεύοντας στο έργό του, ο Αριστοφάνης το διόρθωσε ριζικά με σκοπό να το ξαναπαρουσιάσει στο κοινό. Οι Νεφέλες που μας σώζονται είναι η δεύτερη εκδοχή.
Πρόκειται για ένα από τα πιο (ξακουσμένα και) πολυσυζητημένα έργα του Αριστοφάνη, ο άλυτος γρίφος μέσα σ’ ολόκληρη την αριστοφανική παραγωγή κι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ο μεγάλος κωμωδιογράφος καυτηριάζει τα φροντιστήρια των σοφιστών στην Αθήνα και την "προοδευτική" παιδεία που παρείχε την εποχή εκείνη ο Σωκράτης. Εκθέτει τις αρνητικές συνέπειες που είχε η σύγχρονη σοφιστική κίνηση σε ιδιωτικό επίπεδο, τις επιδράσεις της σοφιστικής επιχειρηματολογίας στον χώρο της οικογένειας και παρουσιάζει την υπονόμευση των πατροπαράδοτων ηθών και κανόνων, αναλύοντας την κρίση της ηθικής και της πολιτικής στην αθηναϊκή κοινωνία, την παρακμή του παλαιού εκπαιδευτικού συστήματος και την πάλη των δύο γενεών.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, μουσική και τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή πλαισιωμένο από σκηνοθετική ομάδα που την αποτελούν οι Γιώργος Μουαΐμης, Λέα Μαλένη, Ανδρέας Τσουρής, Νεοκλής Νεοκλέους. Τα σκηνικά υπογράφει ο Χάρης Καυκαρίδης, τα κοστούμια ο Λάκης Γενεθλής και τη χορογραφία ο Ισίδωρος Σιδέρης.

Στο ρόλο του Στρεψιάδη ο Ανδρέας Τσουρής, στο ρόλο του Σωκράτη ο Σταύρος Λούρας και στο ρόλο του Φειδιππίδη ο Χριστόδουλος Μαρτάς. Τον Δίκαιο Λόγο θα ερμηνεύσει η Αννίτα Σαντοριναίου και τον Άδικο Λόγο η Έλενα Ευσταθίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Όλοι χρωστάμε κάπου ένα σ’ αγαπώ και μια συγνώμη."

Μενέλαος Λουντέμης

  • 1998 - Διατίθενται στο εμπόριο τα Windows 98 της Microsoft.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2