Ο Πουπουλένιος: Εγκλωβισμένος στα δικά του παραμύθια

Ακούγεται ευχάριστη και τρυφερή, στην πραγματικότητα όμως ο "Πουπουλένιος" στο θέατρο Κτήριο είναι μία μαύρη κωμωδία -ένα θρίλερ ίσως σωστότερα- που, αν και κουραστικό σε σημεία του, παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα διάσταση του καλού και του κακού.
Ο Πουπουλένιος: Εγκλωβισμένος στα δικά του παραμύθια
της Κατερίνας Σφοντούρη

Στον παράξενο κόσμο των παραμυθιών του συγγραφέα Κατούριαν μάς εισάγει ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης. Ανεβάζει τον «Πουπουλένιο» του ΜακΝτόνα, χρησιμοποιώντας ένα ημιεγκαταλελειμμένο κτήριο στου Ψυρρή προκειμένου να αναπαραστήσει τις εφιαλτικές στιγμές του συγγραφέα, παγιδευμένος σε ένα απολυταρχικό καθεστώς.

Μια κωμωδία με πολλές δολοφονίες
Ο 39χρονος -ιρλανδικής καταγωγής- ΜακΝτόνα και ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του, είναι ένας παραμυθάς που μόλις το 2003 δημιούργησε τον δικό του «Πουπουλένιο».

Ο τίτλος του έργου μάς προϊδεάζει για μια ευχάριστη ιστορία που θα παρακολουθήσουμε επί σκηνής. Στην πραγματικότητα όμως, ο «Πουπουλένιος» είναι μια κατάμαυρη κωμωδία, η οποία μπλέκει την αληθινή ζωή με τον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών και μάλιστα με έναν τρόπο που παραπέμπει περισσότερο σε θρίλερ και λιγότερο σε κωμωδία..

Ο συγγραφέας παραμυθιών Κατούριαν βρίσκεται υπο κράτηση κι ανακρίνεται από δύο αυταρχικούς αστυνομικούς, καθώς στην πόλη έχουν πραγματοποιηθεί δολοφονίες μικρών παιδιών. Ποιά η σχέση του Κατούριαν με αυτά τα γεγονότα; Πρώτον, οι δολοφονίες παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με όσα συμβαίνουν στις ιστορίες του. Δεύτερον, η παιδική ηλικία και τα βιώματα του συγγραφέα μπορεί να τον οδηγούν στην ενοχή. Είναι όμως στην πραγματικότητα ένοχος; Κι αν ναι, πώς θα καταφέρει να σώσει τον διανοητικά τραυματισμένο αδερφό του;

Ο καλός κι ο κακός στο έργο του ΜακΝτόνα παίρνουν άλλες διαστάσεις και παρεμβάλλεται ένας ακόμη χαρακτήρας, ο «Πουπουλένιος», που δεν είναι άλλος απ’τον σωτήρα-δολοφόνο των μικρών παιδιών. Αυτός δηλαδή που βλέπει τις δυσκολίες που περνούν μερικά παιδιά και παρεμβαίνει τερματίζοντας τη ζωή τους, προκειμένου να «προλάβει» άλλες, χειρότερες στιγμές.

Στο ονειρικό αλλά κι εφιαλτικό σκηνικό
Μας έχει συνηθίσει σε εναλλακτικά θεατρικά ανεβάσμαστα ο Γρηγόρης Χατζάκης(βλέπε «Το Άγνωστο Αριστούργημα»-Μουσείο Μπενάκη 2007). Έτσι και με τον «Πουπουλένιο», διαλέγει τον αντισυμβατικό χώρο του «ΚΤΗΡΙΟΥ». Ανεβαίνουμε στον δεύτερο όροφο όπου δεν υπάρχει παρά ελάχιστο φως. Τρεις αίθουσες σχεδόν άδειες, στη μία ένα παιχνίδι του σώματος με τη σκιά του και η σκηνή σε ένα μεγάλο δωμάτιο με παράθυρα.

Εκεί, ο Γ. Χατζάκης φαντάζεται τρεις χώρους: την αίθουσα της ανάκρισης, το παιδικό δωμάτιο των αδελφών κι ένα κλουβί βγαλμένο από κάποιο παραμύθι του Κατούριαν. Την σκληρή πραγματικότητα της ανάκρισης αντιμετωπίζει ο συγγραφέας Κατούριαν τον οποίο υποδύεται ο Στέφανος Παπατρέχας, νεαρός και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός.

Στο άλλο «δωμάτιο», του τμήματος που είναι διαμορφωμένο σε παιδικό δωμάτιο με κούνια και παιχνίδια, ο αδελφός του Κατούριαν, Μίσαλ, δίνει τη δική του μάχη για να βγει απο τον «λαβύρινθο» των παραμυθιών. Στον ρόλο του Μίσαλ συναντούμε τον εξαιρετικό Χρήστο Κοροβίλα, ο οποίος μας εκπλήσσει ευχάριστα. Χωρίς υπερβολές, προσεγγίζει τον πιο απαιτητικό ρόλο του κειμένου με έναν τρόπο πρωτότυπο μα και ταυτόχρονα οικείο.

Εξίσου καλές οι δύο κοπέλες -Κατερίνα Χατζάκη και Μύρια Χώπλαρου- στους ρόλους των αστυνομικών. Αυταρχικές, δυναμικές, σχεδόν χωρίς ίχνος ανθρωπιάς στήνουν το δικό τους «παραμύθι» στις πλάτες του Κατούριαν.

Φεύγοντας
Ασυνήθιστη δομή, πλοκή που κινείται πότε στην πραγματικότητα και πότε στη φαντασία κι ένας σωρός από παραμύθια που όμως κάπου κουράζουν τον θεατή. Στην αφήγηση των παραμυθιών βρίσκεται η Λήδα Θωμαϊδη, που με φωνή άχρωμη και υποτονική δεν καταφέρνει τίποτε παραπάνω από το να επιμηκύνει τις ήδη μεγάλες ιστορίες του Κατούριαν.

Αν και πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παράσταση, το γεγονός ότι παραμείναμε καθισμένοι σε άβολες καρέκλες επί δύο ώρες μας έκανε να γεμίσουμε ενστάσεις. Κατά κύριο λόγο, γιατί δεν υπάρχει ένα διάλειμμα; Και κατά δεύτερον, η περικοπή ορισμένων παραμυθιών θα εξυπηρετούσε ίσως καλύτερα την ροή της ιστορίας, αφού σε ορισμένα σημεία παρουσίαζε «κοιλιά».

INFO: Ο Πουπουλένιος
Θέατρο Κτήριο:
Αριστοφάνους και Σαρρή, Ψυρρή. Τηλ: 6978195726
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 18 €, φοιτητικό 12 €
Διάρκεια: 120 '
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v