Ο Κυνηγός: Tο πρόβλημα της παιδοφιλίας μέσα από τα μάτια του θύτη

Ένα δύσκολο έργο, μια παράσταση για θεατές που αντέχουν τις συγκινήσεις ανεβάζει ο Βασίλης Χριστοφιλάκης, με συμπορευτές ένα εξαιρετικό καστ, από το οποίο ξεχωρίζει ο Κώστας Καζανάς που επωμίζεται και υπηρετεί άψογα έναν εξαιρετικά δύσκολο ρόλο.
Ο Κυνηγός: Tο πρόβλημα της παιδοφιλίας μέσα από τα μάτια του θύτη
της Κατερίνας Σφοντούρη

Με ένα δύσκολο θέμα, αυτό της παιδοφιλίας, επέλεξε να καταπιαστεί ο νεαρός Βασίλης Χριστοφιλάκης, στην καινούργια του δουλειά «Ο Κυνηγός» που παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία.

Η ιστορία ενός παιδόφιλου
Μετά τον μανιακό serial killer του περσινού «Inoubliable», ο Β. Χριστοφιλάκης βρίσκει «καταφύγιο» στην ιστορία ενός παιδόφιλου. Εμπνευσμένος από την κινηματογραφική ταινία «The woodsman» της Νικόλ Κασέλ, συλλαμβάνει και σκηνοθετεί τον «Κυνηγό», αντιμετωπίζοντας το θέμα της παιδοφιλίας από την πλευρά όχι του θύματος αλλά του θύτη.

Μετά από αρκετά χρόνια φυλακής, ο Ουώλτερ βγαίνει και προσπαθεί να επανενταχθεί στην κοινωνία. Στιγματισμένος ως παιδόφιλος, τραβάει τον δικό του Γολγοθά. Κλεισμένος αρκετά στον εαυτό του, προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημά του, έχοντας ως συμμάχους τρεις ανθρώπους: την κοπέλα του Βίκυ, τον σύζυγο της αδελφής του, Κάρλος και τον ψυχοθεραπευτή του. Και οι τρεις τους δίνουν ουσιαστικά στον Ουώλτερ την δεύτερη ευκαιρία που αναζητά. Ο ίδιος «παλεύει» με τον εαυτό του, καταφέρνει να βρει δουλειά όμως οι αναμνήσεις είναι ακόμη ζωντανές. Πόσο μάλιστα όταν από το παράθυρο του σπιτιού του παρακολουθεί τις ύποπτες κινήσεις ενός όμοιού του, ενός παιδόφιλου που πλησιάζει μικρά παιδιά στο απέναντι σχολείο...

Από μια διαφορετική οπτική
Καμία συγκίνηση, κανένα ίχνος ευαισθησίας απέναντι σε όσους κακοποιούν σωματικά η ψυχικά τα παιδιά. Κάθε τέτοια κίνηση καταδικάζεται από την κοινωνία και το «αρρωστημένο μυαλό» τιμωρείται με αρκετά χρόνια φυλάκισης. Πόσα ρεπορτάζ έχουμε παρακολουθήσει στην τηλεόραση για την έξαρση τέτοιων φαινομένων. Λίγες όμως ή και ελάχιστες είναι οι φορές που πραγματικά έχουμε αναρωτηθεί για τα αίτια που οδηγούν ένα άτομο σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Αυτό προσπαθεί να εξετάσει μέσα από τη θεατρική πράξη ο Β. Χριστοφιλάκης, ακροβατώντας στην ουσία επάνω σε ένα σκοινί τεντωμένο.

Ο Ουώλτερ βγαίνει από το σκοτάδι της φυλακής στο φως της ζωής, όμως η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Όχι μόνο η κοινωνική αποδοχή είναι δύσκολη, αλλά και ο ίδιος αισθάνεται ότι πρέπει να παλέψει με τον ίδιο του τον εαυτό για να φύγει από πάνω του αυτή η αρρώστια.

Ο Κώστας Καζανάς κουβαλάει ένα πραγματικά βαρύ φορτίο, τον ρόλο του παιδόφιλου Ουώλτερ. Πολυσύνθετος ρόλος, που δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί. Ένα μυαλό γεμάτο σκέψεις, που βράζουν και δεν μπορούν να εκφραστούν. Σαν ένας έφηβος που θέλει να κάνει την επανάστασή του, σαν πληγωμένο πουλί που ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Η εκφραστικότητα του προσώπου του και των κινήσεών του Κ. Καζανά συμπληρώνουν το προφίλ του Ουώλτερ. Συγχαρητήρια.

Καθόλου αμήχανη, η Κωνσταντίνα Μιχαήλ αποδεικνύει την θεατρική της οντότητα
στον ρόλο της Βίκυς
. Δεν τρομάζει να σταθεί δίπλα σε έναν πρώην παιδόφιλο. Ανακαλύπτει μέρα με τη μέρα τον σύντροφό της, δεν διστάζει μάλιστα να του διηγηθεί και τις δικές της εμπειρίες.

Αποκάλυψη η «κοκκινοσκουφίτσα» του έργου, Νάντια Περιστεροπούλου. Με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της να ταιριάζουν απόλυτα στο υποψήφιο θύμα του παιδόφιλου, η Ν. Περιστεροπούλου είναι η Ρόμπιν του «Κυνηγού». Μία από τις πιο συγκινητικές σκηνές του έργου, η μικρή κάθεται στο ίδιο παγκάκι με τον Ουώλτερ, παρατηρώντας τα πουλιά.

Μπαινοβγαίνει σε πέντε διαφορετικούς ρόλους ο Σταύρος Σιούλης. Πότε Κάρλος, πότε αστυνόμος, πότε ψυχολόγος, καταφέρνει να διατηρεί τις ισορροπίες και να αφήνει ελεύθερο τον χώρο που χρειάζεται ο Ουώλτερ.

Φεύγοντας
Η λιτότητα των σκηνικών και η εύστοχη χρήση της πόρτας -που προσθέτει επιπλέον βάθος στη σκηνή- είναι βασικά χαρακτηριστικά της παράστασης. Ο Β. Χριστοφιλάκης συμπυκνώνει εύστοχα τη ροή του έργου, δημιουργεί ενδιαφέροντες διαλόγους και μας ζητά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του.

Μία παράσταση για θεατές που αντέχουν τις συγκινήσεις. Μέχρι την Κυριακή 31 Μαίου.

INFO:
Ο Κυνηγός του Β. Χριστοφιλάκη, Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8210991
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, φοιτητικό 10 €
Διάρκεια: 90’
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v