Ο Επαγγελματίας: Zώντας στη σκιά μιας άλλης ύπαρξης

Σαν ένας άλλος «Μεγάλος Αδελφός», ο «Επαγγελματίας», ανεβαίνει στον πολυχώρο «Αγγέλων Βήμα» και μυστηριωδώς ξετυλίγει το «κουβάρι» της ζωής του ανθρώπου που επί χρόνια παρακολουθούσε ερήμην του.
Ο Επαγγελματίας: Zώντας στη σκιά μιας άλλης ύπαρξης
της Κατερίνας Σφοντούρη


Μια διαρκής παρακολούθηση

Το φαινόμενο του «Μεγάλου Αδερφού» και η χρήση καμερών στους δημόσιους χώρους έχει γίνει πλέον συνήθεια στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο Σέρβος συγγραφέας Ντούσαν Κοβάτσεβιτς καταπιάνεται με το θέμα της διαρκούς παρακολούθησης αλλά και της ανεξέλεγκτης δύναμης της εξουσίας. Γράφει το έργο «ο Επαγγελματίας» το 1990, μεταφράζεται και παίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, κεντρίζει το ενδιαφέρον της τηλεοπτικής σκηνοθέτιδος Πηγής Δημητρακοπούλου (το «Δέκα»). Στην πρώτη της λοιπόν σκηνοθετική απόπειρα στο θέατρο, η Π. Δημητρακοπούλου ρίχνει φως σε αυτά τα δύο δυνατά θέματα του έργου, μέσα από τους ήρωές του. Ο λόγος για τον Τέγια, τέως αντικαθεστωτικός και νυν κρατικό στέλεχος και τον Λούκα, πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος έζησε 18 ολόκληρα χρόνια κυριολεκτικά στη σκιά του πρώτου.

Τώρα, ο Λούκα επισκέπτεται τον Τέγια στο γραφείο του και τον ξαφνιάζει με την βαλίτσα που κρατάει. Μια βαλίτσα γεμάτη αντικείμενα και ρούχα του Τέγια, ένα παρελθόν κι ένα πλήθος γεγονότων που εξελίχθηκαν ίσως διαφορετικά, κι όχι έτσι όπως είχε πιστέψει ο ίδιος. Ένας άνθρωπος του παλαιού καθεστώτος συναντά έναν εκπρόσωπο της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Μερικά βιβλία, ερωτήσεις, αποσπάσματα καθώς και η ίδια η μνήμη του Λούκα, εκπλήσσουν τον Τέγια, ο οποίος στην αρχή δεν δέχεται όλα όσα του εξιστορεί. Όμως, όσο περνάει η ώρα οι κανόνες του «παιχνιδιού» γίνονται ολοένα και πιο σαφείς στον Τέγια. Η Μάρθα, γραμματέας του Τέγια, παρακολουθεί αποσπασματικά την εξέλιξη αυτής της ιστορίας, χωρίς κανείς να της εξηγεί, χωρίς να δέχεται καμία πληροφορία.

Όταν πια σημάνει το τέλος του «παιχνιδιού», τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν.

Στη σκηνή του «Αγγέλων Βήμα»

Η σκηνοθεσία που ακολουθεί η Π. Δημητρακοπούλου είναι ελαφρώς στατική, επιτρέποντας όμως στους δύο ηθοποιούς να αναπτύξουν τους ρόλους τους. Τον Τέγια «ντύνεται» ο Γιάννης Τσορτέκης. Χαρισματικός ηθοποιός, με καλή άρθρωση κι έξοχο χειρισμό των συναισθημάτων. Ένας σύγχρονος εργαζόμενος σε απαιτητική θέση εργασίας που διαθέτει το ανάλογο στυλ, «τσαλακώνει» την εμφάνισή του ακούγοντας τις ιστορίες του Λούκα.

Στον ρόλο του Λούκα βρίσκεται ο Γιώργος Μπινιάρης. Σταθερός καθ’όλη τη διάρκεια του έργου, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μυστικού πράκτορα. Λιτός ο λόγος του, μετρημένες οι κινήσεις του-που συνοδεύονται από ποτό-και πάντα επιβλητικός.

Την φωνή του Γ. Μπινιάρη ακούμε να μας αφηγείται, ουσιαστικά να μας μεταδίδει ορισμένες σκηνικές οδηγίες του έργου αλλά και σκέψεις των χαρακτήρων. Αν και θα μπορούσαν να παραλειφθούν, προσδίδουν ορισμένες φορές έναν τόνο κωμικό ή και άλλοτε ειρωνικό.

Δυναμική γραμματέας, υποταγμένη στο αφεντικό της είναι η Μάρθα. Η Δέσποινα Σιδηροπούλου, μπορεί να μην κατέχει μεγάλο ρόλο, ωστόσο δίνει το παρόν επεμβαίνοντας όταν θεωρεί ότι «κινδυνεύει» το αφεντικό της. Προστατευτική, ακόμη κι όταν είναι απούσα, παρακολουθούμε την εξωσκηνική δράση της μέσω των βιντεοπροβολών.

Τη μικρή σκηνή του θεάτρου εκμεταλλεύεται ο Κώστας Παππάς και δημιουργεί ένα σκηνικό λιτό και μοντέρνο. Το γραφείο του Τέγια φαίνεται να αιωρείται κι ο πίσω χώρος γεμίζει από βιβλία. Ένα «έξυπνο» μπαρ ξεπροβάλλει με μια μόλις κίνηση. Το παράθυρο του θεάτρου παραμένει και χρησιμοποιείται από τους ηθοποιούς όταν χρειάζεται.

Φεύγοντας

Δύο σημαντικοί ηθοποιοίοι ανεβαίνουν στη σκηνή του διατηρητέου κτηρίου όπου στεγάζεται το «Αγγέλων Βήμα». Αξίζει να τους δείτε. Ένα έργο που μας αφορά. Ίσως οι βιντεοπροβολές λίγο πριν την έναρξη του έργου να ξενίζουν μερικούς αφού μιλούν για τα πρόσφατα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου.. Μέχρι Κυριακή 31 Μαϊου.

INFO:
Ο Επαγγελματίας
Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Τηλ: 210-5242211
Παραστάσεις: Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο (λαϊκή) 18:15 και 21:00, Κυριακή 19:15
Τιμές εισιτηρίων: 20 €, λαϊκή-φοιτητικό 15 € 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v