Θάρρος ή αλήθεια;: Τρία ζευγάρια τολμούν να παίξουν

Τρία ζευγάρια, αρκετό αλκοόλ, ένα τολμηρό παιχνίδι και τρεις φαινομενικά ιδανικοί γάμοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Μία φρέσκια, νεανική κωμωδία που περισσότερο συζήτηση παρά προβληματισμό προκαλεί, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου.
Θάρρος ή αλήθεια;: Τρία ζευγάρια τολμούν να παίξουν
της Κατερίνας Σφοντούρη

Μία απολαυστική κωμωδία, που κρύβει γερές δόσεις αλήθειας, παρακολουθήσαμε στο θέατρο Αμιράλ της οδού Αμερικής. Ο λόγος για το «Θάρρος ή αλήθεια» του Jeff Gould, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου.

Μαζεμένοι στο σαλόνι
Είναι Χριστούγεννα, το κλίμα είναι γιορτινό κι ο Φίλιππος με την Άννα καλούν στο σπίτι τους αγαπημένους φίλους. Γύρω από το τραπέζι του σαλονιού τα τρία νεαρά ζευγάρια συζητούν πίνοντας τα ποτά τους. Σε λίγο όμως, όλες οι συζητήσεις τους φαίνονται πλέον ανιαρές, καιρός λοιπόν να πάνε τις στένες τους σχέσεις λίγο παραπέρα. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μπουκάλα, παντομίμα ή κάτι άλλο; Η καλύτερη ιδέα που πέφτει στο τραπέζι είναι το γνωστό παιχνίδι «θάρρος ή αλήθεια». Οι κανόνες τίθενται σε ισχύ κι ευθύς οι παίκτες ξεκινούν.

Τρεις φαινομενικά ιδανικοί γάμοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Jeff Gould. «Βασανίζει» του ήρωές του, οι παράνομες σχέσεις και πολλές ακόμη αλήθειες βγαίνουν στην επιφάνεια και δεν χρειάζεται παρά θάρρος για να τις αντιμετωπίσουν. Όσο η νύχτα προχωράει, τόσο το ποτό μειώνει τις ανιστάσεις των ζευγαριών. Τρία ζευγάρια που δεν θα διστάσουν να ανταλλάξουν ακόμη και παρτεναίρ...

Φρέσκια, νεανική κωμωδία
Το έργο «Θάρρος ή αλήθεια» είναι υποψήφιο στο Λος Άντζελες ως η καλύτερη κωμωδία για το 2008. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πράγματι, μέσα από τους διαλόγους διαφαίνονται τα προβλήματα των σύγχρονων ζευγαριών, κυρίως σε ό,τι αφορά τον συναισθηματικό τομέα. Προβλήματα στο σεξ, στην επικοινωνία, στην εμπιστοσύνη και τον αλληλοσεβασμό.

Ο Γιάννης Βούρος, ως σκηνοθέτης κι όχι ως ηθοποιός, προσεγγίζει αυτό το σύγχρονο έργο όχι μόνο μέσα από τις κωμικές του σκηνές. Διακρίνει επιπλέον τις σοβαρές προεκτάσεις του. Όσο προχωράει η ώρα, τόσο οι συζητήσεις γίνονται πιο έντονες. Οι σχέσεις ακροβατούν σε σκοινί τεντωμένο, οι ισορροπίες δεν αργούν να χαθούν. Η -πάνω από δέκα χρόνια- φιλία που ενώνει τα τρία ζευγάρια κρίνεται κι αυτή μέσα σε αυτή τη βραδιά. Το θάρρος μετατρέπεται σε έλλειψη σεβασμού και οι σκληρές αλήθειες βγαίνουν προς τα έξω.

Τα τρία ζευγάρια
Η αφίσα της παράστασης δείχνει πρόσωπα λαμπερά, γεμάτα ζωντάνια κι αυτό φαίνεται και στην παράσταση. Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο που κερδίζει το κοινό είναι ο Δημήτρης Αλεξανδρής. Σε έναν ρόλο αβανταδόρικο, δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Είναι ο Γιώργος, ο οποίος είναι ζευγάρι με τη Φαίη Δρούκα. Οι δυο τους, είναι οι πιο απελευθερωμένοι της παρέας. Χωρίς ταμπού, μιλούν ανοιχτά για τις προτιμήσεις και τα φλερτ τους.

Η Μαρία Σολωμού είναι η οικοδεσπότης. Ετοιμόλογη, τολμηρή, το απόλυτο θηλυκό που δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αντίθετα, ο σύζυγός της Φίλιππος (Νίκος Ιωαννίδης), λιγομίλητος, διστάζει να ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Το τρίτο ζευγάρι -κλασική περίπτωση νεοελληνικού ζευγαριού- γκρινιάζει, θέλει ο καθένας τον χώρο και τον χρόνο του. Ο Σαράντος Γεωγλερής βρίσκεται στα καλύτερά του κι έχει στο πλάι του την Μαρία Ανδρούτσου.

Φεύγοντας
Δεν θα σας προβληματίσει ιδιαίτερα, δεν το συνιστούμε σε κοινό μεγαλύτερης ηλικίας. Το έργο «Θάρρος ή αλήθεια» απευθύνεται περισσότερο σε τριαντάρηδες και σαραντάρηδες. Ο καθένας από εμάς βρίσκει ορισμένα κοινά με τους ήρωες της παράστασης. Έξι διαφορετικοί χαρακτήρες αναπτύσσουν τις σκέψεις τους γύρω από τις σχέσεις, το σεξ, τη φιλία, την απιστία και κλείνουν με ένα τέλος γεμάτο αισιοδοξία.

INFO: Θάρρος ή αλήθεια του Jeff Gould
Θέατρο Αμιράλ: Αμερικής 10, κέντρο. Τηλ: 2103639385
Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο (λαϊκή) 18:15 και 21:15, Κυριακή 18:15 και 21:15
Τιμές εισιτηρίων: 24 €, λαϊκή 18 €, φοιτητικό 16 €
Διάρκεια: 110’
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v