Aida Gomez: Επιτρέψτε της να χορέψει

Συνδυάζοντας την ισπανική παράδοση με σύγχρονες χορογραφίες, η Aida Gomez με την 25μελη ομάδα της, Danza Compania, ξεκινά την περιοδεία της παράστασης "Permiteme Bailarte" από το Ηρώδειο στις 4 Σεπτεμβρίου.
Aida Gomez: Επιτρέψτε της να χορέψει
της Κατερίνας Σφοντούρη

«Φωτιά» αναμένεται να ανάψει στη σκηνή του Ηρωδείου η σπουδαία Ισπανίδα χορεύτρια Aida Gomez, που επιστρέφει για μία και μόνο βραδιά στην Αθήνα, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Μετά την τελευταία της εμφάνιση στην Ελλάδα ως Κάρμεν το 2006 αλλά και ως Σαλώμη παλαιότερα, το 2002, η Aida Gomez ζητά φέτος να της...επιτρέψουμε να χορέψει για ακόμη μια φορά. Η καλλιτεχνική της δουλειά, η οποία διαθέτει τον παιχνιδιάρικο τίτλο «Permiteme Bailarte» (επέτρεψέ μου να σου χορέψω), υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα μυστικά μιας μαγικής σχολής του Ισπανικού Μπαλέτου, τη Σχολή Μπολέρα.

Κλασικός χορός και φλαμένκο
Μαζί με την 25μελή ομάδα της, Danza Compania, θα μεταφερθούμε στην εποχή που η Σχολή Μπολέρα πήρε σάρκα και οστά. Μία σχολή η οποία τείνει να εξαφανιστεί λόγω της έλλειψης διαφύλαξης, συντήρησης και εξέλιξης. Μέσα από την ανάδειξη της σημασίας της Σχολής Μπολέρα, η A. Gomez θέλει να καταστήσει σαφές ότι υπάρχει ακόμη περισσότερος πολιτισμός στον ισπανικό χορό από αυτόν που το κοινό παρακολουθεί συνήθως.

Συνδυάζοντας την παράδοση με σύγχρονες χορογραφίες η A. Gomez καταφέρνει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα θέαμα που περιλαμβάνει στοιχεία του ιστορικού παραδοσιακού σπανιόλικου μπαλέτου, των αριστοκρατικών παλιών χορών σαλονιού, των τοπικών λαϊκών αυτοσχεδιασμών, τις κατευθύνσεις και τις εξελίξεις όλων των χορών.

Από το Μπολέρο στην Αστούριας, από το Φαντάνγκο στην Φαρούκα, από το Θαπατεάδος στη Μιλόνγκα. Βρισκόμαστε στα τέλη του 18ου αιώνα και τα τοπικά ιδιώµατα του εκάστοτε «Μπολέρο» ενσωµατώνονται στο πλαίσιο της Σχολής µαζί µε τόσα και τόσα άλλα "νούµερα" τόσους και τόσους "άλλους" Χορούς. Είναι γνωστό ότι κάθε περιοχή εκφράζει µε τον δικό της τρόπο Χορούς που συναντώνται κι αλλού και αποδίδονται διαφορετικά.

Η Σχολή Μπολέρα αναγεννάται μέσα από τις ιδιαίτερες χορογραφίες της A. Gomez και των εξίσου σημαντικών Mariemma, Rubén Olmo και Christian Lozano.

Έμφαση στη μουσική επένδυση
Την επιτυχία της η παράσταση-υπερθέαμα δεν θα μπορούσε βέβαια παρά να την οφείλει επίσης στην πολυποίκιλλη μουσική κάλυψή της. Αντιμετωπίζοντας και σε αυτό το θέμα δυσκολίες, όπως η απόκτηση δικαιωμάτων, η A. Gomez με την ομάδα της «δένει» αρμονικά παραδοσιακές, λαϊκές, προαιώνιες μελωδίες και ρυθμολογίες γνήσιες ή όπως έχουν περάσει σε έντεχνες εκφάνσεις δια μέσου των αιώνων.

Ονόματα όπως του Luigi Boccherini με το έργο «Fandango», αλλά και μεταγενέστερων συνθετών, όπως ο Isaak Albeniz με το υπέροχο «Asturias» και το «Castilla» δίνουν τη σειρά τους στον Manuel de Falla, έργο του οποίου («Η Σύντομη ζωή») ερμηνεύει σε δική της χορογραφία η A. Gomez.

Ηρώδειο: σημείο εκκίνησης της περιοδείας
Έχοντας ήδη δώσει 10 sold out παραστάσεις τον περασμένο Μάιο στο Θέατρο Albeniz στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια των οποίων η A. Gomez καταχειροκροτήθηκε, δίνει επόμενο ραντεβού, με το ελληνικό κοινό, την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου.

Από το Ηρώδειο, το οποίο μάλιστα θεωρεί και ιδιαίτερα τυχερό, ξεκινά η παγκόσμια περιοδεία του «Permiteme Bailarte» και στοχεύει στην ενίσχυση των σκοπών του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.). Η περιοδεία θα συνεχιστεί σε Ευρώπη, Η.Π.Α. και Άπω Ανατολή ενώ η παράσταση είναι αφιερωμένη στην θρυλική χορεύτρια της Ισπανίας Pilar Lopez.

INFO: Aida Gomez, "Permiteme Bailarte", Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο), Στάση Μετρό: Ακρόπολη, Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: Κάτω Διάζωμα: Διακεκριμένη ζώνη 100 €, Ζώνη Α’ 85 €, Ζώνη Β’ 70 €, Ζώνη Γ’ 55 €. Άνω Διάζωμα: 38 €
Η προπώληση εισιτηρίων άρχισε
Διάθεση εισιτηρίων: ΕΛΒΑ 210 6728080, www.elvaevents.gr , Υπηρεσία Εισιτηρίων Ticketservices Πανεπιστήμιου 39 (Στοά Πεσματζογλου), ώρες 09:00 – 17:00 (Δευτέρα-Παρασκευή), 10:00 – 14:00 (Σάββατο), Τηλεφωνική Πώληση Εισιτηρίων 210 7234567, online αγορά www.ticketservices.gr


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v