Τα μυστικά της αποτυχίας μου: Tο ταξίδι αυτογνωσίας ξεκινά

Πρωταγωνιστής και συγγραφέας του έργου, ο Γιώργος Ηλιόπουλος ενσαρκώνει με κέφι και χιούμορ έναν χαρακτήρα με τον οποίο όλοι ταυτιζόμαστε: αυτόν που προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει επιτυχημένος, σε μια κοινωνία με υψηλές προσδοκίες, και διαρκώς... αποτυγχάνει.
Τα μυστικά της αποτυχίας μου: Tο ταξίδι αυτογνωσίας ξεκινά
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την υπόθεση: Η κρίση των τριάντα ή των τριάντα και κάτι «χτυπάει» τον Γιώργο Ραζέλο, ο οποίος εργάζεται σκληρά σε μια διαφημιστική εταιρεία. Προσπαθώντας να φτάσει στην κορυφή της επαγγελματικής ιεραρχίας, ο πρωταγωνιστής κάνει ένα φλας μπακ στην πορεία της ζωής του. "Αποτυχία", είναι η λέξη που τον χαρακτηρίζει τις περισσότερες φορές. Όταν οι γονείς του τον σύγκριναν με άλλα παιδιά, όταν στο σχολείο διάλεγε τους πιο ιδιόμορφους φίλους, όταν στο πανεπιστήμιο φλέρταρε με τα πιο ακατάλληλα κορίτσια....Kαρέ-καρέ τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της ζωής του Γιώργου Ραζέλου συνθέτουν τα δικά του «Μυστικά της αποτυχίας».

Η παράσταση: Τι κι αν οι μέρες του καλοκαιριού περνούν γρήγορα; Τι κι αν οι καλοκαιρινές θεατρικές παραστάσεις λιγοστεύουν επικίνδυνα στην Αθήνα; Εμείς καταφέραμε και βρήκαμε λίγη «δροσιά» στο θερινό θέατρο «Παρκ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου παρακολουθήσαμε «Τα μυστικά της αποτυχίας μου» (Loserman III, The summer revenge).

Για τρίτη χρονιά ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρωταγωνιστής αλλά και συγγραφέας του έργου, ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή για να μοιραστεί μαζί μας τη δική του ιστορία. Ακολουθώντας μάλιστα τις σκηνοθετικές οδηγίες της Πέμης Ζούνη, τα καταφέρνει πολύ καλά. Είναι ο Γιώργος Ραζέλος, βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται να τον ακούσουμε.

Με κεφάτη διάθεση ο Γ. Ηλιόπουλος μας συστήνεται και μέσα από χιουμοριστικά σκετσάκια μας γνωρίζει όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους στιγμάτισαν τη ζωή του. Είναι κυρίως οι γονείς του, στους ρόλους των οποίων συναντούμε τους Δήμητρα Γρηζιώτη και Ιωσήφ Ιωσηφίδη αλλά και οι καλοί του φίλοι, Άννα και Γιάννης (Έφη Καμπάνταη και Τάσος Φραγκιάς). Το δυναμικό της παράστασης «Τα μυστικά της αποτυχίας μου» δεν αποτελείται από πασίγνωστα ονόματα, όμως όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, δείχνοντας να διασκεδάζουν τους πολλαπλούς ρόλους τους. Η Δασκάλα, ο Θεός και η Ζωή είναι οπωσδήποτε οι πιο αστείοι.

Οι περίοδοι-σταθμοί του Γιώργου Ραζέλου σηματοδοτούνται από μια μικρή πινακίδα, η οποία ενημερώνει τους θεατές για ό, τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η γρήγορη μετατόπιση χώρου και χρόνου προσδίδει ρυθμό και διατηρεί σχεδόν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Από την παιδική ηλικία, περνάμε στην εφηβεία, τον πρώτο έρωτα, τη δουλειά, τον χαμό του φίλου, το γάμο, τα παιδιά.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συχνά βρίσκουμε κάποιο κομμάτι του δικού μας εαυτού ή τουλάχιστον του πιο συνηθισμένου τύπου της εποχής: αυτού που προσπαθεί να γίνει το συντομότερο δυνατό επιτυχημένος. Ξεχνώντας φίλους, οικογένεια και πατώντας, εάν χρειαστεί, επί πτωμάτων προσπαθεί να πετύχει το σκοπό του, να πάρει προαγωγή στη δουλειά.

Ενώ το έργο χαρακτηρίζεται ως κωμωδία, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν στιγμές που τα συναισθήματα εναλλάσσονται. Μέσα στη χαρά υπάρχει και θλίψη, όπως αυτή που αισθάνεται ο Γιώργος Ραζέλος. Χωρίς να μπορεί να την εξωτερικεύσει, συνομιλεί με τον παιδικό και καλύτερό του φίλο μέσα στα όνειρά του. Η «παιδικότητα» του Γιώργου Ηλιόπουλου καταγράφεται στη σκηνή.

Τους ρόλους που μοιράζονται οι τέσσερις ηθοποιοί «ντύνει» με τα κοστούμια του ο Γιώργος Ασημακόπουλος, προβάλλοντας στοιχεία των χαρακτήρων τους. Η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Πάνο Χρονόπουλο και η χορογραφία στη Φρόσω Κορρού.

Τελικά: Στο θέατρο Παρκ -που «διψά» για ανακαίνιση- αναζητήστε κι εσείς κομμάτια τους εαυτού σας. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος και η παρέα του θα σας βοηθήσει απλά να τα ανακαλύψετε.

INFO:
Τα μυστικά της αποτυχίας μου-Loserman III, The summer revenge του Γιώργου Ηλιόπουλου, Θέατρο Παρκ, Λ. Αλεξάνδρας 36, Πεδίον Άρεως, τηλ.: 2108217369
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:30, Σάββατο και λαϊκή 18:45
Τιμές εισιτηρίων: 21€, λαϊκή 16€, φοιτητικό 15€
Διάρκεια: 100΄


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v