Ballet Nacional de Espana: Πάθος για χορό

Την Αθήνα επέλεξε το Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας για να γιορτάσει τα 30 του χρόνια, προσφέροντας τη δυνατότητα στους λάτρεις του χορού να απολαύσουν τρεις μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς, στις 9, 10 και 11 Μαΐου.
Ballet Nacional de Espana: Πάθος για χορό
"Είναι φανταστικό, εντυπωσιακό να φθάνουμε στον Οκτώβριο του 2008 και να θυμόμαστε πως πριν 30 χρόνια, ξεκινήσαμε ένα δρόμο γεμάτο προσδοκίες, υπό τη διεύθυνση του πολυαγαπημένου και θαυμαστού καλλιτέχνη Antonio Gades."

Με αυτά τα θερμά λόγια ο κορυφαίος Jose Antonio, διευθυντής και πάλι του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας, προλογίζει την πανευρωπαϊκή-επετειακή περιοδεία ενός από τα πιο σημαντικά χορευτικά συγκροτήματα του 20ου αιώνα που “κρατά στα χέρια του – και στα πόδια του - ένα μοναδικό θησαυρό του ισπανικού πολιτισμού: το φλαμένκο.”

Είναι γεγονός. Το BALLET NACIONAL DE ESPAÑA ξανάρχεται στην Ελλάδα, όπου στο παρελθόν είχε γνωρίσει την αποθέωση. Με νέες χορογραφίες αυτήν τη φορά, συμπεριέλαβε την Αθήνα στη μεγάλη περιοδεία για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του, δύο μήνες μόλις μετά την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων με 5 sold out παραστάσεις στο Teatro Real της Μαδρίτης (1,2,4,5,7 Μαρτίου).

Την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου, το άρωμα, το πάθος, το απόσταγμα ψυχής της Ανδαλουσίας θα πλημμυρίσουν το “ΠΑΛΛΑΣ” για τρεις νύχτες μνήμης και γιορτής. Με 45 χορευτές και ζωντανή ορχήστρα, για πρώτη φορά επί σκηνής σε τρεις μοναδικές παραστάσεις.

Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας ανανεωμένο, αλλά ταυτόχρονα ώριμο, παρουσιάζει αυτή την περίοδο, για πρώτη φορά έξω από την πατρίδα του, ένα τρίπτυχο έργο. Τρία υπερθεάματα φλαμένκο σε ένα, με τον γενικό τίτλο “Sevilla - Madrid - Sevilla”, που έκανε πρεμιέρα στο Teatro de la Zarzuela της Μαδρίτης στις 15 Μαρτίου του 2007.

Τρεις χορογραφίες, τρία στυλ, τρία διαφορετικά τοπία του Ισπανικού χορού σήμερα, μας δείχνουν τα μονοπάτια της ιστορίας του. Ο Jose Antonio και η διοίκηση του εθνικού συγκροτήματος επέλεξαν ανάμεσα στα άλλα για τα 30 του χρόνια, να προσκαλέσουν τρεις χορογράφους με εμφανείς διαφορές και προσεγγίσεις στη δουλειά τους, για να δημιουργήσουν το μεγαλειώδες χορογραφικό τρίπτυχο, που θα προτείνει το μέλλον του φλαμένκο περικλείοντας ταυτόχρονα, ολοζώντανο το παρελθόν του.

Επιλέχθηκαν λοιπόν τρεις δημιουργοί με καλό κοντράστ στη σκέψη και στην ένταση: ο χορευτής φλαμένκο Fernando Romero από τη Σεβίλλη, βοηθός διευθυντή του Ballet Nacional de Espana, συμβάλει με το έργο “Caprichos”. O Angel Rojas και ο Carlos Rodriguez ιδρυτές του Nuevo Ballet Espanol, προσφέρουν το έργο “Dualia” ενώ ο Antonio Canales συνεργάζεται με το μπαλέτο για έκτη φορά υπογράφοντας το έργο “Cambalache”.

Με λέξεις όπως “λαμπρό”, ”εμπνευσμένο”, ”συναρπαστικό”, “εκφραστικό”, “άριστο” ο ισπανικός Τύπος (El Pais, El Mundo, ABC) υποδέχτηκαν το νέο έργο, αυτή “τη γιορτή χορού”, όπου “οι εναλλαγές των χορογραφιών, απεικονίζουν τη χρωματικότητα του φλαμένκο και του ισπανικού χορού” καθιστώντας το Μπαλέτο, “μοναδικό σε όλο τον κόσμο”.

"Θα ήθελα το γεγονός αυτό, να είναι μια ευτυχής αφορμή να γιορτάσουμε και να φέρουμε κοντά μας τους πάντες, ‘‘οπαδούς’’, επαγγελματίες και λάτρεις του χορού. Θα επωφεληθούμε από την ευκαιρία και θα διαδώσουμε, θα προωθήσουμε την πλατιά κληρονομιά του ιστορικού μας ρεπερτορίου", κλείνει το χαιρετισμό του ο Jose Antonio.

Ballet Nacional de Espana, στις 9, 10 και 11 Μαΐου, στο Θέατρο Παλλάς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v