Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές: H επιθεώρηση επανέρχεται δριμύτερη

Την ιδιαίτερη αγάπη του για την επιθεώρηση αποδεικνύει για μία ακόμα φορά -και μία ακόμη χρονιά- ο Σταμάτης Φασουλής, με μία παράσταση που σχολιάζει, καυτηριάζει και σατιρίζει την σύγχρονη ελληνική "τρέλα" που μας έχει γίνει τρόπος ζωής. 
Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές: H επιθεώρηση επανέρχεται δριμύτερη
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την επιθεώρηση: Τρέντι. Μια λέξη, ένας όρος που έχει μπει για τα καλά στην ζωή των σύγχρονων Ελλήνων. Το τρέντυ στην τηλεόραση, στα ρούχα, στην διασκέδαση, παντού. Το «χοτ» και το «ιν» έχουν ξεπεραστεί. Το τρέντυ πλέον κυριαρχεί τόσο στην ζωή μας, όσο και στην επιθεώρηση που στήνει ο Σταμάτης Φασουλής, για δεύτερη σαιζόν στο θέατρο Δημήτρης Χορν. Τί είναι όμως η επιθεώρηση; Και πώς συνδέεται με το τρέντυ της εποχής μας;

Η επιθεώρηση, είδος θεατρικό που έχει τις ρίζες της στην γαλλική Ρεβύ (θέαμα που συνδυάζει χορό, μουσική και σκετς), έκανε δειλά την εμφάνιση της στην χώρα μας στα τέλη του 19ου αιώνα. Κρατώντας τα βασικά στοιχεία της Ρεβύ (καταιγιστικός ρυθμός, εναλλαγές στα νούμερα, μουσική, χορός, τραγούδι) οι Έλληνες έδωσαν περισσότερη έμφαση στην απεικόνιση της κοινωνικής πραγματικότητας της εκάστοτε περιόδου σατυρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς, ωστόσο, συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Κατά περιόδους, και κυρίως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η επιθεώρηση βρήκε άξιους υποστηρικτές και γνώρισε μεγάλες δόξες. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν ο Σταμάτης Φασουλής, ως βασικό στέλεχος του Ελεύθερου Θεάτρου, ασχολήθηκε με το είδος, φέρνοντας την επιθεώρηση και πάλι στο προσκήνιο με μεγάλη επιτυχία.

Το τρέντι της εποχής μας: Με αυτό το παραμελημένο, θα λέγαμε, είδος, επανέρχεται δυναμικά στη σκηνή ο πολυπράγμων Σταμάτης Φασουλής φανερώνοντας την αγάπη του προς την επιθεώρηση. Με βασικό άξονα το τρέντυ, την απόλυτη «τρέλα» της εποχής μας, ο Σ. Φασουλής ως κειμενογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, σχολιάζει τις καινούργιες τάσεις και τα πρότυπα της μόδας με μια διάθεση νοσταλγίας του παρελθόντος.

Κρέμες σύσφιξης, πιλάτες, telemarketing, hairextensions αλλά και πρόσωπα της πολιτικής όπως ο Πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου, ο Ε. Βενιζέλος και ο Γ. Καρατζαφέρης φιγουράρουν στα κείμενα που έχουν γράψει, εκτός από τον Σ. Φασουλή, οι Παντελής Καναράκης, Κοσμάς Βίδος, Βαγγέλης Νάσης, Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας.

Χωρίς να είναι όλα τα νούμερα επιτυχημένα (ορισμένα μοιάζουν κάπως «ξεχειλωμένα» και χρησιμοποιείται ευρέως η βωμολοχία), οι γρήγοροι ρυθμοί, οι εναλλαγές των προσώπων επί σκηνής, οι έξυπνες παραλλαγές γνωστών χιτ και οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου συνιστούν ένα θέαμα άρτιο, μια προσπάθεια αξιέπαινη.

Οι ηθοποιοί: Η διανομή της παράστασης «Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές» περιλαμβάνει ηθοποιούς από όλες τις γενιές, επιτρέποντάς μας να δούμε την διείσδυση του τρέντι στοιχείου σε όλες τις ηλικίες.

Ο Σ. Φασουλής, πλάθει χαρακτήρες ευδιάκριτους που «κατεβαίνουν» με επιτυχία στο κοινό. Εξαιρετικό δίδυμο σε πλήρη ασυνεννοησία αποτελεί ο Σ. Φασουλής με τον πολύ καλό Γ. Ζουγανέλη στην απόδοση του κειμένου «Μαζί μιλάμε».

Μοναδική επίσης στην περιγραφή της δύσκολης κατάστασης που βιώνει στα... μπουζούκια η Ελένη Καστάνη, ηθοποιός που για ακόμη μια φορά αποδεικνύει το κωμικό ταλέντο της αλλά και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ως καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή εξομολογήσεων.

Χορό, τραγούδι και υπόκριση συνδυάζει η ικανότατη Τζένη Μπότση ενώ λιγότερο μας ξαφνιάζουν οι νεαροί Δημήτρης Τσέλιος και Νικόλας Μακρής. Έκπληξη αποτελεί με την ιδιαίτερη φωνή του ο νεαρός απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου Μίνως Θεοχάρης. Την παρέα συμπληρώνουν η γιαγιά του «Παρά Πέντε», Έφη Παπαθεοδώρου και η Σοφία Φαραζή.

Νοσταλγική διάθεση, αγάπη για το θέαμα: Η επιθεώρηση που έξυπνα σκηνοθετεί ο Σ. Φασουλής, αποκτά χρώμα και ιδιαίτερο χαρακτήρα χάρη στα θεατρικότατα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, τα οποία παραπέμπουν σε άλλες εποχές αλλά και στους μελετημένους φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ.

Σα να βρίσκονται μέσα σ’έναν ανθισμένο κήπο, οι ηθοποιοί αφού έχουν ολοκληρώσει τα νούμερά τους, μας προσκαλούν σε ένα ποτ πορί τραγουδιών από διάφορες εποχές, σε μουσική ενορχήστρωση και επιμέλεια του Γ. Ζουγανέλη.

Το «Τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές» δένει γλυκά το παρόν με ορισμένα στοιχεία του παρελθόντος. Από τον Δ. Χορν και την Μισιρλού φτάνουμε στο SUDOKU, τον Πασχάλη και τα reality shows, αφήνοντάς μας την αίσθηση ότι η επιθεώρηση είναι πράγματι ένα είδος που μπορεί να χάνεται κατά καιρούς αλλά επιστρέφει δυναμικά όταν οι καιροί το επιτάσσουν.

INFO:
Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές, Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, τηλ. 210-3612500.
Παραστάσεις: απογευματινή Σάββατο (λαϊκή) 18:00, βραδινή Τετάρτη και Κυριακή 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 25 €, 22 €, λαϊκή-φοιτητικό 18 €. Κάθε Πέμπτη 18 € για θεατές κάτω των 25 και άνω των 65 ετών.
Διάρκεια: 150΄
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v