Μικρό Παλλάς: Έξυπνα σκετς και καλή διάθεση από τους «Ήρωες»

Μουσικοθεατρική παράσταση, stand up comedy, interactive περφόρμανς, σάτιρα της επικαιρότητας. Οι "Ήρωες" της Ελένης Γκασούκας που ανεβαίνουν φέτος στο Μικρό Παλλάς είναι λίγο απ'όλα και όλα αυτά μαζί.
Μικρό Παλλάς: Έξυπνα σκετς και καλή διάθεση από τους «Ήρωες»
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την υπόθεση: Μία θεότρελη Ρωσίδα ταξιδεύει με τον υπερσιβηρικό γράφοντας συνεχώς γράμματα στον αγαπημένο της, ένας αποτυχημένος τραγουδιστής-περφόρμερ φαλτσάρει στο «Ne me quitte pas», ένα φρικιό-ναρκωμανής περιγράφει την μίζερη ζωή του. Αυτοί αλλά και πλήθος άλλων ιδιόρυθμων χαρακτήρων ανεβαίνουν στη σκηνή του «Μικρού Παλλάς», παρέα με ικανότατους τραγουδιστές και ζωντανή ορχήστρα, για να μας μεταφέρουν το κέφι και τη ζωντάνια τους.

Η παράσταση: Φτάνοντας το βράδυ της Τρίτης στην καλαίσθητη αίθουσα του «Μικρού Παλλάς» δεν περιμένει κανείς να συναντήσει πολύ κόσμο. Ωστόσο, η αίθουσα γεμίζει μέσα σε λίγα λεπτά και σύντομα όλα μοιάζουν τόσο οικεία.

Κοπέλες και αγόρια ηθοποιοί, πρόσωπα λίγο-πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό, ανεβαίνουν στη σκηνή και σαρώνουν με τον λόγο, την κίνηση και το τραγούδι τους. Σκετσάκια βγαλμένα λες από ανέκδοτα που αφηγείται μια παρέα στις καλοκαιρινές διακοπές της, φιγούρες αστείες και πετυχημένες μεταμφιέσεις, δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας παράστασης που άλλοτε πλησιάζει στο stand-up comedy και άλλοτε ρίχνει το βάρος της στο τραγούδι και το χορό.

Με έντονο το interactive στοιχείο, η Ελένη Γκασούκα (υπεύθυνη για την κινησιολογία στους «Άγαμους Θύτες») γράφει τα κείμενα της παράστασης και αναλαμβάνει την σκηνοθεσία. Ξεκινώντας την προσπάθεια των «Ηρώων» από τον «Ζυγό» το 2006, την συναντούμε πλέον με ανανεωμένα κείμενα και διανομή στο «Μικρό Παλλάς». Με διάθεση ανεβασμένη, μεταφέρει σε όλους τους συντελεστές την δίψα της για το διαφορετικό, το πρωτότυπο και την ανάγκη της για επικοινωνία με τους θεατές. Κι αυτό είναι κάτι που αρέσει και βρίσκει την ανταπόκριση του κοινού.

Τα εφτά νέα παιδιά των «Ηρώων» είναι απολαυστικά. Ποιόν να πρωτοξεχωρίσεις; Τον Θανάση Αλευρά που κυριολεκτικά δονείται ολόκληρος μέσα στον υπερσιβηρικό ως Νατάλια του 1912; Ή τον Πάνο Μουζουράκη, παρουσία με γκελ στο νεανικό κοινό, όταν μας μαρτυρά ότι είναι ναρκωμανής;

Χωρίς την χρήση ιδιαίτερων σκηνικών μέσων, ο καθένας προσδίδει χρώμα και χαρακτήρα στην ομάδα. Ο Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ μιλά για τα δύσκολα χρόνια της οικογένειάς του, η Χριστίνα Μητροπούλου «απειλείται» από ένα τέρας και η Ζωή Ξανθοπούλου ως πόρνη, αναζητά ένα καλύτερο αύριο.

Όλα τα σκετσάκια χαρακτηρίζονται από γερές δόσεις χιούμορ και γρήγορες εναλλαγές. Οι «Ήρωες» κινούνται τόσο στην σκηνή, όσο και στην πλατεία του θεάτρου, ξαφνιάζοντας τους θεατές. Η σάτυρα της επικαιρότητας επίσης, είναι κάτι που αγαπά ιδιαίτερα η ομάδα, όταν αναφέρεται στο... στιγμιαίο λάθος του Πασχάλη.

Στις σουρεαλιστικές καταστάσεις παρεμβάλλεται με την γλυκιά φωνή της η Βίκυ Καρατζόγλου ενώ η ζωντανή, πενταμελής ορχήστρα χαρίζει μελωδικές στιγμές στην παράσταση. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει καμπαρέ, το μουσικό ρεπερτόριο δεν εξαντλείται. Από το γαλλικό τραγούδι, σύντομα μεταφερόμαστε σε ελληνικά ακούσματα και η παρέα των φουστανελάδων στήνει έναν χορό παραδοσιακό επί σκηνής.

Η μουσικοθεατρική παράσταση που με μεράκι στήνει η Ελένη Γκασούκα σίγουρα είναι κάτι ασυνήθιστο. Τόσο η σκηνοθέτις όσο και οι πρωταγωνιστές μεταφέρουν μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον. Το παιχνίδι και η διάθεση για ζωή είναι τα απαραίτητα συστατικά για να επιβιώσουμε.

Δύσκολα συναντάμε έναν θίασο που να συνδυάζει καλά τον χορό, το τραγούδι και την υπόκριση. Η Αθήνα χρειάζεται τέτοιες προσπάθειες και σίγουρα η ανταπόκριση του κοινού δείχνει ότι επικροτεί το είδος. Συμμετέχει, γελάει και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα μοτίβα.

Τελικά: Πρόκειται για μια χαλαρή παράσταση, που θα σας ξεκουράσει και θα σας διασκεδάσει όσο καμία άλλη.

INFO: Οι Ήρωες, Μικρό Παλλάς, City Link Αμερικής 2 και Στοά Σπυρομήλιου, τηλ: 210 3210025
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 21:15
Τιμές εισιτηρίων: 18 €, φοιτητικό 15 €. Εισιτήρια πωλούνται με πιστωτική κάρτα στο 2108108181 και στο www.ellthea.gr
Διάρκεια: 120΄
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v