Κατερίνα Ισμαϊλοβα: Εξαιρετική παράσταση- Ρεσιτάλ ερμηνείας από την Κεχαγιόγλου

Στην "Κατερίνα Ισμαήλοβα" η σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα δημιουργεί μια παράσταση υψηλού επιπέδου, δίνοντας στην Μαρία Κεχαγιόγλου την ευκαιρία να κλέψει τις εντυπώσεις με μια ώριμη και εκ βάθους ερμηνεία.   
Κατερίνα Ισμαϊλοβα: Εξαιρετική παράσταση- Ρεσιτάλ ερμηνείας από την Κεχαγιόγλου
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την υπόθεση: Νέα, μόλις εικοσιτεσσάρων ετών, χαριτωμένη αλλά φτωχή η Κατερίνα Ισμαϊλοβα, ζει σε μια επαρχία της Ρωσίας με τον συζυγό της Μπαρίς Τιμαφέϊεβιτς και τον πεθερό της, Ζηνόβι Μπαρίσεβιτς. Προερχόμενος από εύπορη οικογένεια εμπόρων, ο Μπαρίς δεν είναι ικανός να προσφέρει στην Κατερίνα την απόλυτη ευτυχία, που τόσο έχει ανάγκη. Αν και πέντε χρόνια παντρεμένοι, η Κατερίνα δεν έχει αποκτήσει ακόμη παιδάκι ενώ βλέπει την ζωή της να κυλά ανιαρά. Αισθάνεται να πνίγεται στην «φυλακή» του μεγάλου σπιτιού της, μέχρι που συναντά τον Σεργκέι. Είναι ένας εργάτης του συζύγου της, τον οποίο ερωτεύεται και δε διστάζει να κάνει τα πάντα για αυτόν. Όταν ο πεθερός της αντιληφθεί την απιστία της, η Κατερίνα θα μεταμορφωθεί. Θα αφανίσει την οικογένεια του συζύγου της και σαν άλλη λαίδη Μάκβεθ, θα έλθει αντιμέτωπη με τις τύψεις της.

Η παράσταση: Η σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα μελετά τη νουβέλα «Η λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Ρώσου Νικολάι Λέσκοφ και το λιμπρέτο της όπερας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και δημιουργεί μια παράσταση υψηλού επιπέδου. Διανύοντας μία περίοδο αμφισβήτησης της καλλιτεχνικής αξίας του έργου, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση, το έργο τελικά καταφέρνει να επιζήσει μέχρι τις μέρες μας και να παρουσιαστεί φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέατρο ανεβάζει μία παράσταση επιτυχημένη. Η «Κατερίνα Ισμαϊλοβα» της Μάρθας Φριντζήλα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να την τοποθετήσουν ανάμεσα στις καλύτερες παραστάσεις του φετινού θεατρικού χειμώνα.

Μέσα στον εξαιρετικά στενάχωρο Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, η σκηνοθέτης βρίσκει τρόπο και τοποθετεί τους εννέα χαρακτήρες που απαρτίζουν το θεατρικό έργο. Κινούμενοι συνεχώς μέσα σε ένα μαύρο σκηνικό, οι τέσσερις αξιόλογοι ηθοποιοί μεταμφιέζονται με ευκολία και «πλέκουν» το προσωπικό δράμα της Κατερίνας Ισμαϊλοβα.

Τον ρόλο της νεαρής Ρωσίδας υποδύεται η Μαρία Κεχαγιόγλου, ηθοποιός που έχει στο ενεργητικό της πλείστους ρόλους. Ώριμη πλέον, καταθέτει το υποκριτικό της ταλέντο μπροστά στους θεατές της και τους βάζει να παρακολουθήσουν την-όχι και τόσο-συνηθισμένη ζωή της. Φορώντας ένα ανάλαφρο λουλουδένιο φόρεμα, αποφασίζει να πάρει τη νωθρή ζωή στα χέρια της και να την αλλάξει άρδην. Παλεύει για να προσδιορίσει τον εαυτό της, χαίρεται τον έρωτα που της προσφέρει ο νεαρός εργάτης και δηλητηριάζει όσους της θυμίζουν το βαρετό παρελθόν της. Αυτή τη δυναμική γυναίκα, με τις έντονες συναισθηματικές αλλαγές, η Μ. Κεχαγιόγλου ενσαρκώνει τόσο ζωντανά. Αφήνει την αίσθηση ότι βιώνει όλα όσα περιγράφει, ενώ οι στιχομυθίες αποκτούν χαρακτήρα. Είναι το θύμα, που γίνεται θύτης και καταλήγει να ξαναγίνει θύμα.

Οι σκηνές όπου ταλανίζουν τα όνειρά-ή μάλλον τους εφιάλτες της-ο ύπουλος πεθερός της και ο φορτικός σύζυγός της, είναι από τις καλύτερες στιγμές της παράστασης. Είναι οι παραισθήσεις που έχει η Κατερίνα, στις οποίες «πρωταγωνιστεί» ένας γάτος που κάθε τόσο επισκέπτεται την κρεβατοκάμαρά της, διαταράσσοντας την γαλήνη της.

Στην περιγραφή της ζωής της Κατερίνας Ισμαϊλοβα συχνά εισάγονται τραγούδια, όπως το πολύ αστείο «τραγούδι της βαρεμάρας», τα οποία επιμελείται ο Βασίλης Μαντζούκης. Με τους ιδιαίτερα έξυπνους στίχους που διαθέτουν τα τραγούδια, η παράσταση αποκτά ρυθμό και χαρακτήρα σατυρικό, απαραίτητα για να «ελαφρύνει» η αποπνικτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό, βοηθά επίσης η ερμηνεία του Γιώργου Φριντζήλα, ο οποίος ενσαρκώνει τον Σεργκέι. Καλογυμνασμένος και νέος σε ηλικία, μαγεύει την Κατερίνα Ισμαϊλοβα και της μαθαίνει ένα σωρό ερωτικά παιχνίδια. Διαθέτοντας τον απαραίτητο δυναμισμό, πλάθει έναν Σεργκέι αφελή σε ορισμένα σημεία, αφού αυτό συμβαδίζει και με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει.

Έξοχη ήταν επίσης η επιλογή του Λαέρτη Μαλκότση, ο οποίος δίνει «πνοή» στους δύο μισητούς άνδρες της Κατερίνας Ισμαϊλοβα. Μπαινοβγαίνοντας με άνεση στους ρόλους των Μπαρίς και του Ζηνόβι αλλά και του αφηγητή, ο Λ. Μαλκότσης κατορθώνει να γίνει ιδιαίτερα... αντιπαθής στο κοινό. Διαθέτει έκφραση σωστή και την ικανότητα να σατυρίζει κι αυτός με την σειρά του, ως αφηγητής, τους δύο εύπορους εμπόρους.

Τις δυνατότητες της Δέσποινας Αναστασόγλου διακρίνει κανείς κυρίως κοντά στο τέλος της παράστασης, όταν φορώντας μια ξανθιά περούκα, μεταμορφώνεται στην 17χρονη ερωμένη του Σεργκέι, την Σόνιετσκα. Αν και όχι ώριμη, όπως οι υπόλοιποι ηθοποιοί, στέκεται επάξια δίπλα στην Κατερίνα Ισμαϊλοβα και με την αφέλεια της ηλικίας της θα γκρεμίσει μία δυνατή σχέση. Έχει δυνατότητες και μπορεί να εξελιχθεί.

Η πικρή ιστορία της Κατερίνας Ισμαϊλοβα εκτυλίσσεται με φόντο θρησκευτικές αγιογραφίες, τις οποίες επιμελήθηκε ο Βασίλης Μαντζούκης. Κρατώντας τον σταυρό σφιχτά στα χέρια της, φανερώνοντας τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, η Κατερίνα Ισμαϊλοβα δεν θα υποκύψει, θα παλέψει να ελευθερωθεί από την «φυλακή» της.

Τελικά: Αξίζει να δει κανείς την Μαρία Κεχαγιόγλου να δίνει πραγματικά την ψυχή της ως Κατερίνα Ισμαϊλοβα. Μια απαιτητική παράσταση, για το ανέβασμα της οποίας όλοι οι συντελεστές δούλεψαν σκληρά.

INFO:
Κατερίνα Ισμαϊλοβα-η λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ
Δραματοποιημένη νουβέλα
Θέατρο του Νέου Κόσμου-Κάτω Χώρος
Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Φιξ
Τηλ: 2109212900
Παραστάσεις: απογευματινή: Κυριακή 19:30, βραδινή: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15
Τιμές εισιτηρίων: 18 €, φοιτητικό: 15 €, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, γενική είσοδος: 15 €
Διάρκεια: 90΄
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v