Νοσφεράτου Διδόντικους: Ο Δράκουλας κατοικεί στο «Θέατρο της Άνοιξης»

Μικροί, έξυπνοι διάλογοι, αυτοσχεδιασμοί, ατμοσφαιρική μουσική από τον Στάθη Δρογώση επί σκηνής, ευφάνταστο σκηνικό και γερές δόσεις χιούμορ χαρακτηρίζουν την παράσταση της ομάδας ex animo, που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.
Νοσφεράτου Διδόντικους: Ο Δράκουλας κατοικεί στο «Θέατρο της Άνοιξης»
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την υπόθεση: Ένα βήμα πριν τη μεγάλη επαγγελματική επιτυχία βρίσκεται ο Τζόναθαν, ένας Βρετανός συμβολαιογράφος. Εάν καταφέρει να πουλήσει έναν λονδρέζικο πύργο σε έναν κόμη που κατοικεί στη Ρουμανία, τότε η ζωή του θα αλλάξει. Για τον σκοπό αυτό, ταξιδεύει στη Τρανσυλβανία. Η Ελίζαμπεθ, η αρραβωνιαστικιά του Τζόναθαν, είναι τυφλή και ανυπομονεί να επιστρέψει ο καλός της από το επαγγελματικό του ταξίδι για να παντρευτούν. Ο Δρ. Βαν Χέλσινγκ, είναι ο στενός φίλος του ζευγαριού. Εργάζεται σκληρά για την καταδίωξη πλασμάτων του σκότους, όμως η ευαισθησία του είναι τόσο μεγάλη που με το παραμικρό τρέμει από φόβο.

Ο Τζόναθαν θα ταξιδέψει και θα φτάσει στον πύργο του κόμη. Τα πράγματα όμως δε θα είναι εύκολα για εκείνον. Εκεί, θα γνωρίσει τον ιδιότροπο υπηρέτη του κόμη, τον Ίγκορ, αλλά και τον ίδιο τον κόμη Δράκουλα, ο οποίος υποφέρει από κατάθλιψη. Έχει χάσει την αγαπημένη του Ελιζαμπέτα και ψάχνει για νέο «αίμα». Η νεαρή ηθοποιός Λούσι αλλά και η Ελίζαμπεθ θα βρεθούν στο δρόμο του κόμη Δράκουλα...

Η παράσταση: Μέσα σε έναν εντελώς λιτό ασπρόμαυρο χώρο, έξι φρέσκιοι ηθοποιοί, κυρίως απόφοιτοι της σχολής Βεάκη (ομάδα ex animo) στήνουν μία θεατρική παράσταση ξεχωριστή. Στοιχεία αυτοσχεδιασμού, κίνηση, γκριμάτσα, χειρονομία, σώμα και ήχος παραγόμενος από τον ηθοποιό αποτελούν τα βασικά υλικά της επιτυχίας της ομάδας ex animo. Ύστερα από την παράσταση «Sorry, sold out», η ex animo επιστρέφει και με σαρκαστική διάθεση μας διηγείται τις περιπέτειες του κόμη Δράκουλα.

Ο μύθος του Δράκουλα αποκτά αστεία διάσταση στα χέρια των έξι ηθοποίων. Το εξπρεσιονιστικό έργο του F.W. Murnau αλλά και μεταγενέστερες διασκευές του βιβλίου του Μπραμ Στόκερ για τον Δράκουλα, αποτελούν τη βάση της παράστασης «Νοσφεράτου Διδόντικους». Από κει και πέρα, τα νέα παιδιά δουλεύουν με όπλο την φαντασία τους και δημιουργούν χαρακτήρες ιδιαίτερους.

Ο Δημήτρης Ζωγραφάκης (Νοσφεράτου) είναι φιγούρα τρομακτική και ταυτόχρονα χιουμοριστική. Με κατάλευκο πρόσωπο, μαύρα μάτια, μακριά νύχια και ψηλές μπότες επιτίθεται στα θύματα του αλλά δεν διστάζει να κλάψει, όταν σκέφτεται την αγαπημένη του Ελιζαμπέτα. Προκαλεί την συμπάθεια όλων.

Με καρτουνίστικη διάθεση, η Ροζαλία Κυρίου «ντύνεται» τον πιστό υπηρέτη του κόμη, Ίγκορ και ερωτεύεται παράφορα την Λούσι. Η Φωτεινή Τιμοθέου, στον ρόλο της Λούσι, διακρίνεται για την φωνή και την εξαιρετική σκηνική παρουσία της. Τον Δρ. Βαν Χέλσινγκ υποδύεται ο Ζήσης Ρούμπος, ο οποίος φοβάται ακόμη και την σκιά του. Εξαιρετική στον ρόλο της τυφλής Ελίζαμπεθ η Κωνσταντίνα Λαδοπούλου, η οποία πλάθει έναν χαρακτήρα γεμάτο αφέλεια. Ο συμβολαιογράφος Τζόναθαν, Παύλος Εμμανουηλίδης, με ύφος κλασικού Άγγλου διαφημίζει τις ικανότητές του στις πωλήσεις.

Η συμβολή του τραγουδοποιού Στάθη Δρογώση είναι καθοριστική. Κάθεται ψηλότερα από τη σκηνή, σε ένα πατάρι, και παίζει «δρακουλιάρικες» μελωδίες. Η μουσική του βοηθά στη δημιουργία της σκοτεινής ατμόσφαιρας ενός πύργου, που ουσιαστικά δεν υπάρχει στη σκηνή. Τα σκηνικά των Ζήση Ρούμπου και Δημήτρη Λιγνού, αν και εντελώς λιτά, αρκούν για να μας μεταφέρουν στον χρόνο και το τόπο του Δράκουλα. Το ταξίδι άλλωστε με το τρένο και το καράβι είναι συμβολικά αλλά τόσο πειστικά, χάρη στη φωνή και την κίνηση των ηθοποιών.

Το όλο σκηνικό εγχείρημα έχει καθοδηγηθεί από τον έμπειρο Γιάννη Μαργαρίτη. Στον ίδιο ανήκουν και οι φωτισμοί. Ευφάνταστο το παιχνίδι με το φως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το τρένο αλλά και το φλασμπακ στο οποίο συμμετέχουν ο Τζόναθαν και ο Δρ. Βαν Χέλσινγκ.

Τις αστείες φιγούρες ντύνει η Ισαβέλλα Μαυρή. Οι στυλιστικές της επιλογές συμβαδίζουν με την ατμόσφαιρα του παραμυθιού. Το κοστούμι του Ίγκορ ξεχωρίζει καθώς τον μετατρέπει σε μορφή γκροτέσκα.

Οι μικροί αλλά έξυπνοι διάλογοι, η απότομη αλλαγή συναισθημάτων των ηρώων, ο μύθος που μπλέκεται με την καθημερινή ζωή των Άγγλων, όλα συντελούν στην μετάδοση άφθονου γέλιου στους θεατές.

Τελικά: Ένα δύσκολο εγχείρημα που στέφεται με μεγάλη επιτυχία είναι η παράσταση «Νοσφεράτου Διδόντικους». Η ομάδα ex animo καταφέρνει με τη χρήση απλών υλικών, τη φαντασία, το ταλέντο και κυρίως το κέφι της, να εισάγει τον θεατή σε έναν κόσμο παραμυθένιο. Προτείνει κάτι το διαφορετικό και η ανταπόκριση του κοινού την ανταμοίβει.

INFO: Νοσφεράτου Διδόντικους από την ομάδα ex animo, Θέατρο της Άνοιξης, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5238870
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 18 €, φοιτητικό 12 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v