Η Πεντάμορφη και το Τέρας: Ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ για όλες τις ηλικίες

Χαρισματικοί ηθοποιοί, λαμπερά σκηνικά, κοστούμια που κλέβουν την παράσταση, μουσική από ζωντανή ορχήστρα κι ένα παραμύθι διαχρονικό, ύμνος στον έρωτα πέρα από τις συμβάσεις. Μετράμε και ξαναμετράμε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χάσετε τη νέα παράσταση του Θεάτρου Badminton και μας βγαίνουν ολοένα περισσότεροι.
Η Πεντάμορφη και το Τέρας: Ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ για όλες τις ηλικίες
της Κατερίνας Σφοντούρη

Το πασίγνωστο-σε όλες τις γενιές-παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» έχει τις ρίζες του ήδη στον 2ο αιώνα μ.Χ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γραφτεί και παρουσιαστεί πληθώρα παραλλαγών του μύθου σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1991, η Ντίσνευ, βλέποντας την τεράστια απήχηση που είχε ο μύθος, αποφάσισε να γυρίσει την ομώνυμη ταινία. Η επιτυχία ήταν τεράστια αφού βραβεύτηκε και με το Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων. Έτσι, το 1994, η «Πεντάμορφη και το Τέρας» μεταφέρθηκε στο σανίδι του Broadway για να παραμείνει εκεί για 13 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα πλέον, αυτή η αγγλική υπερπαραγωγή περιοδεύει και η Αθήνα αποτελεί έναν σταθμό, για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Badminton.

Δυο λόγια για την υπόθεση: Μία άσχημη γριούλα βρίσκεται στο κάστρο όπου ζει ένας όμορφος νεαρός και ζητά την βοήθειά του. Εκείνος την αγνοεί, καθώς ο ναρκισσισμός του δεν του επιτρέπει να ασχολείται με τίποτε άλλο παρά μόνο με τον εαυτό του. Η γριούλα όμως, διαθέτοντας μαγικές ικανότητες, τον μεταμορφώνει σε τέρας και του αφήνει για συντροφιά έναν καθρέφτη, μέσα από τον οποίο μπορεί να παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν έξω, στον κόσμο. Όμως και όλοι όσοι ζουν στο κάστρο, χάνουν την ανθρώπινη μορφή τους και μεταμορφώνονται σε...αντικείμενα. Κηροπήγιο, χαρτοπετσέτες, γκαρνταρόμπα, τσαγερό αποκτούν φωνή και περιμένουν τη στιγμή όπου θα ξαναγίνουν άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη ζει η Μπελ, μια όμορφη νεαρή κοπέλα. Λατρεύει το διάβασμα αλλά και τον εφευρέτη πατέρα της, ο οποίος θα παγιδευτεί στο κάστρο του Τέρατος. Εκεί, στο κάστρο, η Μπελ θα γνωρίσει το Τέρας. Στα πόδια της θα μπλεχτεί και ο Γκαστόν. Ένας καλογυμνασμένος νέος που πολιορκεί στενά την Μπελ. Η πανέμορφη και ιδιαίτερη Μπελ θα κυνηγήσει το όνειρό της για μια καλύτερη ζωή. Πρώτα όμως, θα πρέπει να προσπεράσει αρκετά εμπόδια. Εμπόδια που θα την φέρουν πιό κοντά στην πραγματική ευτυχία.

Η παράσταση: Ένα μιούζικαλ-υπερπαραγωγή έρχεται στην Αθήνα για να καταπλήξει μικρούς και μεγάλους θεατές. Η πολυδιαφημισμένη παράσταση πράγματι αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσει κανείς, αφού τέτοιες παραγωγές δεν έρχονται συχνά στη χώρα μας. Το παραμύθι, αν και γνωστό σε όλες τις ηλικίες, καθηλώνει τους θεατές, αφού παρουσιάζεται με έναν τρόπο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι φωνές όλων των ηθοποιών καταπλήσσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τραγουδούν για τον έρωτα, την χαμένη ομορφιά και εισάγουν τον κόσμο σε έναν κόσμο μαγικό, αυτόν όπου ζουν η Πεντάμορφη και το Τέρας. Χαρισματικοί όλοι τους, συνδυάζουν το τραγούδι, με το χορό και την υποκριτική. Άρτια εκπαιδευμένοι, κινούνται με άνεση και σιγουριά στη μεγάλη σκηνή του θεάτρου.

Η Ashley Oliver, παρουσία γλυκύτατη και αθώα, με σπουδές στο Μουσικό Θέατρο, υποστηρίζει επάξια τον ρόλο της Πεντάμορφης-Μπελ. Χαμηλών τόνων αλλά με όνειρα μεγάλα, θα φτάσει στο κάστρο όπου κατοικεί το Τέρας. Ο Matthew Cammelle, ηθοποιός που τα προηγούμενα χρόνια το κοινό του Λονδίνου γνώριζε ως Φάντασμα στο μιούζικαλ «Φάντασμα της Όπερας», μεταμορφώνεται σε Τέρας. Θα κάνει τα πάντα να μάθει να φέρεται ευγενικά και να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του Μπελ.

Ξεχώρισα το αστείο δίδυμο Γκαστόν και Λεφού, ρόλοι τους οποίους υποδύονται οι Ben Harlow και Marc Connell. Ψηλός ο πρώτος, με ύφος πολλών καρδιναλίων, αποδεικνύει από μόνος του ότι η εμφάνιση δεν είναι αυτό που «μετράει» πάντα. Ο Ben Harlow καταφέρνει να μεταφέρει στη σκηνή την δυναμικότητα που έχει ο ρόλος του Γκαστόν στην ταινία του Disney. Εκεί, ως ήρωας κινουμένων σχεδίων, οι κωμικές κινήσεις δείχνουν απολύτως φυσικές. Αυτό λοιπόν, το βλέπουμε να συμβαίνει, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν, και στη σκηνή. Ο πιστός υπήρέτης του, ο Λεφού, μαγεύει το κοινό με τη χαζομάρα και τις απανωτές τούμπες του.

Κοστούμια αστραφτερά που αναπαριστούν αντικείμενα καθημερινής χρήσης κάνουν την εμφάνισή τους, προκαλώντας τον θαυμασμό. Καλοδουλεμένα, με κάθε λεπτομέρεια, γίνονται πραγματικοί ρόλοι. Ο λόγος για τον Λουμιέρ (Φωτεινός), την κυρία Ποτς (Τσαγερό) και τον Κόγκσγουορθ (Γρανάζης) και την κυρία Γκαρνταρόμπα, τέσσερις ρόλοι απολαυστικοί. Αναγκασμένοι να κυκλοφορούν με το «βάρος» των αντικειμένων πάνω τους, καρτερούν τη στιγμή που θα λυθούν τα ξόρκια.

Χορευτικά νούμερα, πιάτα και πετσέτες που τραγουδούν και σκηνικά που λαμπυρίζουν συνθέτουν μία ατμόσφαιρα που μεταφέρει τους θεατές σε κόσμους παραμυθένιους. Αν και στο θέατρο τα μέσα δεν μπορεί να είναι ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι κινηματογραφιστές, το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο. Σε αυτό, συμβάλλει και η χρήση της τελευταίας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, η χρήση 3D animation για την αναπαράσταση των δέντρων στο δάσος και τα ειδικά εφέ για τη μεταμόρφωση του Τέρατος σε πρίγκηπα.

Τέλος, η ζωντανή μουσική, κάτι διόλου σύνηθες σε ελληνικές παραστάσεις, τα τραγούδια που ξέρουμε από την ταινία αλλά και η προσθήκη νέων, είναι όλα συντονισμένα από την Alison Pollard, σκηνοθέτη και χορογράφο της παράστασης. Εξαιρετικό το χορευτικό και το τραγούδι όπου οι ηθοποιοί χτυπούν ρυθμικά τα κανατάκια στη ταβέρνα της μικρής πόλης.

Τελικά: Επιστροφή στα παιδικά μας χρόνια μέσα από τραγούδια, χορό και πανδαισία χρωμάτων. Αν και με υπέρτιτλους, τα παιδιά μπορούν εύκολα να την παρακολουθήσουν, καθώς-τα περισσότερα-γνωρίζουν ήδη το παραμύθι. Να μην τη δείτε, μόνο εάν δεν αντέχετε τα πολλά τραγούδια, καθώς η παράσταση έχει διάρκεια 2 ώρες και 30 λεπτά..

INFO: Beauty and the Beast, Θέατρο Badminton (στο διαμορφωμένο σε θέατρο χώρο του ολυμπιακού γηπέδου), Άλσος Στρατού, Γουδή, τηλ.: 210-8840600
Παραστάσεις: Απογευματινή: Σάββατο 16:00, Κυριακή 17:00, Βραδινή: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:30
Τιμές εισιτηρίων: € 75, 65, 55, 45, 35
Προπώληση με πιστωτική κάρτα: 2108840600, www.tickenet.gr, με μετρητά στα Virgin Megastores.
Διάρκεια: 120'

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v