“Ι am a mistake”: Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Μέγαρο

Σε παγκόσμια πρεμιέρα θα παρουσιαστεί το πολυσύνθετο έργο - αντικομφορμιστικό μανιφέστο του δικαιώματος στο σφάλμα "Είμαι Ένα Λάθος" του ανατρεπτικού βέλγου καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ στις 29 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

“Ι am a mistake”: Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Μέγαρο
«Είμαι ένα λάθος» (Ι am a mistake): η ειλικρινής ομολογία του Γιαν Φαμπρ, ενός από τους πιο ανατρεπτικούς δημιουργούς της εποχής μας, έγινε αφορμή για τη γέννηση ενός συνδυαστικού θεάματος σε μουσική Βόλφγκανγκ Ριμ, το οποίο θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 9.00 μ.μ. στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η αθηναϊκή παρουσίαση του έργου σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη της πανευρωπαϊκής περιοδείας του, τους δύο επόμενους μήνες, στη Βιέννη, στο Άμστερνταμ, στο Μπέρμιγχαμ, στο Λουξεμβούργο, στις Βρυξέλλες, στην Κολωνία και στο Παρίσι. Το μικτό αυτό θέαμα χορού, μουσικής και εικόνας του Γιαν Φαμπρ εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Χορός στο Μέγαρο Μουσικής και αποτελεί παραγγελία και παραγωγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συμφωνικών Αιθουσών (ECHO), ο οποίος έχει ως στόχο την προώθηση των καλλιτεχνικών ανταλλαγών και την ανάδειξη και διάδοση της μουσικής δημιουργίας με αφετηρία την κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Η σημαντική αυτή παραγωγή υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Culture 2000), του Μουσικού Ιδρύματος Ερνστ φον Ζήμενς και της Χετ Κοντσέρτγκεμπάου του Άμστερνταμ.

O Γιαν Φαμπρ που υπογράφει το κείμενο, τη χορογραφία, τα σκηνικά και τη σκηνοθεσία της παράστασης, έχει γίνει διάσημος διεθνώς, εδώ και 25 χρόνια, λόγω της αντισυμβατικής και πολυδιάστατης καλλιτεχνικής του προσωπικότητας. Οι φιλότεχνοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ίσως τον Βέλγο χορογράφο, σκηνοθέτη, συγγραφέα και εικαστικό δημιουργό κυρίως από την τελευταία του ιδιότητα, αφού ο Γιαν Φαμπρ είχε συμμετάσχει πριν λίγα χρόνια στην έκθεση Οutlook με ένα τεράστιο μπρούτζινο γλυπτό που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση.

Όσο για τις σκηνικές δραστηριότητές του, μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν πρόσφατα δύο ιδιαίτερα αξιόλογες παραγωγές που ανέβασε στην Αβινιόν («Είμαι αίμα») και στις Βρυξέλλες («Ταγχώυζερ»), ενώ πρόσφατα προσκλήθηκε να σκηνοθετήσει ο ίδιος το έργο του «Ρέκβιεμ για μία μεταμόρφωση» για την Φέλτσενραϊτ-σούλε του Zάλτσμπουργκ.

Το «Είμαι ένα λάθος» γεννήθηκε από ένα πρωτότυπο κείμενο του Γιαν Φαμπρ αφιερωμένο σε δύο εμβληματικούς οραματιστές του σουρεαλισμού, τον Λουίς Μπουνιουέλ και τον Αντονέν Αρτώ, κείμενο που αποφάσισε να μεταφέρει ο ίδιος ο Φαμπρ στη σκηνή. Το «Είμαι ένα λάθος» είναι ένας παραληρηματικός μονόλογος που εξελίσσεται εν τέλει σε ένα αντικομφορμιστικό μανιφέστο του δικαιώματος στο σφάλμα μέσα από εξομολογήσεις και διαμαρτυρίες: «Είμαι πιστός στην απόλαυση που προσπαθεί να με σκοτώσει» δηλώνει ευθαρσώς ο Γιαν Φαμπρ περιφερόμενος επάνω στη σκηνή χωρίς ενοχές με ένα τσιγάρο στο χέρι και οδεύοντας αμετανόητος προς την αυτοκαταστροφή.

«Είμαι ένα λάθος, γιατί διαμορφώνω τη ζωή και τη δουλειά μου οργανικά, κατά την προσωπική κρίση μου, δίχως να νοιάζομαι τι πρέπει να κάνει ή να λέει κανείς» επιμένει ο Γιαν Φαμπρ.

Σε αυτή την εμμονική σχεδόν αναζήτησή του, τον ακολουθούν τα πλάνα της Βελγίδας κινηματογραφίστριας και σκηνοθέτιδος Σαντάλ Ακερμάν, η δουλειά της οποίας πραγματεύεται κυρίως θέματα όπως η ταυτότητα, η σεξουαλικότητα και η πολιτική υπό το πρίσμα ενός μάλλον πεσιμιστικού χιούμορ. Φιλμικές εγκαταστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές αίθουσες τέχνης και φεστιβάλ στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στη Νότια Αμερική, ενώ η φιλμογραφία της περιλαμβάνει πάνω από 40 ταινίες και βίντεο (έγχρωμα και ασπρόμαυρα) μικρού και μεγάλου μήκους.

Ο Γιαν Φαμπρ εμπιστεύτηκε τη μουσική επένδυση του θεάματος «Είμαι ένα λάθος» στον Βόλφγκανγκ Ριμ, έναν από τους σπουδαιότερους και πολυγραφότερους σύγχρονους Γερμανούς συνθέτες, ο οποίος υπηρετεί εδώ και χρόνια με συνέπεια τη σκηνική μουσική. Ο Ριμ θήτευσε αρχικά κοντά στους Βέρνερ, Βέλτε, Φόρτνερ και Σήαρλ και αργότερα δίπλα στον Στόκχαουζεν, στον Χούμπερ και στον Έγκεμπρεχτ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς και στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο ρόλο της αφηγήτριας εμφανίζεται η Χίλντεν βαν Μίγκεμ, ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί και οι χορευτές της ομάδας Troubleyn/Jan Fabre, καθώς και οι τραγουδιστές Ματτίας Χορν και Γιοχάννες Μ. Κέστερς.

Τους ερμηνευτές θα πλαισιώσει το ensemble recherche (ανσάμπλ ρεσέρς) από τη Γερμανία που θα παρουσιάσει το έργο του Ριμς σε α΄ παγκόσμια εκτέλεση. Το εννεαμελές συγκρότημα που είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα σχήματα στο χώρο της σύγχρονης μουσικής δωματίου, έχει στο ενεργητικό του σχεδόν 400 πρώτες παρουσιάσεις συνθέσεων δημιουργών της εποχής μας, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές μουσικοθεατρικές, ραδιοτηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Στην αθηναϊκή του εμφάνιση θα ενισχυθεί από έξι ακόμη έκτακτους σολίστ. Τους μουσικούς και τους τραγουδιστές θα καθοδηγήσει με την μπαγκέτα του ο αχιμουσικός Λούκας Βις.

Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και οι τιμές διαμορφώνονται στα 10 € (Φοιτητικά), 16 €, 30 €, 43 € και 60 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v