Αόρατες Πόλεις: Ο Μάρκο Πόλο στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Βασισμένη στις "Αόρατες Πόλεις" του Ίταλο Καλβίνο και τα "Ταξίδια" του Μάρκο Πόλο, η παράσταση της εταιρείας θεάτρου UtopiArt που παρουσιάζεται στις 9 - 11 και 15 – 18 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης διερευνά τις "αόρατες αιτίες για τις οποίες οι πόλεις ζούσαν, και για τις οποίες ίσως, μετά το θάνατό τους, θα ξαναζήσουν".

Αόρατες Πόλεις: Ο Μάρκο Πόλο στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Η παράσταση «Οι Αόρατες Πόλεις» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο και το βιβλίο «Τα Ταξίδια» του Μάρκο Πόλο. Πρόκειται για ένα θεατρικό ταξίδι στις πόλεις του ονείρου με σύγχρονη, ποιητική φόρμα.

Αναζητώντας εννοιολογική συγγένεια του χώρου της παράστασης και του δραματουργικού κόσμου του κειμένου και με αφετηρία το στοιχείο της Ανατολής, που τόσο έντονα διέπει την ιστορική περίοδο που αντιστοιχεί στα ταξίδια του Μάρκο Πόλο, η Εταιρεία Θεάτρου UtopiArt παρουσιάζει την καινοτόμο αυτή δράση στο Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, ο Ενετός έμπορος Μάρκο Πόλο βρίσκεται στην Ασία και καταλήγει να υπηρετεί τον αυτοκράτορα των Ταρτάρων Κουμπλάι Χαν για 17 ολόκληρα χρόνια. Ως «ανιχνευτής» της αχανούς αυτοκρατορίας του Μεγάλου Χαν, καλείται συνεχώς να του διηγείται ιστορίες από τις πόλεις που επισκέπτεται στις τέσσερεις γωνιές της Ασίας.

Η μεταφορά στο έτος 2007 θέλει την ψυχή του Μάρκο Πόλο μυστηριώδη ταξιδιώτισσα παγιδευμένη από καιρό σ’ έναν κόσμο ατέρμονης αφήγησης. Εξακολουθεί να διηγείται τις ίδιες ιστορίες, οι οποίες όμως έχουν πλέον αποτινάξει οτιδήποτε περιττό. Το πέρασμα του χρόνου έχει αναπόφευκτα εγγράψει στο σώμα της αφήγησης επιμύθια. Καθώς οι αφηγήσεις πλέον χαρτογραφούν μηχανισμούς λειτουργίας της ανθρώπινης φύσης οι πόλεις εξαϋλώνονται, γίνονται «αόρατες».

Το απόσταγμα των συλλογικών εμπειριών της ανθρωπότητας συμπυκνώνεται για να χωρέσει στο τίποτα. Και «…ακούμε τις αόρατες αιτίες για τις οποίες οι πόλεις ζούσαν, και για τις οποίες ίσως, μετά το θάνατό τους, θα ξαναζήσουν».

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τιμπλαλέξη
Πρωταγωνιστεί η Εύα Κουκούτση
Φωτιστικός σχεδιασμός:
Έλενα Μαργαριτίδη

Η παράσταση «Οι Αόρατες Πόλεις» πρωτοπαρουσιάστηκε στον Πύργο Μπαζαίου σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Νάξου τον περασμένο Αύγουστο. Τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 20:30
Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 14:00 και 20:30
Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 20:30
Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 14:00 και 20:30

Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12 (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
Πληροφορίες: Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, τηλ.: 210 3251311
Εταιρεία Θεάτρου UtopiΑrt, τηλ.: 210 7470688 & www.utopiart.gr

Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου παράστασης, δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων, ούτε προπώληση εισιτηρίων, κατά συνέπεια θα τηρείται απλώς σειρά προτεραιότητας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v