Θ. Αθερίδης: "Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει" στο Μικρό Παλλάς

Μπροστά από το ματιά του περνά η ζωή του Θοδωρή Αθερίδη, και μαζί ακολουθούν όλα τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην καθημερινότητα αλλά και τον θάνατό του. Η ευφυής κωμωδία συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο "Μικρό Παλλάς". 
Θ. Αθερίδης: Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει στο Μικρό Παλλάς
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την υπόθεση: Είναι Μεγάλη Παρασκευή και βρισκόμαστε στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Σώστη. Η μέρα της κηδείας του άτυχου, αλκοολικού Μπίλυ έχει φτάσει και η παρέα ενός θιάσου αναλαμβάνει να «παίξει» την ζωή του. Όλη η ζωή του περνά μπροστά από τα μάτια του σαν ταινία. Οι στιγμές στο Δημοτικό σχολείο, η απόφαση να γίνει γιατρός, οι γνωριμίες και οι έρωτες του Μπίλυ. Η Λένα, η κυρία Σοφία, ο νεωκόρος Νέστορας, η Ουρανία και η Μπάμπολα είναι τα πρόσωπα που διαμορφώνουν και κύριως μπερδεύουν την ζωή του. Ο Μπίλυ θα περάσει και δύσκολα χρόνια όταν το ποτό θα γίνει η καθημερινότητά του. Έτσι, θα έρθει η ώρα του θανάτου. Ο θάνατος όμως θα είναι από φυσικά αίτια; Και ο «Ζολώτας», ο κλέφτης κοσμημάτων, τί ρόλο θα παίξει στο τέλος του Μπίλυ; Δολοφονία η αυτοκτονία; Η κωμική ιστορία περιπλέκεται και η παρέα θα πρέπει να λύσει το μυστήριο.

Η παράσταση: Η κωμική παράσταση «Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει» ανεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η προσέλευση των θεατών αποδεικνύει (για ακόμη μία φόρα, μετά την επιτυχημένη παράσταση «Μία μέλισσα τον Αύγουστο») το ταλέντο του Θοδωρή Αθερίδη, στη συγγραφή και στη σκηνοθεσία. Πλάθοντας κωμικές ιστορίες, σατυρίζει την επικαιρότητα χωρίς ωστόσο να λείπει το συναίσθημα.

Οι ηθοποιοί του μιλούν τόσο για τα γνωστά θαύματα που πολλοί υποστηρίζουν ότι συμβαίνουν σε διάφορες εκκλησίες όσο και για τους γνωστούς-αγνώστους αναρχικούς. Τα θέματα αυτά προκαλούν συνεχώς το αυθόρμητο γέλιο, κάποια στιγμή όμως οι αποκαλύψεις σοκάρουν και το γέλιο κόβεται απότομα...

Οι ηθοποιοί του θιάσου κινούνται πέρα-δώθε στη σκηνή αλλά και στην πλατεία του θεάτρου «Μικρό Παλλάς», προσπαθώντας να φωτίσουν ορισμένες πτυχές της ζωής του νεκρού Μπίλυ. Μέσα από συνεχείς αναχρονισμούς παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή Μπίλυ (Θοδωρής Αθερίδης), με πατερίτσες και κολάρο, να χορεύει τον χορό του Ησαϊα με την Ουρανία (Βίκυ Βολιώτη). Εξαιρετική στον ρόλο της αγνής και ερωτευμένης Ουρανίας η Βίκυ Βολιώτη. Αλλά και σαν μικρούλα Ουρανία, ο ρόλος της ταιριάζει και πείθει με την ανεμελιά της.

Κάθε άλλο παρά κλασικός παπάς είναι ο πατήρ-Αναστάσιος (Μιχάλης Μαρίνος). Υπάρχουν φορές που πράγματι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Ο Αναστάσιος, άλλοτε Αναστάσιμος αλλά και...Νηστίσιμος, είναι ένας χαρούμενος γκέι που προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα στιγμιότυπα που παρακολουθούμε από την ζωή του Μπίλυ. Απολαυστικός στον ρόλο του παπά ο Μιχάλης Μαρίνος, καθώς τόσο η ομιλία του όσο και οι κινήσεις του είναι ιδιαίτερα δουλεμένες.

Στην παρέα προστίθεται η Μπάμπολα (Σμαράγδα Καρύδη), η οποία έχει διπλό ρόλο. Από τη μία εμφανίζεται με μεγάλη μύτη και περούκα, ως η σύντροφος του Μπίλυ και από την άλλη είναι η μικρή Λένα, συμμαθήτρια του πεθαμένου Μπίλυ. Κωμικός ο πρώτος ρόλος, ξεσηκώνει το κοινό με το αστείο παρουσιαστικό και με την μεταμόρφωσή της. Περισσότερο συναισθηματικός ο ρόλος της Λένας συγκινεί και προβληματίζει κυρίως τους γονείς.

Από την διανομή, ξεχωρίζει η Νατάσσα Κοτσοβού, όχι τόσο ως πεθερά του Μπίλυ αλλά ως πατέρας της Ουρανίας. Δάσκαλος, με χωριάτικη προφορά, που γυρίζει στα καφενεία και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη μικρή Λένα. Με ένα κομπολόι στο χέρι και με μάγκικο ύφος ανατρέπει την πορεία της ιστορίας του αλκοολικού Μπίλυ.

Ιδιαιτερότητα παρουσιάζει ο ρόλος του νεωκόρου Νέστορα (Γιώργος Κορμανός). Ο ίδιος αναλαμβάνει χρέη σκηνοθέτη παρόλο που είναι χαζούλης και με πρόβλημα στην ομιλία. Η Έβελυν Σιούπη ντύνει το Νέστορα με ένα πουλόβερ καρό και ψηλοκάβαλο παντελόνι μεγενθύνοντας το πρόβλημά του.

Τον ρόλο του Νέστορα σε μικρή ηλικία υποδύεται ο Χρήστος Πλαϊνης. Εξαιρετικός είναι και στον ρόλο του κλέφτη κοσμημάτων «Ζολώτα». Περιφέρεται στον χώρο του θεάτρου με ένα πιστόλι αναζητώντας τον άτυχο Μπίλυ ενώ οι ατάκες του κάνουν το κοινό να ξεσπάσει σε αυθόρμητα γέλια.

Ο θίασος κινείται στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Σώστη, η κατασκευή του οποίου οφείλεται στον ταλαντούχο σκηνογράφο Γιώργο Γαβαλά. Άπειρα ασημένια φυλαχτά, ένα δισκοπότηρο και ένας επιτάφιος μας μεταφέρουν σε ένα κλίμα κάθε άλλο παρά χριστιανικό.

Τα χρωματιστά παιχνίδια, άλλοτε μωβ και άλλοτε πράσινα, έχουν την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ και η μουσική επιμέλεια ανήκει στους Θοδωρή Αθερίδη και Γιώργο Σκληρό. Η σκηνή του χορευτικού με μουσική υπόκρουση το πασίγνωστου «In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight…» είναι ξεχωριστή.

Τελικά: Δύο ώρες γεμάτες δράση, ανατροπές και ρυθμό. Στα θετικά της παράστασης η περιορισμένη χρήση βωμολοχιών, κάτι που δεν συναντούμε συνήθως στις σύγχρονες θεατρικές κωμωδίες.

INFO: "Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει" του Θοδωρή Αθερίδη. Θέατρο «Μικρό Παλλάς»: Στοά Σπυρομήλιου και Αμερικής 2, Αθήνα, τηλ: 2103210025. Παραστάσεις: Σάββατο (λαϊκή), Κυριακή 18:15, Τετάρτη 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:15. Τιμές εισιτηρίων: 24 €, λαϊκή-φοιτητικό 18 €, για θεατές κάτω των 25 και άνω των 65 ετών 18 €. Διάρκεια: 120 ΄
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v