Pilobolus Dance Theatre: "Best Of"... χορός!

Η πιο πρωτοποριακή ομάδα εικαστικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο, η Pilobolus Dance Theater, έρχεται στην Αθήνα για 4 μόνο εντυπωσιακές παραστάσεις που θα μας μυήσουν στον κόσμο της μαγείας και της φαντασίας.  
Pilobolus Dance Theatre: Best Of... χορός!
Ο χορός που λέγεται... Pilobolus

Πώς να περιγράψει κανείς τον χορό των Pilobolus; Σαν ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας; Σαν μία δημιουργία που ξεφεύγει από τα όρια του δυνατού; Σαν ένα θέαμα που είναι μαγικό; Πολλά μπορεί να πεί κανείς για την τέχνη των Pilobolus, αλλά τίποτε δεν θα μπορέσει να αντιληφθεί εάν δεν ζήσει, σε μία live παράσταση, την εμπειρία που λέγεται... «Pilobolus».

To όνομα του Pilobolus Dance Theatre είναι σήμερα συνώνυμο με την γέννηση της πρωτοπορίας στον σύγχρονο χορό. Ήταν το πρώτο συγκρότημα της Αμερικής που αγνόησε τις συμβατικές τεχνικές του χορού και ξεπέρασε τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Είναι η ομάδα που συνεχίζει να δημιουργεί με διαρκή ανανέωση των χορευτών της επί 36 χρόνια, έχοντας σαν ιδανικό το ομαδικό πνεύμα και τον αυτοσχεδιασμό.

Οι Pilobolus πρότειναν μία άλλη γλώσσα στον σύγχρονο χορό. Τόσο μαγική, τόσο ονειρική αλλά και τόσο πραγματική. Απαράμιλλης ομορφιάς οι «πίνακες» που παρουσιάζουν με τα σώματά τους. Στάσεις και κίνηση εναλλάσσονται στις ευρηματικές τους χορογραφίες οι οποίες εκφράζουν την σύγχρονη ζωή με την δική τους ματιά, με την δική τους τέχνη. Μία γλώσσα του σώματος που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν, όταν οι Pilobolus έγιναν μία ομάδα με διεθνή αναγνώριση, απήχηση και επιρροή.

Η ομάδα και η πορεία της στον κόσμο.

Μόζες Πέντλετον, Τζόναθαν Γουόκεν, Ρόμπυ Μπερνέτ και Μάϊκλ Τρέϊσυ: Τέσσερεις σπουδαστές χορού συναντιούνται το 1971 στην τάξη της Άλισον Τσέϊς στο Κολλέγιο του Ντάρτμουθ και... ο μύθος αρχίζει!

Στο πρόσφορο αυτό έδαφος, οι μαθητές της καθηγήτριας χορού Alison Chase εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την ομάδα που θα ανέτρεπε μια για πάντα τα χορευτικά δεδομένα. Αυτό που προέκυψε ήταν μία πρωτόγνωρη εξέλιξη στο χορό και μια προσέγγιση στην έννοια της συνύπαρξης που κανείς δεν είχε ξαναδεί. Αντλώντας έμπνευση από πολλές διαφορετικές παραδόσεις και ένα απίστευτο απόθεμα φαντασίας και χιούμορ, η ομάδα κέρδισε αμέσως το κοινό, ενώ μετατράπηκε γρήγορα σε αυτάρκη οργανισμό του οποίου τα μέλη χορεύουν, χορογραφούν και διαχειρίζονται εξ’ ολοκλήρου την καλλιτεχνική τους δράση.

Η ομάδα πήρε το όνομά της από τον Pilobolus Crystallinus, ένα μικροσκοπικό, νευρώδη μύκητα που αγαπά τον ήλιο και αναπτύσσεται σε περιοχές με βλάστηση.

Παρά την τεράστια επιτυχία τους, δεν απαρνήθηκαν ποτέ τη γενεσιουργό δύναμή τους. Παραμένουν ένα δεμένο σύνολο με έναν γενικό διευθυντή, τρεις καλλιτεχνικούς διευθυντές και ένα ανανεούμενο σχήμα επτά χορευτών συνεισφέροντας από κοινού στην παραγωγή νέου υλικού. Τρεις δεκαετίες ενεργούς παρουσίας και συμβολής στην εξέλιξη της τέχνης του χορού, με εξαιρετικά δημοφιλές και ποικίλο ρεπερτόριο, εδραιώνουν το προφίλ της ομάδας ως μια καλλιτεχνική κολεκτίβα εκπληκτικής γονιμότητας και μακροζωίας.

Η ομάδα έχει τη βάση της στο Connecticut, αλλά δίνει παραστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι χορογραφίες της αποτελούν πλέον μέρος του ρεπερτορίου πολλών μεγάλων μπαλέτων στις Η.Π.Α. (μπαλέτα Joffrey, Feld, Ohio, Arizona, Aspen/ Santa Fe κ.ά.), αλλά και της Ευρώπης: του Εθνικού Μπαλέτου του Nancy και του Lorraine, του Μπαλέτου του Ρήνου στη τη Χορωδία Monteverdi του John Eliot Gardiner, το English Baroque Soloists και το Κουαρτέτο Εγχόρδων St. Lawrence.

Από το 1973, η ομάδα εμφανίζεται κάθε χρόνο στο American Dance Festival (Φεστιβάλ Αμερικανικού Χορού), που έχει μάλιστα χρηματοδοτήσει πολλές από τις παραστάσεις τους. Εμφανίστηκαν για δύο συνεχόμενες σαιζόν στο Broadway και τα τελευταία χρόνια δίνουν παραστάσεις κάθε χρόνο επί ένα μήνα στο Joyce Theatre της Νέας Υόρκης. Έχουν εμφανιστεί με τεράστια επιτυχία στο θέατρο Sadler’s Wells του Λονδίνου, το Teatro Olimpico της Ρώμης, το Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης και το Téâtre de la Ville στο Παρίσι, ενώ έχουν περιοδεύσει εκτενώς στη Νότιο Αμερική, τη Μέση και την Άπω Ανατολή, τη Ρωσία και την Ευρώπη.

Παρόλο που η ομάδα έχει εδραιωθεί πια ως μια ισχυρή δύναμη, συνεχίζει να εξελίσσεται, να διευρύνει το ρεπερτόριό της και να βελτιώνει τις ασυνήθιστες τεχνικές της. Το ενεργητικό της συμπεριλαμβάνει πάνω από 95 χορογραφίες, η κάθε μία το ίδιο εντυπωσιακή και απροσδόκητη.

Η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής εμφάνιση των Pilobolus στην Ελλάδα, έγινε το 2003, με τις δύο πολυσυζητημένες εμφανίσεις τους στο Ηρώδειο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν αρκετές εβδομάδες πριν τις παραστάσεις.

Την προηγούμενη άνοιξη, οι Pilobolus έγιναν ακόμη περισσότερο γνωστοί στο ελληνικό κοινό -μέσω τηλεόρασης- με τη συγκλονιστική τους εμφάνιση στη φετινή, 79η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ. Οι έξι μαγικές χορογραφίες σκιών που παρουσίασαν πίσω από τις κουρτίνες του Kodak Theatre στο Hollywood, -την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρη την υφήλιο- προκάλεσε αίσθηση και αποθεώθηκε από τους επιφανείς εκπροσώπους της 7ης Τέχνης που παρευρέθηκαν στην 79η Τελετή Απονομής των Όσκαρ.

Έχουν κερδίσει πολλά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις, όπως το Βραβείο Κριτικών του Βερολίνου και του New England Theatre Conference, το βραβείο Brandeis, το Connecticut Commission on the Arts Award for Excellence, και το Primetime Emmy Award (1997). Το 2000, οι Pilobolus τιμήθηκαν με το Samuel H. Scripps American Dance Festival Award για τη μακρόχρονη προσφορά τους στη χορογραφία, ενώ το 2004 εμφανίστηκαν για εξήντα ολόκληρα λεπτά στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Το 2006, οι Jonathan Wolken, Robby Barnett και Michael Tracy (οι σημερινοί τρεις καλλιτεχνικοί διευθυντές) έλαβαν την επιχορήγηση Kenneth and Harle Montgomery από το Dartmouth College.

Οι Pilobolus για άλλη μία φορά στην Ελλάδα

Η εκπληκτική αυτή χορευτική ομάδα, έρχεται για μία ακόμα φορά στην Ελλάδα, με την παράσταση "Best Of" την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και για τέσσερις παραστάσεις (30 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Badminton. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει από το Ticketnet.gr  (τηλ. 210 88 40 600), από τα Virgin Megastores (Αθήνα: Σταδίου 7-9, Σύνταγμα, 210 3314788, Μαρούσι- The Mall: Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, 210 6300224, Ρέντη: Π. Ράλλη & Θηβών, Village Park, 210 4251760) αλλά και από τα ταμεία του Θεάτρου Badminton (Άλσος Στρατού, Γουδή, 211 1086024).

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής:

ΖΩΝΗ     ΤΙΜΗ
Α                 85 €
Β                 70 €
Γ                 65 €
Δ                 50 €
Ε                 30 €
Φοιτητικό:   20 € 
 
* Για τις παραστάσεις της Δευτέρας 29/10, της Τετάρτης 31/10 και της Πέμπτης 1/11 και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων ισχύουν ειδικές τιμές για την αγορά εισιτηρών μέσω του Ticketnet.gr, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής: Α' Ζώνη: 65 ευρώ, Β', Γ' Ζώνη: 50 ευρώ, Δ' Ζώνη: 30 ευρώ και Ε' Ζώνη: 30 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v