4η Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού: Τα πρώτα βήματα της τέχνης

Σε ένα πολυ-πολιτισμικό μωσαϊκό, νέοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες των βαλκανικών θα παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα πρώτα τους βήματα στο σύγχρονο χορό.
4η Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού: Τα πρώτα βήματα της τέχνης
Την ευκαιρία να πάρουν μία γεύση από τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο χορό θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν την 4η Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού στις 11, 12 & 13 Οκτωβρίου στις αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η πλατφόρμα γίνεται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Πραγματοποιείται επίσης με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του European Cultural Foundation, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, του Goethe Institut Athens, του Griffon Dance co. και του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρα Ντάνκαν.

Η Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού (BDP) διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί τη μοναδική μπιενάλε σύγχρονου χορού που παρουσιάζει έργα νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών από την περιοχή των Βαλκανίων.

Στο κέντρο της πλατφόρμας βρίσκεται μία διεθνή ομάδα διοργάνωσης και επιλογής των έργων καθώς και οι καλλιτέχνες, που εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας με γνώμονα την αναγνώριση του πολυ-πολιτισμικού μωσαϊκού της περιοχής, την αναγκαιότητα για διάλογο και επικοινωνία, και την προώθηση των διεθνών συνεργασιών και συμπαραγωγών. Τη φετινή επιτροπή αποτελούν οι Χ. Πολυχρονιάδου –Ελλάδα, T. Iossifova –Βουλγαρία, I. Sukarova –πΓΔΜ, M. Braniste –Ρουμανία, N. Zavolovšek –Σλοβενία, A. Vujanović –Σερβία.

«Σκοπός της πλατφόρμας είναι να βοηθήσει και να αναδείξει τη δουλειά βαλκάνιων καλλιτεχνών και να εισάγει μία περιοχή, όπου ο σύγχρονος χορός βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα, στον παγκόσμιο χάρτη της χορευτικής δημιουργίας. Επίσης να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους καλλιτέχνες, και να θεσπίσει αυθεντικές καλλιτεχνικές συνεργασίες πέρα από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην περιοχή» υπογραμμίζει η Χριστίνα Πολυχρονιάδου που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην επιτροπή.

Φέτος, εισάγεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα της Πλατφόρμας μία σειρά σεμιναρίων για επαγγελματίες του χορού με θέμα: τη δραματουργία του χορού και τη διοίκηση καλλιτεχνών και ομάδων παραστατικών τεχνών.

Η τέταρτη μπιενάλε χορού που γίνεται στην Αθήνα αποτελεί συνδιοργάνωση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των FuΙΙ House Promotion (Ελλάδα), Τhe Red House (Βουλγαρία), Lokomotiva (πΓΔΜ), Artlink (Ρουμανία), Exodos (Σλοβενία), και Per.Art (Σερβία). Η φετινή διοργάνωση, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή βαλκανικών κρατών, θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, την πΓΔΜ, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Κροατία, και τη Σλοβενία.

Η τιμή των εισιτηρίων για τις παραστάσεις είναι: 25€, 16€ και 6€(φοιτητικά)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v