Χίλιες & μία νύχτες στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Η ιστορία του βασιλιά Σαχριάρ και της Σαχραζάτ και τα ταξίδια του Σεβάχ του Θαλασσινού ζωντανεύουν με την αφήγηση, τα τραγούδια και τους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς της παραμυθούς Σάσα Βούλγαρη, κάθε Τετάρτη έως τις 13 Ιουνίου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί τον Μάιο, στο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη με μια επιλογή ιστοριών από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και περιλαμβάνει τις παρακάτω ιστορίες:

• Η ιστορία του βασιλιά Σαχριάρ και του αδελφού του Σαχζαμάν

• Η Σαχραζάτ

• Η ιστορία του Σεβάχ του Στεριανού και του Σεβάχ του Θαλασσινού

• Τα ταξίδια του Σεβάχ του Θαλασσινού.

Χίλιες και Μια Νύχτες χρειάστηκε η Σαχραζάτ για να πείσει το βασιλιά Σαχριάρ να την αφήσει να ζήσει. Χίλιες και Μια Νύχτες πλάγιαζε μαζί του κάθε βράδυ και η ζωή της κρέμονταν από μια ιστορία.

Χίλιες και Μια Νύχτες ένας άντρας και μια γυναίκα συνευρίσκονται, μαθαίνουν ο ένας τον άλλο, κι εκείνη μαλακώνει την πληγή του, του μαθαίνει τη ζωή, τον ίδιο του τον εαυτό, παρηγορώντας τον σιγά σιγά, μέσα από τις ιστορίες της: ιστορίες ανθρώπων που έζησαν πριν από μας.

Χίλιες και Μια Νύχτες και μια γυναίκα, η Σαχραζάτ, αφηγείται σ’ έναν πληγωμένο άντρα, μια ιστορία αντρική: τις περιπέτειες του Σεβάχ του Θαλασσινού.

Και του διδάσκει χωρίς διδασκαλία πως όλα τα βάσανα κάποτε τελειώνουν, όλες οι πληγές κάποτε κλείνουν… και μένει αυτό που από πάντα είχε την αξία του, πέρα από κάθε σκοπό: το ίδιο το ταξίδι.

Προς τα μέσα ή προς τα έξω.

Το πρόγραμμα αφήγησης Χίλιες και Μία Νύχτες που σχεδιάστηκε από τη Σάσα Βούλγαρη με νέα ανανεωμένη μορφή, ειδικά για το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, περιλαμβάνει ιστορίες από τα ταξίδια του Σεβάχ του Θαλασσινού και διανθίζεται με τραγούδια και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς από την ίδια την αφηγήτρια.

Σχεδιασμός ρούχων: Κωνσταντίνα Μπαμπέτα

Οι αφηγήσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, κάθε Τετάρτη έως τις 13 Ιουνίου 2007, ώρα: 20.00.

Διαρκεί περίπου 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: τηλ. 210-3251311, από Τρίτη έως Κυριακή 9:00–15:00 και Τετάρτη 9:00-21:00

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Κεραμεικός

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v