Εφυγε ο Νίκος Κούρκουλος

Απεβίωσε πριν από λίγη ώρα ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σκηνής και της οθόνης, Νίκος Κούρκουλος. Ο Νίκος Κούρκουλος τα τελευταία δεκατρία χρόνια υπηρετούσε την τέχνη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Εφυγε ο Νίκος Κούρκουλος

Απεβίωσε πριν από λίγη ώρα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Νίκος Κουρκουλος.

Ο Νίκος Κούρκουλος έπασχε από καρκίνο και τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ν. Κούρκουλος αγάπησε πολύ τον αθλητισμό, στο γυμνάσιο έγινε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και, όπως ο ίδιος είχε πει, εντελώς τυχαία, διαβάζοντας βιβλία για το θέατρο, πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός.

Στην απόφασή του αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Μάνος Κατράκης, τον οποίο ο Κούρκουλος εκτιμούσε απεριόριστα και τον καθοδήγησε να δώσει εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1958.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1959, με τον θίασο της Ελλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν στην ”Κυρία με τις καμέλιες” του Αλ Δουμά.

Στα στούντιο του Φίνου, έκανε μεγάλη αίσθηση με τον ”Κατήφορο” και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ταινίες που πρόβαλαν στο πρόσωπό του το πρότυπο του σκληρού αλλά καλόκαρδου άντρα που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ανθρωπιά: ”Λόλα”, ”Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”, ”Κατηγορώ τους ανθρώπους”, ”Κοινωνία ώρα μηδέν”, είναι κάποιες απο τις ταινίες που τον έκαναν το πιο εμπορικό όνομα της δεκαετίας του ’60.

Βραβεύτηκε δύο φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με βραβεία α’ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στους Αδίστακτους (1965) και τον Αστραπόγιαννο (1970).

Επαιξε όλα τα είδη θεάτρου, απο βουλβάρτο έως αρχαία τραγωδία με πολλούς θιάσους: της Μ. Ανουσάκη στη Μήδεια, της Ελ. Βεργή στη ”Νίκη χωρίς φτερά” του Μ. Αντερσον, της Βέμπο στο ”Δίλημμα του Κυρίου Ρόουντς του Γκρ. Γκρην”, της Βίλμας Κύρου, στην ”Ηλίθια” του Μ. Ασάρ, στον θιάσο της Ελλης Λαμπέτη και την ”Μικρή μας πόλη του Θ. Ουάιλντερ”, με την Τζένη Καρέζη στην ”Γειτονιά των Αγγέλων” του Ι. Καμπανέλη, σε μουσική Θεοδωράκη, απ’όπου και το διάσημο ντουέτο του με την Καρέζη όταν τραγουδούν ”Στρώσε το στρώμα σου για δυο”, στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μ. Κατράκη με ”Ιούλιο Καίσαρα” του Σέξπηρ, κα.

Εμφανίστηκε στο Μπρόντγουέη με τη Μελίνα Μερκούρη στο Ιλια Ντάρλινγκ, του Ζυλ Ντασέν.

Το 1972 συγκροτεί δικό του θίασο και δύο χρόνια αργότερα τον στεγάζει, στο δικό του θέατρο, το ”Κάπα”, όπου πρωταγωνιστεί στον Γλάρο, του Τσέχωφ, στην Οπερα της Πεντάρας, του Μπρεχτ, την Επιστροφή, του Πίντερ. Ψηλά απο τη Γέφυρα του Μίλερ, Στη φωλιά του Κούκου του Βάσερμαν κα.

Ερμήνευσε το 1982 τον Οιδίποδα Τύραννο, του Σοφοκλή, με το Εθνικό στην Επίδαυρο.

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν με τον Φιλοκτήτη, του Σοφοκλή, πάλι με το Εθνικό, του οποίου έγινε διευθυντής, το 1994.

Ο Νίκος Κούρκουλος, επέμενε να πηγαίνει στο γραφείο του στο Εθνικό μέχρι τέλους, αν και η αρρώστια του είχε διαγνωσθεί από το 2001.

Αλλωστε είχε κάνει προσωπικό του θέμα το πρόβλημα της αποκατάστασης του κτιρίου στην Αγ. Κωνσταντίνου, χωρίς όμως μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Ανοιξε τις, για χρόνια κλειστές, πόρτες του Εθνικού Θεάτρου σε όλους τους ηθοποιούς, έκανε τον θίασο περιοδεύοντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησε σε μετακλήσεις ξένων σκηνοθετών, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ιδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την παιδική Σκηνή του Θεάτρου, ενώ στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ ”Βίρα της άγκυρες” των Β. Παπαθανασίου- Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή, ως το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

Ο Νίκος Κούρκουλος είχε τέσσερα παιδιά. Δύο απο τον πρώτο γάμο του με την Μελίτα, την Μελίτα και τον ηθοποιό Αλκη Κούρκουλο και την Εριέτα και τον Φίλιππο, από την Μαριάννα Λάτση, δεύτερη σύζυγό του.

Ο υπουργός Πολιτισμού. Γ. Βουλγαράκης, σχολιάζοντας το θάνατο του Νίκυο Κούρκουλου είπε:

”Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το χαμό του Νίκου Κούρκουλου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της τέχνης αλλά και ένας άνθρωπος με βαθιά αξιοπρέπεια και ήθος.

Η πολύχρονη, δημιουργική και συνεχής παρουσία του στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου τον ανέδειξαν ως έναν από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές, με μεγάλες επιτυχίες, βραβεία και πλατιά αναγνώριση.

Ως θιασάρχης και ως ιδρυτής του θεάτρου Κάππα, ο Νίκος Κούρκουλος υπηρέτησε τη δραματική τέχνη με πάθος και αφοσίωση.

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, ως επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, εργάστηκε με όραμα και πίστη για την αναβάθμιση της Πρώτης Κρατικής Σκηνής της χώρας.

Το έργο του υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό. Με την προσωπική συμβολή του το Εθνικό Θέατρο ανέδειξε ένα σύγχρονο πρόσωπο και αποτέλεσε πόλο έλξης όλων των δημιουργικών δυνάμεων του θεατρικού χώρου.

Η απώλεια του Νίκου Κούρκουλου αφήνει πιο φτωχό το ελληνικό θέατρο”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v