ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Μια άλλη ματιά στον Σαίξπηρ στο θέατρο Παραμυθίας

Μια ερωτική ιστορία του Σαίξπηρ, ειδωμένη με την ”αιρετική” ματιά του Steven Berkoff ανεβαίνει από την προσεχή Δευτέρα στο θέατρο της Παραμυθίας. ”Η κρυφή ερωτική ζωή της Οφηλίας” σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου φιλοδοξεί να μοιράσει ισομερώς την ενέργειά της ανάμεσα στο κείμενο, τη μουσική, την κίνηση και την εικόνα.

Μια άλλη ματιά στον Σαίξπηρ στο θέατρο Παραμυθίας

”Η κρυφή ερωτική ζωή της Οφηλίας”, ένα έργο- μελέτη του Steven Berkoff, πάνω σε έναν από τους πιο διάσημους έρωτες του Shakespeare αυτόν του Άμλετ και της Οφηλίας, ανεβαίνει στο Θέατρο Παραμυθίας από τις 22 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου, η οποία ενσαρκώνει επίσης την Οφηλία, μαζί με το Μιχάλη Γεωργακόπουλο στο ρόλο του Άμλετ.

O συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός Steven Berkoff μια από τις σημαντικότερες και ταυτόχρονα πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του σύγχρονου Βρετανικού αλλά και παγκόσμιου θεάτρου, καταθέτει στην ”Κρυφή ερωτική ζωή της Οφηλίας” μια αποσαφηνισμένη οπτική γωνία στη διαχρονικότητα του Shakespeare.

Και σε αυτό το έργο ο Berkoff δίνει το στίγμα του και θέτει στο προσκήνιο εκ νέου την αντισυμβατικότητα που με τόσο λεπτομερειακό τρόπο χαρακτηρίζει τα έργα του.

Με αφορμή τον Άμλετ του William Shakespeare, ο Steven Berkoff πλησιάζει τον Άμλετ και την Οφηλία εικάζοντας τη μεταξύ τους ερωτική αλληλογραφία κατά τη διάρκεια των διαδραματιζομένων γεγονότων στο έργο του Shakespeare. Δημιουργεί ένα θεατρικό έργο που κινείται οριακά ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και της πραγματικότητας, της φαντασίωσης και της πραγματικότητας.

Ένα έργο με αυστηρά προκαθορισμένη δομή, με αυστηρά προκαθορισμένο τέλος, το τέλος που ”δανείζεται” από το διάσημο έργο που προηγήθηκε.

Ένα έργο που δεν αποφασίζει για τον εαυτό του. Τόσο ο Άμλετ, όσο και η Οφηλία του Berkoff, πράττουν όπως ακριβώς ο Shakespeare καθόρισε. Το μόνο που μπορούν να ελέγξουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους είναι η σκέψη, η φαντασία, η φαντασίωση.

Αυτήν εκφράζουν, αυτή διατυπώνουν στα γράμματά τους. Τη φαντασία που δεν χαλαναγωγείται, ούτε υπαγορεύεται από τους κανόνες, τις αρχές και τις επιταγές της κοινωνίας της εποχής. Η φαντασία που τελικά θα απορροφηθεί από τα πραγματικά γεγονότα που καθορίζουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες του έργου Άμλετ του Shakespeare.

Τα έργα του Steven Berkoff έχουν απασχολήσει την παγκόσμια θεατρική κοινότητα και έχουν κερδίσει κοινό και κριτικούς. Ανάμεσα τους είναι και τα: ”Metamorphosis”, ”The Trial” (διασκευές στο έργο του Κάφκα), ”Agamemnon” (διασκευή στο έργο του Αισχύλου), ”East”, ”West”, ”Decadence”, ”Acapulco” και άλλα.

Έχει συμμετάσχει σε ταινίες ως ηθοποιός όπως, ”Το κουρδιστό πορτοκάλι”, ”Barry Lyndon”, ”Rambo” και άλλες. Σκηνοθέτησε και συμπρωταγωνίστησε με την Joan Collins στην κινηματογραφική μεταφορά του δικού του έργου ”Decadence”.

H παράσταση ”Η κρυφή ερωτική ζωή της Οφηλίας” που ανεβαίνει στις 22 Ιανουαρίου για κάθε Δευτέρα και Τρίτη, επικεντρώνεται στην ισομερή έκφραση κειμένου, μουσικής, κίνησης, εικόνας, των επιμέρους δηλαδή στοιχείων που συνθέτουν το σύνολο της θεατρικής πράξης όπως αυτή αποτυπώνεται στο έργο.

Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου, Σκηνικά: Ραλλού Παναγιώτου Μουσική: Άρης Σιαφάς, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη ; Koστουμια: Ιωάννα Τσάμη, Παίζουν: Μιχάλης Γεωργακόπουλος, Αγγελίτα Τσούγκου.

Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27, Κεραμεικός

τηλ. 210 3457904, 6977 695999

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από 22 Ιανουαρίου 2007, 21:30

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v