Καβαφικές ”Φωνές” στον 21ο αιώνα

Την παράσταση ”Φωνές”, βασισμένη αποκλειστικά σε κείμενα του Κ.Π. Καβάφη παρουσιάζει από τις 3 μέχρι τις 14 Μαΐου η Εταιρεία Πολιτισμού ”Σύνθεση” στο Θέατρο Αθηνών, με στόχο να αφηγηθεί τα σημαντικά θέματα και σταθμούς της ζωής και της αισθητικής του μεγάλου ποιητή, μέσα από τα γραπτά του ιδίου, χωρίς ανακρίβειες και αυθαιρεσίες.
Καβαφικές ”Φωνές” στον 21ο αιώνα

Βασισμένη αποκλειστικά σε κείμενα (ποιήματα, πεζά, ημερολόγια, επιστολές, σημειώσεις) του Κ.Π. Καβάφη και στόχο την αμεσότητα και τη διαχρονική επικαιρότητα του Καβαφικού λόγου, η εταιρεία Πολιτισμού ”Σύνθεση” παρουσιάζει στο Θέατρο Αθηνών, την παράσταση ”Φωνές”.

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο από τρεις νέους ανθρώπους, δυο αγόρια κι ένα κορίτσι, προσπαθεί να προβάλλει αφιέρωμα στον Καβάφη αλλά για λόγους αδιευκρίνιστους τα μηχανήματα σταματούν ή αυτενεργούν και οι ίδιοι διαπιστώνουν πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι σ’ ένα δωμάτιο μυστικό, χωρίς διαφυγή, στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών.

Οι φωνές τους συμπληρώνονται από άλλες αόρατες φωνές: του Γ. Π. Σαββίδη και αφηγητών που μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο.

Υπακούοντας στη μαγγανεία του Καβαφικού λόγου, υποκύπτοντας στις φωνές, οι ηθοποιοί της σκηνής μπαίνουν οι ίδιοι στο πλάνο ”Καβάφης”. Οι πλασματικές καταστάσεις γίνονται πραγματικές, με ένταση και ανατροπές, οι σχέσεις τους καθορίζονται από τις φωνές,

”...και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν

ήχοι από την πρώτη ποίηση της ζωής μας-

Σα μουσική, τη νύχτα, μακρυνή, που σβύνει.”

Ο τρόπος που επελέγη για την παράσταση των κειμένων επί σκηνής είναι ένας συνδυασμός της σκηνικής δράσης με τη χρήση πολυμέσων, δηλαδή ηχογραφημένα και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα και πολλή μουσική.

Το αποτέλεσμα έχει λειτουργική και αισθητική αρτιότητα, δίχως να υποσκάπτει τη λογοτεχνική, ιστορική και αισθητική αξία των κειμένων, που δίδονται με τρόπο εναρμονισμένο στις προσδοκίες του σύγχρονου θεατρόφιλου κοινού.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Μέμης Σπυράτου και η επιλογή και επιμέλεια των κειμένων του Μανόλη Σαββίδη.

Με την παράσταση αυτή πειραματιζόμαστε ως προς το βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινές ιδέες, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι καταστάσεις μπορούν να εκφρασθούν, να εφαρμοσθούν στο καβαφικό λόγο.

”Σαν τον καλό ράπτη που κάμνει μια φορεσιά που πάει λαμπρά σ’ έναν άνθρωπο (ίσως και σε δύο) ... έτσι κι εγώ... Αν δεν έχουν τα ποιήματά μου γενική εφαρμογή, έχουν μερική. Αυτό δεν είναι λίγο. Έχουν εγγυημένη την αλήθεια των έτσι”.

Μια πρωτοπορειακή και καινοτόμος παράσταση, που βασίζεται αποκλειστικά σε κείμενα (ποιήματα, πεζά, ημερολόγια, επιστολές, σημειώσεις) του Κ.Π. Καβάφη.

Τα κείμενα έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύπτει μια αφήγηση των σημαντικών θεμάτων και σταθμών του βίου και της αισθητικής του Καβάφη μέσα από τα γραπτά του ιδίου. Έτσι παρουσιάζεται μια εικόνα του Καβάφη διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, αλλά πλησιέστερη στην ιστορική αλήθεια και πάντως (και πλήρως) τεκμηριωμένη, χωρίς ”δημιουργικές” ή άλλες αυθαιρεσίες.

Η παράσταση στοχεύει στο να καταδείξει την αμεσότητα και τη διαχρονική επικαιρότητα του Καβαφικού λόγου, μέσα από την σχέση των ηθοποιών που διαβάζουν ή συνδιαλέγονται με τα κείμενα του Καβάφη σε χρόνο παρόντα και όχι ιστορικό.

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενα: Κ.Π.Καβάφης

Ιδέα-Επιμέλεια Κειμένων: Μανόλης Σαββίδης

Προσαρμογή Κειμένων και Σκηνοθεσία: Μέμη Σπυράτου

Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μέμη Σπυράτου με την πολύτιμη βοήθεια του Γιάννη Μετζικώφ

Μουσική επιμέλεια: Μανόλης Σαββίδης

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Παραγωγή: Σύνθεση Εταιρεία Πολιτισμού

Παίζουν: Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Καρτόκης

Διάρκεια παράστασης: 3 έως 14 Μαΐου.

Τιμή εισιτηρίων: 20 ευρώ

Ώρα έναρξης: 21:00

Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10 & Πανεπιστημίου, τηλ.: 210 3312343

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v