Τα θέατρα που θα δούμε τον Μάιο

Ποιος είπε ότι η θεατρική σαιζόν τελείωσε; Δώδεκα παραστάσεις που αξίζει να βάλεις στην ατζέντα σου αυτόν τον μήνα.
Τα θέατρα που θα δούμε τον Μάιο
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί παραδοσιακά η θεατρική σαιζόν εν Αθήναις να τελειώνει μια εβδομάδα πριν το Πάσχα, και μετά να περιμένουμε όλοι μαζί το Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά φέτος δεν είναι μια παραδοσιακή χρονιά. Έτσι, μετά από μια μικρή πασχαλινή ανάπαυλα οι ανακοινώσεις παραστάσεων διαδέχονται και πάλι η μια την άλλη, κι εμείς συγκεντρώνουμε μερικές από τις καλύτερες που θα δούμε μέσα στον Μάιο.

Πεθαίνω σαν χώρα στο Bios
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήρια: 12€ (μειωμένο 8€)

Το έργο «Πεθαίνω σαν χώρα», γραμμένο το 1978 από τον Δημήτρη Δημητριάδη, μας κάνει μάρτυρες μιας χώρας που καταρρέει, σε έναν χρόνο όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Μετά από χίλια χρόνια πολέμου και ενώ ο εχθρικός στρατός πρόκειται να περάσει από ώρα σε ώρα τα σύνορα, βλέπουμε το έθνος να διαλύεται, εξουθενωμένο από την ίδια του την ιστορία και ανίκανο πια να αντισταθεί. Σκηνοθετεί η Αλίκη Στενού.

Μια γυναίκα χωρίς σημασία στο Θέατρο Ελέρ
Πέμπτη ως Κυριακή στις 21.00 (από 7/5)
Εισιτήρια: 14€ (μειωμένο 10€)

Μια πρωτότυπη θεατρική προσέγγιση του έργου του πάντα ανατρεπτικού Όσκαρ Ουάϊλντ, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, που δίνει έμφαση στην πολιτική διάστασή του και στα παράλογα μελοδραματικά θεατρικά μοτίβα. Στο έργο παρουσιάζονται οι συναναστροφές εκπροσώπων της άρχουσας αριστοκρατικής τάξης της Αγγλίας, που φλυαρούν, συνδιαλέγονται, ανταλλάσουν ευφυολογήματα, ερωτοτροπούν, αλλά ουδέν συναισθάνονται.

Ματωμένα Χώματα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και τις 21.00
Εισιτήρια: από 10€ έως 30€

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το εμβληματικό έργο της Διδώς Σωτηρίου μεταφέρεται στη σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης. Με έντονο το στοιχείο της μνήμης, και μέσα από μία ολοζώντανη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα.



Λα Πουπέ στο Θέατρο Σφενδόνη
Δευτέρα και Τρίτη από 16 έως 31 Μαΐου
Εισιτήρια: 15€ (μειωμένο 10€)

Το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, η μεγάλη επιτυχία της Άννας Κοκκίνου επιστρέφει σ΄ ένα εντελώς νέο ανέβασμα, με την ίδια και πάλι σε σκηνοθετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το 2008 σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της ίδιας, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Η περσόνα της Ρίκας, της χοντρούλας ράφτρας, ανήκει στη θεατρική πινακοθήκη του σύγχρονου ελληνικού κόσμου. Η Ρίκα δε μεγάλωσε ποτέ, όπως οι κούκλες που μένουν για πάντα ρόδινες, μικρές και ανυποψίαστες.

Το Γεύμα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήρια: 15€ (μειωμένο 12€)

Το βραβευμένο έργο της Λείας Βιτάλη που ξεσκεπάζει την κρυφή και φανερή βία στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου με κυρίαρχη τη βία κατά των γυναικών και την γυναικοκτονία σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μπίτος, με πρωταγωνιστές τους Θεοδώρα-Έλλη Αθανασοπούλου, Κωνσταντίνο Δαλαμάγκα, Δημήτρη Καστανιά, Θανάση Κριτσάκη, Ελένη Μιχαηλίδου, Άλκηστις Πολυχρόνη. Διαβάστε εδώ την συνέντευξη των ηθοποιών.

Το τέλος της μικρής μας πόλης στο Rabbithole
Τετάρτη ως Κυριακή στις 21.00
Εισιτήρια: 15€

Μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διηγημάτων της νέας ελληνικής πεζογραφίας, το Τέλος της Μικρής μας Πόλης, όπου ο συγγραφέας Δημήτρης Χατζής αποτυπώνει τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, ανεβαίνει σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού και σκηνοθεσία του Ορέστη Τάτση. Ερμηνεύουν οι Άρης Τρουπάκης, Νίκος Γιαλελής, Στάθης Κόκκορης. Μουσικός επί σκηνής ο Θέμος Σκανδάμης.

Το ημερολόγιο ενός τρελού στο Θέατρο Επί Κολωνώ
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Εισιτήρια: 14€ (μειωμένο 10€)

Ο δημόσιος υπάλληλος Αξέντι Ιβάνοβιτς Προπίτσιν, διηγείται στιγμές από τη ζωή του, μέσα από ένα ιδιόρρυθμο ημερολόγιο. H εργασία, o έρωτας και η ανάγκη για κοινωνική ανέλιξη τον οδηγούν σε αδιέξοδα, συγκρούσεις, ματαιώσεις σε σημείο που χάνει τον έλεγχο, συγχέει την πραγματικότητα με την ψυχική του παραφορά και ανακηρύσσει τον εαυτό του βασιλιά. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης δίνει σάρκα και οστά στον ήρωα του Νικολάι Γκόγκολ και βιώνει όλο το φάσμα και τις αποχρώσεις ενός ψυχωτικού ατόμου μέσα από μια περιπετειώδη αναβίωση ενός ιδιότυπου και πολυτάραχου ημερολογίου. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Πασσάς.

Νίκη, απόψε στο πάρτι στο Θέατρο Φούρνος
Από το Σάββατο 14/5 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00
Εισιτήρια: 12€ (10€ και 8€ τα μειωμένα)

Η Ρούλα Πατεράκη παρουσιάζει μια μεγάλη θεατρική έκπληξη αφιερωμένη σε μια σπουδαία γυναίκα του ελληνικού θεάτρου και της σκηνής, τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική μεταγραφή του θεατρικού κειμένου που έγραψε η ίδια η Τριανταφυλλίδη, με τη Νάνα Παπαδάκη να ενσαρκώνει τον ρόλο της κεντρική ηρωίδας.

Να ακούς το χιόνι να πέφτει στο Studio Μαυρομιχάλη
Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη ως Σάββατο στις 21.00
Εισιτήρια: 15€ (μειωμένα 10€ και 12€)

Ο Δημήτρης Καταλειφός διασκευάζει και σκηνοθετεί έξι διηγήματα του σπουδαίου Ρέιμοντ Κάρβερ, με πρωταγωνιστές ήρωες της διπλανής πόρτας που συζητούν, διαφωνούν, πίνουν προσπαθώντας να καταλάβουν «Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για την αγάπη». Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη και Δημήτρης Τσιγκριμάνης.



Αλμυρή Έρημος στο Θέατρο 104
Από 7 Μαΐου, κάθε Σάββατο και Κυριακή (ως 29/5) στις 21.00
Εισιτήρια: 12€ (μειωμένο 10€)

Μια παράσταση για τον πόλεμο και την προσφυγιά, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν οι Ναταλία Γεωργοσοπούλου και Σταύρια Νικολάου. Πρόκειται για μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της από μαρτυρίες προσφύγων και λογοτεχνικά έργα για τη Μικρά Ασία.

10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου στο Θέατρο Θησείον
Από 6 έως 9 & από 12 έως 17 Μαΐου 2022 στις 21.00
Εισιτήρια: 10€

Πώς ορίζεται η έννοια της ελευθερίας, όχι μόνο ιστορικά και φιλοσοφικά, αλλά μέσα από τις προσωπικές ιστορίες του καθενός μας; Δέκα ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών αφηγούνται ενσώματα τη δική τους ελευθερία και διαπραγματεύονται επί σκηνής τα όρια μεταξύ προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας, αφήνοντας το σώμα να μιλήσει για όσα θυμάται, νοιώθει, έχει ζήσει και καταγράψει, υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Άρτεμις Λαμπίρη.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς στο Θέατρο Από Μηχανής
Τετάρτη 20:00, Πέμπτη ως Σάββατο 21:00, Κυριακή 17:00 (από 11/5)
Εισιτήρια: 15€ (μειωμένο 10€)

Το μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη είναι μια σύγχρονη Οδύσσεια στην οποία ξετυλίγεται η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας. Η περιπλάνηση του κεντρικού ήρωα Ορέστη στους τόπους της Ιστορίας, γίνεται ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική του «Ιθάκη» αλλά ταυτόχρονα αντανακλά την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης εποχής. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v