Οι θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις τώρα

Από επιθεώρηση μέχρι αρχαία τραγωδία, και από αστυνομικό μέχρι Αύγουστο Κορτώ, τα θέατρα της Αθήνας έχουν αυτές τις μέρες κάτι για όλους.
Οι θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις τώρα
Μπορεί παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος να είναι ο μήνας που βλέπουμε τις περισσότερες από τις καλοκαιρινές παραγωγές στην Αθήνα, με την επιστροφή τους από τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, αυτό όμως δε σημαίνει πως αν έχεις όρεξη για θέατρο αυτές τις μέρες δεν υπάρχει τίποτα να δεις. Για του λόγου μας το αληθές, σου φτιάξαμε μια λίστα με μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις που παίζουν αυτές τις μέρες στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

(*) Το γράμμα του νόμου: Δεν χρειάζονται τεστ, πιστοποιητικά εμβολιασμού και λοιπή χαρτούρα για να παρακολουθήσεις παράσταση στα υπαίθρια θέατρα της Ελλάδας. Τη μασκούλα σου μόνο (που είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης) και έφυγες.

Ορέστης του Ευριπίδη
Στο Κηποθέατρο Παπάγου Δευτέρα 26 και Τρίτη 27/7, στο Βεάκειο στις 28 και 29/7
Εισιτήρια από 17€ εδώ 



Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί την εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, με πρωταγωνιστές τους Άρη Σερβετάλη και Μαίρη Μηνά. «Στον Ορέστη ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως. Την Αλήθεια. Την Αυτογνωσία» διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της παράστασης.

Ρένα του Αύγουστου Κορτώ
Στο Faliro Summer Theater (Τάε Κβο Ντο) κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
έως 30 Ιουλίου
εισιτήρια από 12€ εδώ 



Η Νικαίτη Κοντούρη σκηνοθετεί την απολαυστική Υρώ Μανέ στον ρόλο της Ρένας, η οποία, όπως αναφέρει η ίδια η σκηνοθέτης, «στο κλαρί από τα γεννοφάσκια της, μας παίρνει μαζί της στο ταξίδι της ζωής της και της ιστορίας της Ελλάδας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εικόνες, μουσικές και τραγούδια ολόκληρου του 20ου αιώνα». Περισσότερα εδώ.

1821 – Η Επιθεώρηση
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 25/7
Εισιτήρια από 15€ εδώ 



Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μας με την εθνική ταυτότητα, την επανάσταση, τα κατορθώματα και τα ατυχήματα των διακοσίων ετών, τη σχέση μας με την παράδοση και προσκαλούν μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων και ένα θίασο πρωταγωνιστών να γιορτάσουν, να χορέψουν να σατιρίσουν και να αναρωτηθούν. Πρωταγωνιστεί ένας all star θίασος: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Eλένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος. Περισσότερα εδώ.

Αίαντας του Σοφοκλή
Στην Πειραιώς 260, από τις 27/7 έως τις 31/7 (εισιτήρια διαθέσιμα μόνο για την Κυριακή 31/7)
Εισιτήρια από 10€ εδώ 



Ο Αίαντας του Σοφοκλή, εμβληματική μορφή διαψευσμένου αρσενικού, μεταφέρεται από τον Σίμο Κακάλα σε ένα υπαίθριο αναψυκτήριο, παρακμιακή αντανάκλαση μιας χώρας που έχει μείνει κολλημένη στο παρελθόν, ενώ γύρω όλα έχουν καταρρεύσει. Μια πολύ δυνατή ομάδα ερμηνευτών (Σίμος Κακάλας, Κίμωνας Κουρής, Ελένη Μπούκλη, Κωσταντίνος Μωραΐτης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μιχάλης Συριόπουλος) συνθέτει ένα χορικό για τον κόσμο που αλλάζει. Ένα σκηνικό έργο αφιερωμένο σ’ ένα αρχετυπικό αουτσάιντερ, τον κοινωνικά απομονωμένο Αίαντα, που είναι καταδικασμένος στην εξαφάνιση, αντιμέτωπος με την τρέλα.

Εσμέ του Σπύρου Περεσιάδη
Στην Πειραιώς 260, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24/7
Εισιτήρια από 10€ εδώ 



Το ξεχασμένο δραματικό ειδύλλιο του συγγραφέα της Γκόλφως, Σπύρου Περεσιάδη, έρχεται στο φως με μια παράσταση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού των 50 χρόνων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και φέρει την υπογραφή της Κύπριας σκηνοθέτιδας, Μαρίνας Βρόντη. Μια σύγχρονη ανάγνωση ενός απρόσμενου έργου, που εκτυλίσσεται τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, με πρωταγωνιστές τους Προκόπη Αγαθοκλέους, Δημήτρη Αντωνίου, Γρηγόρη Γεωργίου, Αθηνά Μουστάκα, Έρικα Μπεγέτη, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Παυλίδου, Ανδρέα Τσουρή, Βασίλη Χαραλάμπους.

Η Παγίδα του Ρομπέρ Τομά
Στο Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης στις 3/8 και στο Alex Cinema στο Πόρτο Ράφτη στις 4/8
Εισιτήρια από 15€ εδώ 



Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε πει για την Παγίδα πως είναι «ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι απ’ τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη». Την σπαρταριστή αστυνομική κωμωδία σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, με τις υπέροχες μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, και πρωταγωνιστές τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Έφη Μουρίκη και Τάκη Παπαματθαίου.

Ιστορία χωρίς Όνομα του Στέφανου Δάνδολου
Στο Faliro Summer Theater (Τάε Κβο Ντο) κάθε Σάββατο και Κυριακή έως 31 Ιουλίου
Εισιτήρια από 12€ εδώ 



Ο θυελλώδης έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη γίνεται μια Ιστορία χωρίς Όνομα, από την πένα του Στέφανου Δάνδολου και την σκηνοθετική ματιά του Κώστα Γάκη. Ο Τάσος Νούσιας ενσαρκώνει τον αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη, ενώ η Μπέτυ Λιβανού και η Μαρία Παπαφωτίου μοιράζονται δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέα και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα. Περισσότερα εδώ.

Αντιγόνη του Σοφοκλή
Στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης την Πέμπτη 22/7, και στο Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης το Σάββατο 24/7
Εισιτήρια από 14€ εδώ 



Ίσως η δημοφιλέστερη, και πιο αγαπημένη, από τις τραγωδίες του Σοφοκλή, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με πρωταγωνιστές τους Θανάση Παπαγεωργίου και Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, στους ρόλους του Κρέοντα και της Αντιγόνης. Η σπαρακτική ιστορία της Αντιγόνης, που αναλαμβάνει να θάψει τον αδερφό της παρακούοντας τις εντολές του βασιλιά της Θήβας, μεταφέρεται στη σκηνή υπό τους ήχους της υποβλητικής μουσικής του Σταύρου Γασπαράτου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v