Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Αθηνών για τον Ιούνιο

Το Φεστιβάλ Αθηνών σηκώνει σε λίγες μέρες την αυλαία του, κι εμείς φτιάχνουμε ήδη λίστες με όλα αυτά που θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε.
Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Αθηνών για τον Ιούνιο
Με το που άνοιξε η προπώληση των εισιτηρίων για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, κάποιες παραστάσεις έγιναν sold out. Κι αυτό, όσο απογοητευτικό είναι για όσους δεν προλάβαμε εισιτήρια που θέλαμε, είναι άλλο τόσο αισιόδοξο. Έξι μήνες εγκλεισμού δεν κατάφεραν να μας κάνουν αντικοινωνικούς σπιτόγατους που βλέπουν μόνο Netflix.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, σου φτιάξαμε τη λίστα με τις καλύτερες παραστάσεις του Ιουνίου που έχουν ακόμα εισιτήρια, και αξίζουν οπωσδήποτε μια θέση στην ατζέντα σου. Ραντεβού στην Πειραιώς 260.

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουνίου ο διεθνούς φήμης χορογράφος Kader Attou ανεβάζει στη σκηνή Έλληνες και Ελληνίδες χορευτές και χορεύτριες του street dance, για την απόλυτα χιπ χοπ παράσταση The Roots – Transmission. Στις 21.00, στην Πειραιώς, εισιτήρια από 10€ (φοιτητικά 8€, ανέργων 5€).



Με ελεύθερη είσοδο στην Πειραιώς 260, θα παρακολουθήσουμε πολλά διαφορετικά διήμερα του Ιουνίου (ημερομηνίες εδώ) την παράσταση χορού Οικοδομή της ομάδας ΙΜΑ-Άντι Τζούμα, που μιλά μέσα από την ερμηνεία τεσσάρων χορευτών και δύο μουσικών, για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις σχέσεις εξουσίας, την επικοινωνία και την αποξένωση, τη Ζωή και τον Θάνατο.

Η δημοφιλής ομάδα «κι όμΩς κινείται», που συνδυάζει την ακροβασία με τον σύγχρονο χορό, αλλά και το τσίρκο με την τέχνη του θεάτρου, εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, με το νέο της έργο 9.25. Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Ιουνίου στις 21.00, στην Πειραιώς, με εισιτήρια από 10€ (φοιτητικά 8€, ανέργων 5€).

Στο Ηρώδειο τη Δευτέρα 14 Ιουνίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τα 30 του χρόνια με μια μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής: Η Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου, υπό τον μαέστρο Ζούμπιν Μέτα, ερμηνεύουν τη Δεύτερη συμφωνία του Μπραμς, ενώ ο βιολονίστας Πίνχας Ζούκερμαν είναι ο σολίστ στο μοναδικό Κοντσέρτο για βιολί του γερμανού μουσουργού. Εισιτήρια από 20€.

Οι Βέλγοι χορογράφοι Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero ενώνουν τις δυνάμεις τους με εννέα Έλληνες χορευτές με εμπειρία σε παραδοσιακούς χορούς και φέρνουν τα παραδοσιακά μοιρολόγια της Ηπείρου στη σκηνή, ως παράσταση σύγχρονου χορού. Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 21.00 στην Πειραιώς, εισιτήρια από 15€ (φοιτητικό 12€, ανέργων 5€).

Στο Ηρώδειο στις 17 Ιουνίου ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ έρχεται με το κουαρτέτο του για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει στοιχεία από την παραδοσιακή και την κλασική αραβική μουσική μέχρι την τζαζ. Εισιτήρια από 10€ (φοιτητικά 8€, ανέργων 5€).

Η γεννημένη στη Βρετανία, κυπριακής καταγωγής χορογράφος Αλεξάνδρα Βάιερσταλ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την παράσταση ANNNA³. The Worlds of Infinite Shifts, που μιλά για το γυναικείο σώμα ως τοπίο αντανάκλασης, σύνδεσης και αντίστασης. Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Ιουνίου στις 21.00 στην Πειραιώς, εισιτήρια από 10€ (φοιτητικά 8€, ανέργων 5€).



Στο πλαίσιο της καθιερωμένης της εμφάνισης στο Ηρώδειο για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ hπαρουσιάζει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου: το δημοφιλές Ειδύλλιο του Ζήγκφρηντ, που ο Βάγκνερ αφιέρωσε στον τελευταίο μεγάλο έρωτά του, και τη Δεύτερη Συμφωνία, που ο Σούμαν συνέθεσε ενώ είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα παράνοιας. Στο Ηρώδειο, στις 21 Ιουνίου στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο.

Επίσης στο Ηρώδειο, την Πέμπτη 24/6, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, και με σολίστ τον πιανίστα Ντανιίλ Τρίφονοφ, παρουσιάζει έργα Κουμεντάκη, Ραχμάνινοφ και Σοστακόβιτς. Εισιτήρια από 15€ (φοιτητικά 12€, ανέργων 5€).

Πρεμιέρα για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κάνουν στις 25 Ιουνίου οι αριστοφανικοί Ιππείς από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Στέλιο Ιακωβίδη, Κώστα Κόκλα, Λαέρτη Μαλκότση, Πάνο Μουζουράκη. Παραστάσεις Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, τιμές εισιτηρίων θα ανακοινωθούν σύντομα (η προπώληση για την μεγάλη Επίδαυρο δεν έχει ανοίξει ακόμα).

Την αυλαία του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου ανοίγει την ίδια μέρα ο Πέτρος Κλαμπάνης με το Tora Collective, φέρνοντας στη σκηνή δεξιοτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική, και συνθέτοντας μια οικουμενική, μουσική αφήγηση. Παρασκευή 25 και Σάββατο 26/6 στις 21.30, εισιτήρια 20€ (φοιτητικά 16€, ανέργων 5€).

Στο αίθριο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί την παιδική παράσταση που βασίζεται στο αγαπημένο μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει». Τα Σαββατοκύριακα 26-27/6 και 3-4/7, δύο παραστάσεις την ημέρα, στις 19.00 και στις 20.15. Γενική είσοδος 10€, παιδικό με ένα συνοδό 5€, ανέργων 5€.

Στο πλαίσιο του Κύκλου 1821, ο Παντελής Φλατσούσης σκηνοθετεί από τις 26 ως τις 29/6 στην Πειραιώς την παράσταση Εθνικό Ντεφιλέ. Σε ατμόσφαιρα εορταστική και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, με έναν θίασο πολυσυλλεκτικό, στήνει μια πασαρέλα που μας τηλεμεταφέρει στο 2121, όταν τα έθνη-κράτη έχουν πάψει να υφίστανται και ένα ντεφιλέ μνήμες επιχειρεί να αποτίσει φόρο τιμής στη φουστανέλα. Εισιτήρια από 10€ (φοιτητικά 8€, ανέργων 5€).

Και τέλος, την Τρίτη 29 Ιουνίου στο Ηρώδειο η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου παρουσιάζουν δύο προσωπικούς δίσκους της που ξεχώρισαν στο πεδίο της μελοποιημένης ποίησης: τα Τραγούδια για τους μήνες, με ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά και δημοτικά δίστιχα, σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, και το Γρήγορα η ώρα πέρασε, με ποίηση Σαπφούς (σε απόδοση Ελύτη), Καρυωτάκη, Κ. Χ. Μύρη και Διονύση Καψάλη, σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Εισιτήρια από 15€ (φοιτητικά 12€, ανέργων 5€).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v