Τα θέατρα που θα δούμε αν όλα πάνε καλά

Καλά να ‘μαστε, και ο θεατρικός χειμώνας προβλέπεται ενδιαφέρων. Ιδού μια πρώτη γεύση από τις παραστάσεις που θα δούμε αν δε μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.
Τα θέατρα που θα δούμε αν όλα πάνε καλά
της Ηρώς Κουνάδη

Τα δελτία τύπου που φτάνουν στο email μας γράφουν δίπλα σε όλες τις ημερομηνίες (όταν υπάρχουν ημερομηνίες) «με κάθε επιφύλαξη» και οι λέξεις «διαδικτυακή πρεμιέρα» κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά.

Σε πείσμα ενός κράτους που στρέφεται ενάντια στον πολιτισμό του (είτε με την απουσία ενός έστω στοιχειώδους πλάνου δράσης είτε, όταν τα πράγματα σκουραίνουν, με το να κλείνει ακόμα και τα υπαίθρια θέατρα) εμείς κάνουμε όνειρα, συγκεντρώνοντας σε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα ό,τι ενδιαφέρον έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί πως ίσως δούμε τη δραματική σαιζόν 2020-21.

Στο Θέατρο Πορεία, ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί τον Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου και ο Αργύρης Πανταζάρας σκηνοθετεί το σχεδόν σαιξπηρικό Τhis is not Romeo and Juliet. Επιστρέφει επίσης η Ευριδίκη που αγαπήσαμε το 2013 με την Κόρα Καρβούνη και τον Λαέρτη Μαλκότση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, όπως και η περσινή Δόξα κοινή, από την Οδό Φιλελλήνων. Λεπτομέρειες εδώ.

Στο Από Μηχανής Θέατρο ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί το Δάνειο του Τζόρντι Γκαλθεράν, τον επιτυχημένο μονόλογο Υπέροχό μου Διαζύγιο με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, και τις νέες παραστάσεις Όπου κι αν πας να μη χαθείς με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Τζιόβα και ΜάκμπεθΛαίδηΜάκμπεθ με τους Γιάννη Νταλιάνη, Άννα Ελεφάντη, Γρηγόρη Ελευθερίου. Ο Αντώνης Γαλέος σκηνοθετεί ένα τολμηρό έργο για την ομοφυλοφιλία, το Homos, ή Όλοι στην Ελλάδα, η ομάδα Zero Gravity ανεβάζει την Κληρονομιά του Μαριβό σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη με τους Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκο Νίκα, Γιάννη Σοφολόγη, ενώ ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί τους Ακύμαντους του Νίκου Σκορίνη, που διαδραματίζεται το διάστημα από τις παραμονές των Ολυμπιακών του 2004 μέχρι τη στιγμή που μπήκαμε στο ΔΝΤ.

Στο Θέατρο Άττις, ο Θόδωρος Τερζόπουλος εξακολουθεί να γράφει θεατρική ιστορία με τη βασισμένη στο ιψενικό Κουκλόσπιτο Νόρα του, με τους Σοφία Χιλλ, Τάσο Δήμα και Αντώνη Μυριαγκό, και μια από τις θρυλικότερες παραστάσεις του, το Alarme με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαΐα Παππά.

Στο Cartel ο Βασίλης Μπισμπίκης επιστρέφει με το υπερ-επιτυχημένο (και υπερ-αγαπημένο, αν μας ρωτάς) Άνθρωποι και Ποντίκια, ενώ για πέμπτη χρονιά συνεχίζεται στο Θέατρο Κάππα το Δείπνο Ηλιθίων που σκηνοθετεί ο Σπύρος Παπαδόπουλος, συμπρωταγωνιστώντας με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Άλλες παραστάσεις που επιστρέφουν από πέρυσι ή και από παλαιότερα είναι τα 170 Τετραγωνικά του Γιώργου Παλούμπη στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, ο Ρινόκερος του Γιάννη Κακλέα στο Θέατρο Κιβωτός, το Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του του Γιώργου Καπουτζίδη στην Ήβη του Ψυρρή, και το Masterclass που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

Και νέα και ωραία έχουμε, όμως: Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα σκηνοθετήσει στο Παλλάς το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή με τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Γιώργος Σκεύας το Τέφρα και Σκιά του Χάρολντ Πίντερ με τους Δημήτρη Ήμελλο και Μαρία Σκουλά στο Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ο Τάκης Τζαμαργιάς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το Μινόρε της Αυγής με την Άννα Κουτσαφτίκη, ο Γρηγόρης Χατζάκης διασκευάζει και σκηνοθετεί τη Συνοικία το Όνειρο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, η Σοφία Σπυράτου το Κάποτε στον Βόσπορο του Άκη Δήμου με all star cast (Στέλιος Μάινας, Δάνης Κατρανίδης, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Θεοφανία Παπαθωμά) στο Θέατρο Βεάκη και ο Χάρης Ρώμας το τσιφορικό Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός στο Alhambra Art Theater.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v