Και όμως, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανακοίνωσε πρόγραμμα

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας από την Πειραιώς 260. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα γίνει. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα γίνει.
Και όμως, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανακοίνωσε πρόγραμμα
Ήταν μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Μια χαραμάδα που αφήσαμε ανοιχτή και μπήκε το φως. Η ανακοίνωση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ήρθε και μας έφτιαξε τη μέρα.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, που ανέλαβε από φέτος τα ηνία του Φεστιβάλ ως καλλιτεχνική διευθύντρια, έκανε την ανακοίνωση μέσω live streaming, μόνη μέσα σε μια εντελώς άδεια Πειραιώς 260, και παρ’ όλα αυτά μας έκανε να χαμογελάσουμε.

«Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από το κλείσιμο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισμού και, μέρα με τη μέρα, αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η επαφή με τη ζωντανή Τέχνη στη ζωή μας» είπε κοιτώντας στην κάμερα η κ. Ευαγγελάτου. «Τα θέατρα είναι εστίες, είναι χώροι στοχασμού, ψυχαγωγίας, είναι οίκοι στους οποίους προσερχόμαστε ομαδικά, κοινό και καλλιτέχνες, προσδοκώντας κάτι που η αληθινή ζωή δεν μπορεί να μας προσφέρει.

»Σκέφτεται κανείς πώς θα είναι άραγε η κοινωνία μας μετά από αυτή την κρίση και πόσο πολύτιμη θα είναι η καλλιτεχνική της αντανάκλαση μέσα από την οξυδέρκεια και την ευαισθησία των δημιουργών. Η παρουσία ενός διεθνούς Φεστιβάλ θα είναι, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη μας αλλά και υποχρέωσή μας.

»Θέλω να τονίσω ότι οι συνεργάτες μου και εγώ αντιλαμβανόμαστε πως το Φεστιβάλ φέτος δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ακριβώς όπως το σχεδιάζαμε τόσον καιρό. Έχουμε, όμως, την ανάγκη να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουμε το Φεστιβάλ, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε με ασφάλεια για όλους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

»Εξετάζουμε διαφορετικές εκδοχές για τις ημερομηνίες πραγματοποίησης της φετινής διοργάνωσης, με την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια του κοινού, των δημιουργών και όλης της ομάδας του Φεστιβάλ».



Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που φέτος γιορτάζει τα 65 του χρόνια (ναι γιορτάζει, επιμένουμε, όχι «θα γιόρταζε», κι ας μην προβλέπεται η γιορτή τόσο γκράντε όσο είχε αρχικά σχεδιαστεί) περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 καλλιτέχνες, από περισσότερες από 30 χώρες, και περίπου 70 εκδηλώσεις, με 40 πρεμιέρες και νέες παραγωγές. Θέατρο, μουσική, χορό, performance, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες πολλές δράσεις και εκδηλώσεις, που έχουν προς το παρόν ανακοινωθεί χωρίς ημερομηνίες –γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει ακυρωθεί. Είναι εκεί, στο τέλος του τούνελ που διανύουμε. Και θα βγούμε.

Μέχρι τότε, κάνε κλικ στο αρχείο word από κάτω για να κατεβάσεις το αναλυτικό, αναλυτικότατο 117 σελίδων πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020.

Μερικά από τα δικά μας χαϊλάητ, για να κάνεις όρεξη: Στην Πειραιώς 260, ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί το Κουκλόσπιτο του Ίψεν, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος την Ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα Γλάρο να πετάει, του Λουίς Σεπούλβεδα και ο Πρόδρομος Τσινικόρης το Thank God It’s Monday at the Cherry Orchard. Στις διεθνείς παραγωγές, συναντάμε αγαπημένους συνήθεις υπόπτους σαν τους Rimini Protokoll, τον Thomas Ostermeier με την Schaubuhne του, τον Krzysztof Warlikowski και τη Maguy Marin, μεταξύ πολλών, πολλών άλλων. Στο Ηρώδειο, η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή τον Ριγολέττο, ενώ οι Opera Ballet Vlaanderen, Les Ballets C De La B και Alain Platel συμπράττουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον Marc Piollet για την παράσταση C(H)Œurs 2020.

Στην Επίδαυρο, ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί τον Προμηθέα Δεσμώτη, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος την αριστοφανική Λυσιστράτη, ο Δημήτρης Λιγνάδης τους Πέρσες του Αισχύλου και ο Γιώργος Νανούρης την Ιφιγένεια εν Ταύροις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v